Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí květen 2018

Středa 25. 4. – středa 30. 5.

Faces of Indonesia 2018

Luka Living, Mukařovského 2590/2, Stodůlky

Mandala Adventures CK a Luka Living pod záštitou Velvyslanectví Indonéské republiky vás srdečně zvou na Faces of Indonesia 2018, výstavu originálních fotografií Natalie Rollko. Výstava bude doprovázena speciálními eventy, které budou účastníky informovat o kultuře, přírodě a zvycích v Indonésii. Na těchto akcích se budou moci návštěvníci seznámit s tradičními řemesly a ochutnat malé občerstvení z indonéské kuchyně. Ve dny eventů bude od 15.00 pořádán indonéský market. Více na www.lukaliving.cz.

Sobota 28. 4. • 15.00 – 18.00

Indiánské vítání jara pro rodiny s dětmi

Kemp Drusus, Třebonice

V bylinkové zahrádce M. Dobromily přivítáme s dětmi jaro tancem, zpěvem, hrou, tvořivou dílnou a pečením placek na ohni. Indiánské oděvy a obuv do terénu s sebou. Vstupné 100 Kč dospělí a 50 Kč dítě. Přihlášky (jméno rodiče a počet dětí) předem na e-mail majdas@volny.cz nebo SMS na tel. 775 690 806.

Pondělí 30. 4. • 16.00

Čarodějnice Prahy 13

Centrální park před MŠ v Bronzové ulici

Starosta David Vodrážka vás srdečně zve na letošní Čarodějnice Prahy 13. Připravena je nejen řada bezva soutěží, ale také skvělý doprovodný program. Vystoupí David Deyl, Abba Stars, uvidíte maskotí show, těšit se můžete také na soutěže o nej koště, nos a samozřejmě o nej masku. Přijďte se pobavit.

Pondělí 30. 4. • 17.00

Pálení čarodějnic

U Spolkového domu, K Vidouli 727

SDH a Úřad MČ Praha 13 srdečně zvou všechny děti i dospělé na pálení čarodějnic, které bude probíhat pod bedlivým dohledem stodůleckých hasičů. Pro malé i velké budou připraveny soutěže o ceny, ta hlavní o „nejhezčí“ čarodějnici.

Pondělí 30. 4. • 19.00

Rej čarodějnic v Třebonicích

Hráz rybníka v Třebonicích

SDH Třebonice zve všechny děti a příznivce na tradiční pálení čarodějnic. Oheň vzplane v 19.00. Pak přijde na řadu soutěž o nej čarodějnici, samozřejmě o ceny. Každé dítko dostane vstupenku, kterou pak výhodně vymění za buřtík a drobnost. Neseďte doma a přijďte se bavit mezi sousedy.

Úterý 1. 5. • 8.00 – 11.00

Seniorské úterky

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Při nákupu nad 299 Kč obdrží senioři (zákazníci nad 60 let), kteří se přihlásí se slevovou kartičkou na informačním centru, dárkový balíček a kupon na slevu -20 % na 1 kus vakuově balených uzenin z řeznictví Globus. O kartičku si můžete zažádat v informačním centru.

Pátek 4. 5. • 9.00

Pietní akt k výročí Pražského povstání

U pomníku obětem válek, Kovářova ul., Stodůlky

Položením věnců k pomníkům ve Stodůlkách, poté na Vidouli a v Třebonicích si připomeneme 73. výročí konce 2. světové války.

Sobota 5. 5. • 18.30 – 20.30

Druhá smrt Johanky z Arku

Divadlo Na Manoušce, Na Manoušce 862, Řeporyje

Neplazit se, ale zemřít, nebo se plazit, ale žít? Ochotnický divadelní soubor Divadlo A jiné vás zve na svéráznou tragikomickou rekonstrukci osudových okamžiků legendární hrdinky ve hře soudobého autora Stefana Caneva, která klade až mrazivě současné otázky. Více na http://diaj.eu/udalosti/.

Středa 9. 5. • 18.00 – 23.00

Noc literatury

Maiselova synagoga, Maiselova 10, Praha 1

Současná literatura, netradiční místa, známé tváře – to je Noc literatury. V předvečer zahájení Světa knihy ji již po dvanácté organizují Česká centra ve spolupráci se Sdružením kulturních institutů zemí EU, zahraničními zastupitelskými úřady, Zastoupením Evropské komise v ČR a nakladatelstvím Labyrint. Jedním z míst, která se otevřou Noci literatury, je i Maiselova synagoga. Ukázku z knihy vlámského autora Jeroena Olyslaegerse Vůle, zachycující prostředí odboje, pomoc Židům i antisemitismus v Antverpách za druhé světové války, přečte herec Ivan Řezáč. Vstup volný.

Pátek 11. – sobota 12. 5.

Best Drive Road Show 2018

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Na parkovišti před hypermarketem Globus si můžete nechat zdarma přeměřit geometrii svého vozu, zkontrolovat provozní kapaliny, autobaterii...

Sobota 12. 5. • 9.00 – 17.30

Velký sportovní den – Halda 2018

Centrální park

Akce je určena široké veřejnosti. Tradičně se můžete těšit na individuální dovednostní soutěže a běžecké závody pro děti a rodiče, dětské závody na kolech, odstrkovadlech i koloběžkách a také na Boj o Spartu – týmové hry pro děti v míčových sportech (přehazovaná, basketbal, pálkovaná). Samozřejmě nebude chybět ani bohatý doprovodný program pro celou rodinu. Výtěžek bude prostřednictvím projektu Sport pomáhá věnován na podporu sociálně a zdravotně hendikepovaných dětí. Online registraci na závody a všechny další důležité informace o akci najdete na www.sportpomaha.org/halda. Akce se koná pod záštitou místostarosty Petra Zemana.

Sobota 12. 5. • 17.00 – 18.30

Velká doktorská pohádka

Divadlo Na Manoušce, Na Manoušce 862, Řeporyje

Můžou hejkalové a rusalky stonat? Divadelní soubor Divadlo A jiné vás zve na pohádkovou komedii podle předlohy Karla Čapka, kde uvidíte, že nemoci a neduhy se nevyhýbají ani pohádkovým bytostem. Své o tom ví černokněžník Magiáš, jehož případ dá zabrat i slovutným pánům doktorům. Více na http://diaj.eu/udalosti.

Neděle 13. 5.

Svátek matek

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Již tradičně obdarujeme 400 zákaznic krásnou kytičkou k svátku matek.

Neděle 13. 5. • 19.30

Legendární Oboroh hostem Třináctého na třináctce

Komunitní centrum sv. Prokopa, Nové Butovice

Zveme vás na další díl koncertního cyklu Třináctého na třináctce, do kterého si východočeský písničkář Slávek Klecandr zve rozličné hudebníky. Hostitel si tentokrát, po třech letech, pozval svou domovskou skupinu Oboroh, která zde představí své nejnovější CD s velikonoční a svatodušní tematikou s názvem Vane, kde chce. Doporučujeme rezervovat si místa, a to do 12. 5. na e-mailu 13na13@centrum.cz. Vstupné je dobrovolné a vstup bezbariérový. Večery dlouhodobě podporuje Ministerstvo kultury ČR, MČ Praha 13 a Nadace Život umělce. Více na www.trinactnatrinact.blog.cz.

Pondělí 14. 5. • 14.00

Oslava 25. výročí otevření školky

Mateřská škola Mezi Školami 2323

Srdečně zveme všechny děti, rodiče, přátele, bývalé zaměstnance a absolventy naší mateřské školy na malou oslavu 25. výročí otevření Mateřské školy Mezi Školami 2323 na zahradě mateřské školy. Součástí oslavy je i malá výstava fotografií a výrobků dětí, která je otevřena 9., 10., 11. a 14. 5. od 14.30 do 16.30 hodin.

Pondělí 14. 5. • 17.00

Ženy a muži v českých dějinách 2018

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Cyklus historických přednášek má za cíl představit vybrané osobnosti našich dějin. Tentokrát na téma: Jan Žižka, válečná léta neporaženého českého vojevůdce. Vstup zdarma.

Úterý 15. 5. • 14.00

Retrokavárna

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4

V květnu proběhne setkání netradičně až 15. 5. Co ale zůstává tradiční je čas – 14.00. V úvodu paní Semerádová, jedna z návštěvnic Retrokavárny, krátce zavzpomíná na hereckou osobnost Saši Rašilova. V červnu se sejdeme již 5. 6. v pravidelném čase. Případní zájemci, nezapomeňte se přihlásit u paní Aleny Houškové na tel. čísle 235 011 451.

Středa 16. 5. • 17.30

Květinový den

Obřadní síň radnice Prahy 13, Sluneční nám.

Děti ze sborů Noctuella, Kulíšci, Sovičky a flétnová oddělení  z FZŠ prof. Otokara Chlupa vás zvou na slavnostní koncert v rámci projektu Český den proti rakovině. Minimální vstupné je 20 Kč (zakoupení kytičky není vstupným). Vybrané vstupné bude zasláno na konto pořadatele sbírky, kterým je Liga proti rakovině Praha, z.s.

Čtvrtek 17. 5. • 17.00

Vzděláváním k zotavení

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Kdo jsou lidé s duševním onemocněním a jak uvažují o životě? Co jim přináší naději a čím vším mohou společnosti prospět? Jsou všichni umělci tak trochu šílenci? Pojďte společně s námi hledat odpověď, tentokrát na téma: Duševní nemoc jako součást profese Peer konzultant, Peer průvodce, Peer lektor... co se pod těmito pojmy skrývá? Vstup zdarma.

Pátek 18. 5. • 10.00

Literární hrátky

Knihovna Lužiny, Archeologická 2256/1

Zveme vás na interaktivní pořad pro děti a rodiče. Nabízíme hrané pohádky, kreativní aktivity i hravé cvičení. Pořad je určen dětem ve věku od 2 do 5 let v doprovodu dospělých. Pro účast se objednávejte na martina.jancekova@mlp.cz, tel. 235 301 477 nebo osobně v pobočce Lužiny. Tentokrát Sedmero pohádek (pohádky z knihy Jiřího Žáčka). Vstup zdarma.

Sobota 19. 5. • 10.00

Bike Prague

U Galerie Butovice

Bike Prague, největší závod na horských kolech v okolí Prahy, je součástí prestižní mezinárodní série Intersport-Marathon Series. Připraveny jsou dvě trasy. Pokud jste se zatím nerozhodli, zda si chcete pořádně zasportovat nebo se jen tak projet, budete mít možnost vybrat si přímo na trati závodu, zda pojedete 35 nebo 65 km. Start i cíl jsou u Galerie Butovice, kde se bude konat také celodenní doprovodný program. Mimo jiné také dětský den. Děti se rovněž mohou přihlásit na dětské závody. Více informací na www.bike-prague.cz.

Sobota 19. 5. • 18.00

Trifot Open Mic na třináctce

Restaurace Trifot, Nové Butovice

Zveme vás na již šestý autorský a multižánrový večer písničkářů, folkových hudebníků a bluesmanů. V základním programovém bloku uslyšíte další skvělé písničkáře. Pozvání přijali Dana Houdková, fenomenální kytarista Adam Pavlíček, Martin Jáchim, účastník pražské Porty Hynek Pálka a další. Hostem večera bude vynikající vokální skupina Pětník, držitelka interpretační Porty. Akce se uskuteční ve formátu tzv. otevřené scény, kdy kromě pozvaných umělců může přijít kdokoli a předvést jednu autorskou skladbu. Vstupné je dobrovolné. Nutná rezervace míst. Už teď se můžete těšit na 16. 6. – letní speciál 2018 pod všeříkajícím názvem To nejlepší z Trifotu. Více na www.facebook.com/praha13openmic.

Úterý 22. 5. • 17.30 – 19.00

Bezlepkové odpoledne

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Zajímá vás bezlepková dieta? Víte, co znamená ji dodržovat? V restauraci hypermarketu vám poradíme. Kapacita je omezena. Svou účast rezervujte na internetových stránkách Globus Zličín, v informačním centru hypermarketu nebo na zákaznické lince 800 241 242.

Středa 23. 5. • 14.00 – 18.00

Den dětí

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1645

Zveme všechny děti, rodiče a prarodiče do naší knihovny na dětský den. Odpoledne plné her, soutěží, za které dostanete odměnu. V 15.45 vystoupí se svým programem folklorní soubor Lučinka. Od 16.00 si budete moci prohlédnout bibliobus. Po celou dobu bude k dispozici plackovač pro výrobu originálních placek... Vstup zdarma.

Čtvrtek 24. 5. • 17.00

Vlk je za dveřmi

Knihovna Stodůlky, Kovářova 4/1645

Přednáška Heleny Jahelkové, během které se dozvíte, jak žijí vlci, jak velký prostor kolem sebe potřebují, koho přijmou vlci do smečky či co všechno jedí? Prozradíme také, jak spolu vlci rozmlouvají a co mají společného vlk, kojot a pes. Vstup zdarma.

Sobota 26. 5. • 10.00

Vyjížďka na 100 kilometrů

Start je v Jindrově ulici poblíž zastávky K Fialce

Cyklistický spolek Stodůlky pořádá další ročník tradiční vyjížďky, která není myšlena jako závod. Trasa vede po malebných zvlněných silničkách jihozápadním směrem od Prahy a je zakončena společným občerstvením. Více informací včetně mapy vyjížďky získáte na css@csstodulky.cz.

Středa 30. 5. • 14.00

Den dětí Prahy 13

Centrální park Prahy 13

Také letos mohou děti v Centrálním parku (u objektu Bronzová 2572) oslavit svůj svátek. Tradičně na ně čeká spousta zábavy a nejrůznější soutěžní klání o báječné dárky. Občerstvení je zajištěno. Akce se koná pod záštitou starosty Davida Vodrážky.

Čtvrtek 31. 5. • 14.00

Dětský den v Obchodním centru Luka Living

Mukařovského 2590/2, Luka

Zveme vás na dětské odpoledne plné her, soutěží a zábavy. Pestrý program bude probíhat v našem novém dětském koutku a v prostorách obchodního centra.

Čtvrtek 31. 5. • 15.00 – 17.00

Den dětí

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Srdečně vás zveme na oslavu Mezinárodního dne dětí před hypermarketem.

Pátek 1. 6.

Dětský koutek čeká na vaše děti

Obchodní centrum Luka Living, Mukařovského 2590/2, Luka

Otevíráme hlídaný dětský koutek na dvě hodiny zdarma při nákupu v našem obchodním centru.

Sobota 2. a neděle 3. 6.

Rybářský víkend na „Nepomuckém“

Nepomucký rybník v Centrálním parku

Český rybářský svaz, z.s., místní organizace Jinonice ve spolupráci s ČRS, z.s., MO Hůrka zvou děti i dospělé na jarní rybářské závody. V sobotu bude patřit rybník dětem do 15 let (i bez rybářského oprávnění). Prezence soutěžících je od 7.00 do 8.00, zahájení soutěže je v 8.00. Vyhodnocení a vyhlášení výsledků proběhne mezi 12.00 – 13.00. V neděli budou soutěžit dospělí rybáři (startovné je 150 Kč). Prezence je od 7.00 do 8.00, zahájení závodů v 8.00, vyhlášení výsledků bude 13.00 – 14.00. Více na www.rybarijinonice.cz.

Úterý 5. 6. • 15.00

Globus z druhé strany

Hypermarket Globus Praha – Zličín, Sárská 133/5

Přijďte na prohlídku zázemí našich výrob řeznictví, pekárny a restaurace. Přihlásit se můžete v informačním centru, na www.globus.cz nebo na zelené lince 800 241 242. Konec podle dotazů v cca 17.00 hodin.

Středa 6. 6. • 16.00

Odpoledne za školou

Základní škola Mohylová, Lužiny

Vrcholem a slavnostním ukončením Školičky je Odpoledne za školou. Akce je určená pro všechny děti, i pro ty, jež do kurzu pro budoucí prvňáčky nechodily. Děti mají možnost poznat své budoucí spolužáky, seznámí se i s třídními učitelkami a se spolužáky z vyšších ročníků.

Sobota 9. 6.

Muzejní noc s trubcem

Muzeum medu a českých Vánoc, K Ovčínu 313, Ořech

Pro svoji první muzejní noc připravilo muzeum v Ořechu bohatý celodenní hlavní i doprovodný program. Dopoledne se zájemci během tříhodinového kurzu dozvědí maximum o včelách, vyzkouší si včelaření, ochutnají různé druhy medu... Odpoledne budou probíhat tradiční prohlídky unikátního proskleného včelína. Noční program začne v 18.00 a budete si moci prohlédnout venkovní expozice, vyrobit svíčku, keramickou včelku, zapsat se s námi do knihy rekordů nebo si jen tak zazpívat u ohně. A samozřejmě si prohlédnout trubce Františka. Dopolední i odpolední program je kapacitně omezen a je třeba se na něj předem přihlásit. Přihlášení a další informace na www.vcelinorech.cz a tel. 602 614 170.

Úterý 26. 6. • 17.00

Zahradní slavnost

Základní škola Mohylová, Lužiny

Všichni jste srdečně zváni na akci, která se jako každý rok bude konat v areálu zahrady školy. Uvidíte vystoupení obou pátých tříd, šerpování a rozloučení páťáků.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–20.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–18.00, vinotéka sv. Kláry po–čt 13.00–21.00, pá-ne a svátky 11.00–21.00. Úterý 3. 4. – 20. 5. (kromě po) • 9.00 – 18.00

Motýli a rostliny

Od otevření skleníku Fata Morgana je každé jaro možné obdivovat živé pestrobarevné exotické motýly volně poletující mezi rostlinami, pozorovat tajemný proces proměny kukly v dospělého motýla a sledovat jejich první vzlétnutí. Otakárci, babočky, bělásci, noční martináči a mnohé další druhy z tropické Ameriky, Asie a Afriky se objeví v plné kráse. Z motýlí farmy ve Velké Británii dovezeme 5 390 kukel zhruba 50 druhů. Nechte se překvapit složitostí vzájemných vztahů mezi motýly a rostlinami, které nejsou zcela jednoduché. Nejde jen o to, že housenky se živí listy a proto škodí rostlinám. Motýli mohou rostlinám v mnohém posloužit. V rámci výstavy bude probíhat prodej pokojových i venkovních rostlin.

Úterý 1. 5. • 9.00 – 21.00

1. máj

Oslavte s námi První máj! Připijte si se svou láskou romantickým perlivým vínem a polibte se pod jedním z rozkvetlých stromů v botanické zahradě.

Neděle 6. 5. – neděle 23. 9. • 17.00

Hudební toulky – Venkovní expozice

Každou neděli zazní klasická hudba pod širým nebem, vstup na koncerty zdarma.

Sobota 12. – neděle 20. 5. • 9.00 – 20.00

Bonsaje – Venkovní expozice, Japonská zahrada, výstavní sál

Po roce se do trojské botanické zahrady opět vracejí bonsaje. Již potřinácté si denně můžete prohlédnout jedinečné ukázky japonského umění pod širým nebem. Každoročně jsou kromě výtvorů českých pěstitelů vystavovány i rostliny zahraničních tvůrců. Po dva víkendy je pro  návštěvníky připraven bohatý program.

Soboty 12. 5., 30. 6.

Fotografický kurz s Topi Pigulou

Kurz pro fotoamatéry.

Objednání na www.fotofata.cz nutné.

Uvedené soboty • 14.00 a 16.00

Procházky zahradou s odborníkem – Venkovní expozice

12. 5. Iveta Bulánková – Dřevité pivoňky (AS)

16. 6. Eduard Chvosta – Kaktusy a sukulenty (AS)

30. 6. Iveta Bulánková – Denivky, kaly (AS)

(Pozn.: AS – sraz u pokladny z ul. K Pazderkám, AJ – sraz u pokladny z ul. Nádvorní)

Pátek 25. 5. • 18.00 – 22.00

Noc kostelů – Kaple sv. Kláry, vinice

Navštivte barokní kapličku sv. Kláry a vychutnejte si genia loci tohoto jedinečného místa. Po celou dobu bude otevřená také Vinotéka sv. Klára, kde si můžete zakoupit víno z naší vinice. Připraven bude rovněž hudební doprovodný program.

Pátek 25. – neděle 27. 5. • 9.00 – 18.00

Muškátová burza – Venkovní expozice, Ornamentální zahrada

Již popáté uspořádají členové specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Pelargonie burzu, na které si můžete pořídit klasické i nevšední pelargonie. Burza bude v pátek a sobotu doplněna prodejem přebytků ze sbírek botanické zahrady. Chybět nebude ani odborné poradenství. V sobotu od 14.00 do 18.00 předvede v Ornamentální zahradě florista Michal Klapka aranžování a ukázku doplní povídáním o rostlinách.

Soboty 26. 5., 9. 6., 14. 7., 11. 8. • 14.00

Malování s Lucií Crocro – Ornamentální zahrada

Výtvarný seminář pro začátečníky i pokročilé. Rezervace na crocrolucie@seznam.cz nutná.

Neděle 27. 5., 10. 6., 15. 7., 12. 8.

Workshop Zahrada vůní – Ornamentální zahrada

Seznamte se s rostlinnými vůněmi a vytvořte si svou osobní vonnou kompozici. Rezervace na petra@rafaella.cz nutná.

Úterý 29. 5. – neděle 10. 6. • 9.00 – 18.00

Africké fialky a jejich příbuzní – Fata Morgana

Díky spolupráci se SZO ČZS Saintpaulia uvidíte ve skleníku Fata Morgana přehlídku variet rodů Saintpaulia a Streptocarpus, letos obohacené o další příbuzné rostliny z čeledi podpětovitých. Výstavu doplní prodej listů, mladých rostlin a poradenská služba.

Sobota 9. 6. • 19.00 – 1.00

Muzejní noc – Fata Morgana, vinice sv. Kláry

V rámci programu Muzejní noci si můžete zdarma prohlédnout skleník Fata Morgana a posedět u sklenky dobrého vína ve viničním domku na vinici sv. Kláry (ostatní části venkovní expozice jsou během pořádání akce pro veřejnost uzavřené).

Sobota 9. – neděle 10. 6.

Pražské vinice

Během celého víkendu budou pro veřejnost probíhat prohlídky expozice výroby vína. Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Na Zlatě 2835/1, Nové Butovice

Čtvrtek 5. 4. – neděle 13. 5.

Výstava Czech Nature Photo 2018 – velká síň galerie

Přijďte si prohlédnout nejúspěšnější snímky letošního ročníku. Fotografové v průběhu ledna a února přihlašovali své práce do následujících kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, Obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Český les, České zemědělství a venkov, Zvířata v lidské péči, Cena za nejlepší fotografii české přírody – speciální kategorie, jejímž partnerem je správa Krkonošského národního parku a Příroda v Praze – speciální kategorie vypisovaná Magistrátem hlavního města Prahy.


Čtvrtek 5. 4. – neděle 13. 5.

Výstava Makrofotografie 3x jinak

Milan Blšťák, Pavel Krásenský, Veronika Souralová představí v malé síni galerie Czech Photo Centre trojí pohled na svět makrofotograie.

Středa 16. 5. – neděle 10. 6.

Výstava Jiří Šebek – Chrámy nové doby

V dřívějších dobách architektuře Prahy dominovaly kostely, chrámy či jen věže. Nyní tyto staré chrámy nahrazují chrámy nové doby – administrativní a obchodní budovy. Doprovodné akce v galerii

Čtvrtek 3. 5. • 18.00

Přednáška fotografa Vladimíra Čecha ml. – fotografické projekty Tygr a já a Fotopasti.

Čtvrtek 10. 5. • 18.00

Přednáška Jana Svatoše – jak vznikal film Archa světel a stínů.

Pátek 11. 5. • 18.00

Komentovaná prohlídka – Czech Nature Photo s fotografem Michalem Krause.

Úterý 22. 5. • 16.00 – 18.00

Workshop EIZO – Faktory ovlivňující barevnou reprodukci fotografií na monitorech + praktické ukázky.

Lektor: Antonín Charvát. Zdarma.

Více na www.czechpressphoto.cz nebo na Facebooku.

Výstavy jsou k vidění (není-li uvedeno jinak) út–pá od 11.00 do 18.00, so–ne od 10.00 do 18.00.

Vzhledem k omezené kapacitě sálu prosíme na všech ny akce o potvrzení účasti na e-mailu cp@czechpressphoto.cz nebo tel. 608 875 556.

DOMOV SV. KARLA BOROMEJSKÉHO

K Šancím 50, Praha 17 – Řepy

Úterý 1. – čtvrtek 31. 5.

Stáří jako obdarování a další vrcholná fáze života – refektář

Výstava výtvarných děl – projekt vznikl ve spolupráci studentů Mensa gymnázia a seniorů v Domově sv. Karla Boromejského.

Neděle 13. 5. • 17.00

Koncert – kostel sv. Rodiny

Orchestrální řada Archioni pod vedením Michala Macourka.

Neděle 20. 5. • 17.00

Cembalový recitál Evy Tornové – kostel sv. Rodiny

Na programu: J. Kuhnau, J. K. F. Fischer a J. Ph. Rameau.

Sobota 2. 6. • 14.00

Dětská pouť – zahrada Domova

Zábavné odpoledne se soutěžemi k Mezinárodnímu dni dětí.

Neděle 3. 6. • 17.00

Koncert orchestru Musica Alternativa – kostel sv. Rodiny

Varhany: Lukáš Petřvaldský, mezzosoprán: Stanislava Strnadová.

Na programu: A. Vivaldi, G. F. Händel, J. S. Bach, P. Warlock, A. Dvořák a F. Míča.

Vstupným na koncerty přispíváte do veřejné sbírky, která byla vyhlášena na podporu činnosti a provozu domova, který slouží nemocným seniorům. Více na tel. 277 003 564, 774 401 337, kultura@domovrepy.cz, www.domovrepy.cz. Není-li uvedeno jinak, je vstupné dobrovolné.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Pátek 11. 5. • 15.00 – 18.00

Rodinné sportovní hry 2018

Zveme vás na již 8. ročník oblíbených sportovních her. Pro děti od 2 let až po školní děti a jejich rodiče či prarodiče bude na zahradě připraveno několik sportovních stanovišť. Tradičně si můžete vyzkoušet skok do dálky, rychlostní skákání přes švihadlo, ale i několik netradičních sportovních disciplín. V případě deštivého počasí se program přesune do prostor DDM. Více informací a podrobný harmonogram naleznete na našem webu.

Soboty 19. 5. a 2. 6.

Seznámení s Nordic Walking

Stále častěji vídáme v parcích, na výletech či na horách chodit lidi s „hůlkami“. Poznáte ty správné na Nordic Walking? Máte je doma a zatím jste je nevyzkoušeli? Nebo s nimi aktivně chodíte a tentokrát nechcete jít sami? Pokud budete mít jedno sobotní dopoledne 2 hodiny čas, pak jste zváni. Cena 1 lekce je 120 Kč. Registrace účastníků (od 18 let) je možná na https://ddmstodulky.iddm.cz/, platba osobně v recepci DDM. Těší se na vás akreditovaná instruktorka Klára Čížková.

Více informací o všech nabízených aktivitách získáte na www.ddmstodulky.cz, tel. 251 620 266, nově také na Facebooku: DDM Stodulky.

Klub JEDNATROJKA

Centrální park naproti golfovému hřišti v ulici K Zahrádkám

Klub je otevřený každé pondělí 15.00–19.00 (IK – individuální konzultace 14.00–15.00), úterý 14.00–18.00 (IK – 18.00–19.00), středu 14.00 – 17.00 (IK 17.00–19.00) a čtvrtek 14.00–18.00 (IK 18.00–19.00). Dětem a mládeži ve věku 12–19 let z Prahy 13 nabízí možnost aktivního trávení volného času. K dispozici je sportovní a výtvarné vybavení, internet i příjemné posezení. Klub poskytuje bezplatné informace, podporu a pomoc v životních tématech dospívajících (škola, rodina, vztahy, sex, drogy, alkohol, zájmy, pomoc s hledáním brigády a nabídka doučování).

Měsíční téma: Fenomény hubnutí

Z programu vybíráme: 1. a 8. 5. Zavřeno, 2. 5. Preventivní aktivity na měsíční téma, 10. 5. Venkovní hry, 14. 5. Filmový klub, 23. 5. Červený stan (dívčí klub), 31. 5. Vohradská divočina – hudebně kulturní odpoledne. Změna programu vyhrazena. Více na tel. 277 007 284, Facebooku ProximaSociale.

KLUB KULIČKA

Dům sociálních služeb Lukáš, Trávníčkova 1746

Herna pro maminky s dětmi, pod patronátem Městské části Praha 13, probíhá každé úterý a středu od 9.00 do 12.00. V herně zpíváme u piana, hrajeme na nástroje, cvičíme, tancujeme, kreslíme a malujeme. Herna je zdarma. Více informací získáte na tel. 739 470 387 nebo mckulicka@seznam.cz.

KLUB NA HRANÍ MÁLINKA

Vidoulská 760/6, Jinonice

Klub na hraní Málinka nabízí od pondělí do pátku vždy od 8 do 17 hodin jednorázové i trvalejší hlídání dětí (i cizinců) ve věku 2–6 let. Dle vašich potřeb, rodinné zázemí, komunikaci v angličtině a němčině.

Více informací o činnosti Klubu na hraní Málinka získáte na tel. 607 067 303, 607 067 304, info@hlidani-malinka.cz, www.hlidani-malinka.cz.

OBCHODNÍ CENTRUM LUŽINY

Archeologická 2256/1, galerie ve 3. podlaží

Divadélka pro děti

Zveme děti na nedělní pohádky, začátek v 11.00, vstup zdarma.

29. 4. Kluk nebo holka – Divadlo ŠUS

6. 5. Z pohádky do pohádky – Divadlo na houpačkách

13. 5. Táta, máma a já aneb O Palečkovi – Divadlo Bořivoj

20. 5. Můj medvěd Flóra – Divadelní společnost Kejklíř

27. 5. Dlouhý, Široký a Bystrozraký – Divadlo Martin Matějka

3. 6. Princezna na hrášku – Divadlo Dokola

10. 6. O statečné Margitce – Bářino toulavé divadlo

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986

Herna je otevřena po - čt 9.00 – 12.00. Přihlášení předem není nutné. V pondělí a úterý 30. 4., 1.,7. a 8. 5. je zavřeno.

Pondělí 28. 5. • 9.30 – 11.30

Den dětí – pohádková cestička

Centrální park blízko posilovacích strojů

Několik soutěžních úkolů pro děti od 1 roku, malá odměna na závěr. V případě špatného počasí se akce uskuteční v herně Rybiček, jinak bude herna tento den zavřená.

Pondělky a úterky – tématem měsíce je Rodina – říkanky, výtvarka, zpívání, tanečky, divadélka

Během dopoledne navíc:

29. 5. od 10.30 – O co v rodině skutečně běží? Zamyšlení kazatele Davida Nováka.

Středy – 9.30 – pohybové okénko pro děti, 10.30 – konverzační angličtina pro dospělé. Hlídání dětí zajištěno.

Čtvrtky – 9.30 – angličtina pro děti, 10.30 – výtvarné tvoření pro děti

Více se o nás dozvíte na www.rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Sobota 5. 5.

Mše sv. s udílením svátosti nemocných

Před mší svatou bude od 9.00 v kostele sv. Prokopa možnost přistoupit ke svátosti smíření. Od 9.30 následuje májová pobožnost a od 10.00 mše sv. s udílením Svátosti nemocných. Vše zakončíme posezením s malým pohoštěním.

Úterý 15. 5. • 19.00

Přednáška doc. Jaroslava Šebka

Přednáška na téma Vznik republiky a církev v Komunitním centru sv. Prokopa.

Neděle 13. 5. • 19.00

Třináctého na třináctce

V Komunitním centru sv. Prokopa bude pokračovat cyklus koncertů Slávka Klecandra a jeho hosta.

Pátek 25. 5.

Noc kostelů

Na noc kostelů vás zveme do obou našich chrámů.

Kostel sv. Jakuba

18.00 Mše svatá

18.30 Adorace

19.30 Prostor pro ztišení

Kostel sv. Prokopa

Noc kostelů ve sv. Prokopovi bude probíhat v duchu doby, ve které žil patron tohoto kostela. 9.30 Program pro mateřské školy Prahy 13

12.00 Poledne v kostele pro pracující v Praze 13

16.00 Výtvarné dílničky pro děti

19.00 Varhanní koncert

20.00 Občerstvení na střeše Komunitního centra

22.30 Závěrečná modlitba

Středa 30. 5. • 19.30

Přednáška Marka Orko Váchy

Přednáška v Komunitním centru na téma Křesťan a svět – Jaké vztahy ke světu vyplývají z povolání křesťana? Pořádá pedagogická sekce ČKA ve spolupráci s KC sv. Prokopa.

Více informací a další akce na www.centrumbutovice.cz.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pátek 25. 5. • 18.00 – 22.00

Noc kostelů v Křesťanském centru Luka

Budou otevřeny prostory Křesťanského centra, kde v týdnu probíhají aktivity Rodinného centra Rybičky, dětské kluby Savana a Robinson, cvičení seniorů a v neděli dvoje bohoslužby Církve bratrské (od 9 hod a od 11 hod – druhá je i pro anglicky mluvící). Prohlídky prostor bývalého učňovského střediska budou doplněny o fotografie a videa z těchto aktivit. Celý večer bude obohacen o výstavu děl sochaře Čestmíra Sušky, zakladatele sochařského studia Bubec v Řeporyjích. Svá díla ze skla, dřeva a kovu vystavoval například v Botanické zahradě v Troji, v Plzni, v Brně, v USA. Čestmír Suška je i autorem originálních laviček v Praze 13. Dále se v každou celou hodinu bude možno za doprovodu živé instrumentální hudby zaposlouchat do přednesu krátkých biblických textů, které mají co říct do současnosti. Po celou dobu bude příležitost k duchovním rozhovorům a modlitbám. Občerstvení (káva, čaj, dezert) zajištěno. Více na www.nockostelu.cz/kostel/2237/.

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Pro děti od 6 do 10 let. Hry, outdoorové dovednosti, výpravy, letní tábor. Pozvánky na akce, fotky a kontakty na www.klubsavana.webnode.cz.

Středy • 18.30 – 20.30

Setkání klubu „Mládež“

Pro zájemce ve věku zhruba 16 – 23 roků.

Více na www.facebook.com/mladez13.

Pátky • 9.00 – 11.00

Kondiční a rehabilitační cvičení pro seniory

Od 9.00 je rehabilitační a kondiční cvičení, od 10.00 jeho lehčí forma. Cena 50 Kč. Více na ava.prchal@volny.cz.

Pátky • 16.00 – 18.30

Robinson

Outdoorový klub pro děti a mládež ve věku 10–15 let. Fotky, videa a pozvánka na puťák v květnu a letní tábor na www.klubrobinson.cz.

Více informací najdete na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Happy Mondays

Každé pondělí mají všechny děti od 3 do 15 let, důchodci a studenti vstup za 50 Kč. Držitelé průkazek ZTP, ZTP/P mají vstup za 1 Kč.

Komentovaná krmení a setkání

Probíhají o víkendech a státních svátcích. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější, a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Hudební vycházky

Každou neděli ve 13 hod. v Gočárových domech.

Večerní prohlídky s průvodcem

Zveme Vás na procházku po zoo po zavírací hodině každý pátek a sobotu od 19.00. Na prohlídku je nutné se předem objednat na novakovak@zoopraha.cz.

Krmení velbloudů

Každý den se můžete setkat s velbloudy a nakrmit je. Vždy od 13.30 hod. Na prohlídku je nutné se předem objednat na e-mailu novakovak@zoopraha.cz.

Výstavy

Galerie Gočárovy domy

– Štíři v zoo (do 27. 5.)

– Achatiny (od 2. 6.)

Jurta – Pomáháme jim přežít: Sajgy mongolské

Úterý 1. 5.

První máj, lásky čas

Speciální ranní prohlídka pro páry a rodiny za zvířaty žijícími v páru.

Sobota 5. 5.

Zoo je věda

Po loňské úspěšné premiéře opět představíme výzkumy, které v zoo provádějí pracovníci zoo a studenti i profesoři univerzit.

Úterý 8. 5.

May Day

Tradiční akce dětských kolektivů ve prospěch ohrožených druhů zvířat. Podpořte děti a jejich prezentace i vy a pomůžete in-situ projektům v rámci kampaně Zoo Praha Pomáháme jim přežít.

Sobota 12. 5.

Den ptačího tahu

Vydáme se na vycházku po zoo spojenou s pozorováním ptáků, naučíte se je poznávat podle hlasů a seznámíte se s kvakoši, volavkami a slípkami.

Sobota 12. 5.

Zooškola pro dospělé

Jak se dělá zoo – na tento kurz je nutné se předem objednat.

Neděle 13. 5.

Oslava Dne rodin a Dne matek

Celý den věnujeme rodinám. Mohou si vyzkoušet svoje znalosti a také šikovnost, soutěže budou založené na spolupráci celé rodiny.

Sobota 19. 5.

Mezinárodní den Biodiverzity

Co je to biodiverzita, kde je největší a proč? Jaká je biodiverzita v zoo?

Úterý 22. 5.

Setkání strážců pralesa

Další ročník soutěže pro mateřské a základní školy zaměřený na sběr mobilních telefonů a tabletů vyvrcholí setkáním soutěžících. Den plný her a zábavy.

Pátek 25. 5.

Noc snů

Celosvětová akce na podporu handicapovaných dětí. Tradiční večer plný nevšedních zážitků pro rodiny dětí s postižením.

Sobota 26. 5.

Oslava narozenin malých gepardů a lachtana

Popřejeme našim africkým mláďatům k prvním narozeninám a předáme jim dárky.

Pátek 1. 6.

Den dětí s městskou policií

Den plný her a zábavy připravený tradičně s městskou policií hl. m. Prahy. Chybět nebude řada atrakcí a soutěží o ceny. Děti do 15 let jen za 1 Kč!

Sobota 2. 6.

Vernisáž výstavy „Achatiny“

Slavnostní zahájení výstavy obrovitých plžů, jaké jste ještě neviděli.

Sobota 9. 6.

Australský den

Den věnovaný Austrálii a jejím obyvatelům.

Bližší informace o prázdninových programech získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá