Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dukát slaví patnáctiny

Obecně prospěšná společnost DUKÁT (Dětem Umění, Krásu A Tvořivost) vznikla v roce 1998. Vytvořili jsme projekt na využití volného času ve věkově nejmladší pražské lokalitě zaměřený na rozvoj všech složek osobnosti – od pohybové a taneční až k rozvoji kultury chování a tvořivého vztahu dětí k životu. Projekt získal morální podporu Dětského fondu Unicef.

Na jaře roku 1999 jsme si pronajali sál v Klubu Hájek a zahájili činnost Tanečního studia Dukát, které dětem od 6 do 15 let nabídlo novou aktivitu – moderní balet s prvky disco, jazz dance, contemporary dance a hip-hop. Postupně výuka probíhala ve Sportcentru Nové Butovice, ve FZŠ Fingerova a od roku 2005 působí Dukát v prostorách FZŠ Mezi Školami.

Taneční studio Dukát se úspěšně prezentovalo např. na celopražském festivalu Schola Pragensis, na akci Unicef v Obchodním centru na Zličíně, na řadě kulturních akcí pořádaných Prahou 13, na vánočních a velikonočních (letos to bylo 24. dubna) trzích na Staroměstském náměstí... Náplní studia není hledání talentů, chceme dát možnost rozvoje všem, kteří o to mají zájem.

V roce 2000 Dukát rozšířil svou činnost založením Hudebního studia Dukát zaměřeného na výuku hry na klavír. Ta probíhala nejdříve v prostorách FZŠ Chlupova, později ve FZŠ Mezi Školami. Klavíristé se spolu s tanečníky představují dvakrát ročně na společných veřejných vystoupeních pro všechny příznivce Hudebního a Tanečního studia Dukát. V půli června zveme všechny na náš slavnostní výroční koncert s vystoupením hostů, který se uskuteční v obřadní síni radnice Prahy 13.

V jubilejním roce jsme přišli s novým projektem – pořádáním letního tanečního soustředění. To se uskuteční od 16. do 23. 8. v Podhradí u Ledče nad Sázavou. Na volná místa se mohou během května hlásit i další děti se zájmem o tanec.

Dukát, o.p.s., slaví 15 let svého působení. Chci při této příležitosti vyjádřit poděkování za podnětnou a dobrou spolupráci především MČ Praha 13, vedení FZŠ Mezi Školami, Českému hudebnímu fondu, o.p.s., a všem, kteří nám pomáhají a projevují svou důvěru.

Irena Tabachová, ředitelka Dukát, o.p.s., členka Unicef