Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

VAŘIT JAKO NAŠE BABIČKY

 

Říká šéfkuchař s rytířským řádem. Dalibor Navrátil je nositelem francouzského rytířského řádu Chaine des Rotisseurs - za přínos k moderní gastronomii. K takovému se musí dojít přes skutečně vybrané evropské restauranty a osvědčit se i v pařížském Ritzu. Vařte z místních surovin, upřesňoval Dalibor, když 8. dubna v restauraci Svatý Prokop předváděl elitě kuchařů využití české smetany ve světové kuchyni. Zapomeňte na prášky a polotovary, vařte z poctivých a pořádných surovin. K tomu, aby byla jakákoli smetanová omáčka, jeden z pilířů české kuchyně, opravdu královská, stačí použít 2 deci kvalitní 31% smetany místo ¾ litru té 12% „na vaření“. Měl pravdu. Jeho květákový krém, losos s křenovou omáčkou a smetanovými noky, marinovaný losos s česnekovým přelivem i hebká Panna cotta na závěr byly skvělé. Jako od babičky, možná i lepší. A slavnější.

Dan Novotný