Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Píseček ožil mladými soubory

Letošní ročník soutěžní divadelní přehlídky Stodůlecký Píseček byl opět po dvou letech silně obsazen. Ve dnech 27. – 29. března viděli diváci 11 soutěžních představení a na závěr profesionální ukázku z oblasti alternativního divadla. Úroveň byla vyrovnaná, ale odborná porota si s výběrem postupujících poradila. Hodnocení se ujali významní divadelní tvůrci a odborníci Barbora Látalová, Anna Petrželková, Martin Pšenička, Ondřej Cihlář a Petr Klár.
Mezi účastníky nechyběli favorité minulých ročníků, ale také úplně nové soubory se zajímavými inscenacemi. Přehlídku zahájil studentský soubor Jednabáseň s autorským představením Česká krajina a po něm nováček – Divadlo Viníci s adaptací díla známého anglického humoristy P. G. Wodehouse Zavolejte Jeevese. Divadelní studio Kampak si trouflo vystoupit s rockovou operou podle K. J. Erbena s názvem Kolovraty.

Přes výhrady k intonaci byla spontánní energie herců vysoce oceněna. V sobotu uspěl mezi ostřílenými nový účastník, soubor Komorní svět, který sáhl k tvorbě současného slovenského autora Viliama Klimáčka. Sobotní část uzavřelo Divadlo Kámen, nestor Stodůleckého Písečku. V duchu své nenapodobitelné poetiky zahrál novou inscenaci Petra Odo Macháčka Dopis poslaný poštou. Neděle začala představením mladé skupiny Cink Cink Cirk s názvem Bum+, doplněným o vzdušnou akrobacii. Dívčí divadelní soubor Pa, Jahody! pak předvedl vlastní adaptaci povídek Claire Castillon, která byla jedním z vrcholů přehlídky. O zajímavý závěr se postarala lektorka Bára Látalová, která v neděli večer zahrála své taneční představení Margaretha vypravuje.
Po něm byly slavnostně vyhlášeny výsledky letošní soutěže. Porota doporučila pro národní přehlídku experimentujícího divadla Šrámkův Písek skupinu Cink Cink Cirk, divadlo Kámen a divadlo Komorní svět. Na národní přehlídku Mladá scéna v Ústí nad Orlicí pojedou divadelní studio Kampak a soubor Pa, Jahody! Na devatenáctém Stodůleckém Písečku se objevily nové soubory a chuť do divadelní práce. To je ta nejlepší zpráva, kterou nám mohou mladí divadelníci dát.

kolektiv autorů, KlubKO, o.s.