Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Podpořte pracovní místa pro nevidomé

Občanské sdružení Beluška nabízí realizace seminářů (workshopů) na téma Život se zrakovým postižením.

Seminář je určen pro děti, žáky, studenty i učitele škol, pracovníky veřejné správy, bank, recepcí hotelů, zaměstnance ve zdravotnictví, sociálních službách a jejich klienty, obchodních center, apod. Poradíme, jak správně nabízet pomoc nevidomému bez rozpaků a obav. Vyzkoušíte si prostorovou orientaci v roli nevidomého a průvodcování nevidomého. Ukážeme práci vodicího psa v praxi, jak nabídnout pomoc nevidomému se psem a kompenzační pomůcky usnadňující nevidomým sebeobsluhu, orientaci a práci. Semináře si mohou objednávat také školská zařízení a sociální služby, a to i na letní období. Obsah semináře je přizpůsobován konkrétnímu okruhu posluchačů.

Jak se do projektu zapojit? Zkontaktujte koordinátorku projektu a domluvte si termín konání osvětového semináře. Semináře budou probíhat od 1. 4. do 31. 10. 2015. V únoru byl zahájen projekt „Šťastní 3“ na vytvoření pracovních příležitostí pro osoby se zrakovým postižením (reg. č. OPPA CZ.2.17/2.1.00/37133). Díky finanční podpoře Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR realizuje Beluška o.s. kurz pro 12 těžce zrakově postižených osob. Tři nejlepší absolventi se stanou lektory Beluška o.s. v rámci projektu Primární prevence – podpora integrace.
Hlavním cílem obou projektů je podpořit začleňování osob se zdravotním postižením do běžné společnosti. Současně nabízejí dětem a mladistvým možnost poznat, jak je těžké žít s handicapem, uvědomit si hodnotu svého zdraví a více si jej vážit. Díky vaší podpoře projektu získají zaměstnání handicapovaní lidé, kteří chtějí lidem předávat pozitivní přístup k životu a být plnohodnotně začleněni do pracovního procesu. Děkujeme za možnost být pro společnost užiteční.

Irena Krausová, koordinátorka projektu, Tým Beluška, o.s.
tel. 235 300 187, 608 106 500, krausova@beluska.cz,www.beluska.cz