Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Děti pomáhají dětem

Když pomáhají hendikepovaným dětem dospělí, jsme jim vděční. Když hendikepovaným dětem pomáhají děti, je opravdová čest, když člověk může být u toho, protože snad není dojemnější chvíle, než když zdravé děti pomáhají těm nemocným. A právě takové chvíle je možné každoročně zažít na vánočním jarmarku v Základní škole Janského, jehož výtěžek putuje na neziskovou organizaci Můj nový život, která dlouhodobě podporuje onkologicky nemocné děti a jejich rodiny.

Každoročně se škola na jedno adventní odpoledne promění v okouzlující tržiště, kde si každý návštěvník může zakoupit výrobky žáků školy. Kompletní výtěžek z prodeje pak putuje na projekt podporující děti po léčbě nádorového onemocnění.

Výtěžek z jarmarku umožňuje svými prostředky financovat akce, kterými se děti po protinádorové léčbě účinněji vracejí do normálního života. Pacienti dětské onkologie tráví velikou část svého dětství v nemocnici, nemají žádné zajímavé zážitky, ztratili sebedůvěru a v kolektivu zdravých vrstevníků si v důsledku dlouhé nemoci případně i svého hendikepu příliš nevěří. Projekt Můj nový život jim nabízí sportovní, kulturní a zážitkové programy, díky kterým získají ztracenou sebedůvěru a úspěšně se integrují zpět mezi své kamarády a spolužáky. Vždyť i dítě na vozíku může vyhrát lukostřelecký turnaj! Vždyť i pacientka po amputaci nohy dokáže se vší elegancí předvést večerní šaty na módní přehlídce…!

ZŠ Janského je naprosto výjimečná tím, jak pečlivě a citlivě připravuje žáky na život. Podporovat onkologicky nemocné děti začala škola už před lety, jelikož jedna žačka zemřela na diagnózu akutní leukémie. Učitelský sbor v čele s paní učitelkou Monikou Linhartovou se roz hodl, že je potřeba se k takové věci postavit čelem – začít děti s nádorovým onemocněním podporovat a především rozšířit mezi žáky povědomí o tom, že i děti mohou být vážně nemocné. Od roku 2013 se tak ve škole každoročně konají „besedy o dětské onkologii“. Kéž by i další školy byly připravené svým studentům ukázat život i s těžkostmi, které přináší, a přitom je učily, jak se k těžkým věcem postavit a jak lidem nemocným a hendikepovaným pomáhat. Dlouhodobé spolupráce se Základní školou Janského si nesmírně vážím a děkuji za možnost touto cestou škole srdečně poděkovat.

Více na www.mujnovyzivot.cz.

Lucie Hrdličková
lékařka Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol a předsedkyně neziskové organizace Můj nový život