Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Titanic – nejslavnější loď

Titanic byl zaoceánský parník třídy Olympic. Mezi Evropou a Severní Amerikou měl převážet cestující a také poštu. Ztroskotal ve vodách Atlantiku již během své první plavby 14. dubna 1912. Z 2 228 cestujících katastrofu přežilo pouhých 705. Vy si až do 30. června můžete na výstavišti PVA EXPO Letňany prohlédnout naprosto unikátní výstavu Titanic, která je postavena na konkrétních příbězích a osudech pasažérů. Její úvod patří začátku 20. století, éře vynálezů, rozvoje techniky, velkých zámořských objevů, stavby obrovských lodí, ale také velkých katastrof. Na ploše zhruba 3 500 m² je k vidění více než dvě stě exponátů vylovených přímo z vraku Titanicu – vybavení a části lodě nebo osobní předměty cestujících – části oděvů, dalekohled, ale i podstavec sochy andílka z legendárního schodiště, umyvadlo, kusy nábytku i různých lodních přístrojů...  Vše doplňuje textový a obrazový materiál, který ke každému exponátu poskytne maximální množství informací. Návštěvníci mají možnost zhlédnout i krátký film s autentickými záběry, které zachycují stavbu Titanicu i jeho vyplutí. Hodnota vystavených artefaktů je astronomická. Výlučná práva na vyprošťování a vystavování artefaktů z vraku Titanicu má společnost RMS Titanic, která stojí i za touto výstavou.

„Zaslouženou pozornost budí nejdetailnější model Titanicu, který existuje,“ říká za pořadatele výstavy Martin Zvoníček. „Zajímavostí je, že Titanic měl čtyři komíny, ale funkční byly pouze tři. Společnost White Star Line, která ho stavěla, chtěla postavit tu největší loď. Díky čtvrtému komínu měla vypadat ještě větší a majestátnější. Pro představu – komíny byly tak velké, že jimi mohla projet lokomotiva. Další zajímavostí na této výstavě  jsou reálné a přesné rekonstrukce částí lodě. Např. telegraf, část kavárny Verandah Café, kajuty 1. a 3. třídy, chodba k 1. třídě, vodotěsné dveře nebo strojovna. Věřila byste, že se na Titanicu spotřebovalo až 850 tun uhlí denně? Za každý metr plavby spálil 1,5 kg uhlí.  Zajímavé je i to, že na lodi už bylo linoleum, tekla teplá i studená voda, byly tam vany, které mnohý cestující 3. třídy viděl poprvé v životě.  Odlesk přepychu tak poznali i ti prostší pasažéři.

“ Nejeden návštěvník porovnává to, co na výstavě vidí s oscarovým velkofilmem z roku 1997. Málokdo ale ví, že první film o zkáze Titanicu byl, ještě bez zvuku, natočen hned v roce 1912. Hlavní roli ztvárnila herečka Dorothy Gibson, která na Titanicu v době ztroskotání byla a katastrofu přežila. Dokonce natáčela v oblečení, které na Titanicu měla na sobě. Výstava Titanic je putovní. Je to nejúspěšnější světová výstava tohoto typu, kterou už vidělo přes 10 milionů návštěvníků. Je otevřená denně od 9.00 do 20.00, pokladna se zavírá v 18.00.

Eva Černá