Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Karanténa není trest aneb Pozitiva koronaviru

Koronavirus a opatření kolem zastavení jeho šíření nám všem převrátily život naruby. Někteří se rozumně přizpůsobují, jiní nadávají a někteří se bojí. Reakci na sociální izolaci a vybočení z běžných zvyklostí a režimu máme také každý jinou. Žádná reakce není ani špatná ani správná. Neodsuzujme, nehodnoťme. Možná nás tato situace má něco naučit – táhnout za jeden provaz, vzájemnou vlídnost, toleranci a ohleduplnost lidí mezi sebou, zklidnění výkonového tempa, čas pro sebe a pro druhé... Nuceným vnějším přibrzděním nás samotných v našich domovech se otevírá prostor pro změnu a nemusí to být nutně změna k horšímu. Ekonomicky zřejmě ano, ale tak obyčejně lidsky můžeme získat. Povídejme si spolu. Neměli bychom se vzájemně potkávat? Telefonujme si. Staří lidé mohou být vystrašení z informací, že jsou rizikovou skupinou. Starejme se o ně. Pomozme jim zajistit donášku jídla, léků, vyvenčit psa, mluvme s nimi (funkčních služeb v této oblasti je spousta – rohlík.cz, košík.cz, Život 90, aktivity jednotlivých úřadů, které na své seniory myslí).

Pro opuštěné seniory – nonstop bezplatné krizové linky pomoci

  • tel. 800 160 166, 800 100 991, 800 157 157

Senior telefon Život 90

  • tel. 739 477 609 (placená)

Pro dobrovolníky, kteří chtějí svoji pomoc seniorům nabídnout

  • tel. 773 071 024

Nejen seniorům může být těžko. Můžeme se cítit sami v nefunkčním vztahu, může pro nás být mimořádně náročná situace sdílet čtyřiadvacet hodin prostor s vlastním manželem, když na tuto situaci nejsme zvyklí, můžeme být najednou skutečně doma sami a cítit se opuštěně. Život se nezastavil, jen dostal nová pravidla. Zkusme je využít ke svému prospěchu. Ukliďme si v bytě, v sobě i ve vztazích. Můžeme si konečně přečíst knížku, natřít botník, začít doma cvičit, namalovat obraz, zkusit hudební nástroj, zahrát si karty, prohlížet si společné fotky, jíst společně u jednoho stolu... Povídejme si. Sdílejme. Klidně po telefonu. Smějme se a rozdávejme radost kolem sebe. Chmury se už jen po desetiminutovém hovoru s někým pozitivním rozplynou.
I v téhle situaci máme právo na vztahové potíže, pocity opuštěnosti, ale i na obyčejný strach. Strach z neznámého, z nejistoty, z budoucnosti. Nestyďme se za něj, nejsme „magoři, co se bojí“. Není dobře mu úplně podlehnout, ale ani ho ignorovat. Je třeba s ním pracovat. Přemůžeme ho nadějí, důvěrou, odvahou, radostí. Tancujme, zpívejme si, radujme se, sledujme optimistické filmy a pohádky (dobře dopadnou). Řešme konstruktivně vztahové potíže a spolupracujme. Když nám to nepůjde, nechme si pomoci. Nejsme na to sami! Existuje bohatá síť odborníků, kteří nám pomůžou. Kromě krizových telefonních linek někteří psychologové nabízí i telefonické odborné konzultace.

Linka důvěry Praha

  • tel. 222 580 697, 284 016 666 (non stop, bezplatná)

Psychopomoc

  • tel. 224 214 224, 777 783 146, 116 123

Linka důvěry dětí

  • tel. 241 484 149, 116 111

Pro základní pomáhající postupy v těžkých chvílích může být užitečná i aplikace pro chytré telefony Nepanikař nebo dodržování hlavních zásad pro zdravou psychiku v pandemii:

  • buďme v kontaktu s lidmi (telefon), sociální sítě, z balkonu na balkon, telefonická krizová intervence odborníka
  • hýbejme se, i uvnitř v bytě lze cvičit (online sportovní programy)
  • teď a tady (žijme přítomností, vyvarujme se katastrofizací, úzkostným představám, nevytahujme dlouholeté spory)
  • udržujme optimizmus a humor (smích léčí obavy a stres)
  • dodržujme běžný režim dne (časy jídla a konkrétní plán aktivit)
  • aktualizujme nové informace krátce a jednorázově (stačí pár minut pro získání nových zpráv, nezůstávejte celý den u informačních zdrojů zpráv týkajících se vývoje pandemie a opatření)


Všem čtenářům časopisu STOP přeji zdraví a dobrou náladu ☺.

Hana Jenčová, klinický psycholog,
tel. 602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz