Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pomůžeš druhým a možná i sobě

Přímo nad stanicí metra B Anděl v Bozděchově ulici 344/2 bylo začátkem března otevřeno nejmodernější odběrové centrum plazmy Plasma Place Zlatý Anděl. Krevní plazma je tekutá složka krve, jejíž objem je v těle zdravého člověka zhruba 3–3,5 litrů. Využívá se při léčbě popálenin, při poruchách srážení krve, onemocnění jater, ledvin a léčbě dalších nemocí ohrožujících život.

Krevní plazma, kterou neumíme a asi ještě dlouho nebudeme umět vyrobit, je nenahraditelnou součástí léků pro vzácná onemocnění. Léků, jejichž potřeba úměrně k rostoucímu počtu pacientů stále stoupá. „Odběr krevní plazmy a plné krve se liší. Také podle toho, zda se jedná o klinické využití plazmy nebo jde o její další zpracování, jako je tomu u nás,“ říká ředitelka společnosti Plasma Place, s.r.o., Michaela Kubová. „U nás se odebírá krevní plazma k dalšímu zpracování a pacientům se vrací ve formě léků. Odebírá-li se krev, je to včetně krevních elementů a naše tělo pak musí mít nějaký čas, aby je znovu vytvořilo. U plazmy se sice odebírá plná krev, ale krevní elementy se okamžitě vrací tělu zpátky. Proto je možné plazmu darovat 1x za 14 dní. K darování plazmy může dojít až po vyšetření lékařem, aby nebyl v žádném případě ohrožen zdravotní stav dárce. Odebraná plazma, dříve než dojde k jejímu zpracování, projde ještě důkladnými testy, protože bezpečné léky a přípravky je možné připravit pouze z plazmy tzv. bezpečných dárců.“

Darovat plazmu může každá zdravá osoba ve věku 18–65 let, s váhou nad 50 kg (v Odběrovém centru Plasma Place po–pá 8.00–20.00, so 8.00–16.00). Strávíte 50 minut v příjemném prostředí a zrelaxujete se. Za každý odběr dárce získá finanční náhradu až 550 Kč. Tuto částku si může ponechat nebo ji věnovat projektu Srdcerváči Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením www.srdcervaci.cz. Daleko více informací i odpovědi na nejčastější otázky najdete na www.plasmaplace.cz.

Eva Černá