Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Místo mobilu knížka

Mobil je jistě úžasný vynález, dnes si nedokážeme představit, že bychom byli schopni něco vyřešit bez jeho pomoci. Na jedné straně tedy pomáhá, na straně druhé ubližuje. Jak? Bere nám to nejcennější, co kromě zdraví máme – přátele a kamarády. Nechci zde rozebírat situaci v dopravních prostředcích, kde už se na sebe ani neusmíváme, protože si čteme esemesky. Nemůžeme pustit starého člověka, aby si sedl, protože ho nevidíme, v klíně přeci držíme tablet. A tak by se dalo pokračovat dále.

Přestávka ve škole je z celého vyučování to nejlepší. Zdaleka už neslouží k odpočinku, ke svačení, k návštěvě toalety. Často je daleko náročnější než výuka. Rozehrát hru a nestačit ji dokončit mnohdy žákovi nedovolí, aby v následující hodině byl ve výuce duchem přítomen. Dívá se na pana učitele či na tabuli, ale nevnímá, co se říká, řeší nebo píše. V hlavě se rodí plán, jak bitvu či závod vyhrát, a tak násobilka či vyjmenovaná slova se tam už nevejdou.

Školní přestávka je chvíle, kdy si můžeme povídat se svými spolužáky, aniž bychom si za to vysloužili poznámku. Bohužel tomu tak v posledních letech není. V tomto týdnu proběhla na naší škole Burza knih. A nápad je tady – co vyměnit mobily za knihy? Zkusila jsem to ve své třídě 3.C. Z přestávek jsem měla ohromnou radost. Místo dětí, které stojí u spolužáka s tabletem či mobilem a sledují, jak „paří“, mám před očima hloučky žáků sedících nad knížkou. Chvilku si ji čtou, chvilku si o ní povídají. Co víc si přát. Potěšili mě, protože mi dokázali, že bez mobilu se žít dá, ale bez kamarádů by bylo na světě smutno.

Olga Dvořáková, FZŠ Brdičkova