Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kam o letních prázdninách

Také už přemýšlíte o tom, jak dětem zpříjemnit letní prázdniny, které se pomalu blíží? Možná se rozhodnete pro některý z příměstských nebo pobytových táborů, které vám v předprázdninových měsících již tradičně na stránkách STOPu přinášíme.

Léto s Domem dětí a mládeže Stodůlky

Pro letní sezonu jsme v DDM Stodůlky připravili nabídku 8 výjezdních a 44 příměstských táborů.

Poznávači, Hráči, Umělci, Odborníci, Sportovci, Tanečníci, Předškoláci... jsou nové názvy (podle druhu převažující aktivity) pro letní příměstské tábory. Letos nově nabízíme tábory i přes svátky 5. a 6. července. Aktuálně jsou volná místa v těchto příměstských táborech:  Hudebníci 4. – 8. 7., Pevnost Boyard 4. – 8. 7., Pro nejmenší 4. – 8. 7., Sochařský 4. – 8. 7., Taneční 11. – 15. 7., Divadlem do příběhu 25. – 29. 7., Cesta kolem Prahy 1. – 5. 8., Divadlem do příběhu 1. – 5. 8. a Street dance style 8. – 12. 8.

Poznávači se podívají na hrady, zámky a do muzeí. Hráči si zahrají celotáborovou hru jako Harry Potter, V nepřátelské táboře, Záhada zlaté sošky. Umělci zase zabrousí do světa kreativity, tvoření, sochařství a hudby. U odborníků se děti můžou těšit na kulinářské speciality či rozpohybování modelíny v animaci. U sportovců je potřeba očekávat, že se všichni pořádně zapotí. Taneční choreografie z různých stylů tanců v dětech probudí ladnost a samozřejmostí jsou tábory pro naše nejmenší.

V létě nebudou chybět ani výjezdní tábory. Ti nejmenší budou pomáhat rytíři Brtníkovi (Šmoulíci 9. – 16. 7.), na sportovních táborech (Sportovní mladší/starší 16. – 23. 7.) nebude chybět pořádná dávka adrenalinu při hledání klíčů v pevnosti Boyard a plnění úkolů v „Hunger games“. Tradičně se bude konat hudební tábor s názvem Ať žijí rytíři (Hudební 8. – 17. 7.) a taneční soustředění orientálních tanců (Taneční Belly Habibi a Belly Amira 13. – 18. 8.). S Jakem a piráty se podíváte na tábor pro rodiny s dětmi (16. – 23. 7.). Odvážlivci se mohou podívat na hrad za hrabětem Drákulou (Na hradě 7. – 17. 8.) a novinkou letošního léta je klasický stanový tábor s celotáborovou hrou Minecraft offline (Stanový 16. – 30. 7.).

Aktuální stav volných míst na táborech najdete na stránkách domu dětí www.ddmstodulky.cz/tabory, kde je možné se přihlásit.

Sportovní příměstský tábor Sokola Stodůlky


Pro děti od 6 do 13 let jsme ve sportovním areálu Sokola Stodůlky v ul. Kovářova připravili dva příměstské tábory.

Termíny:

11. – 15. července 8.00 – 17.00 hodin

18. – 22. července 8.00 – 17.00 hodin

Náplní tábora bude seznámení dětí s různými sporty formou her a soutěží, nebudou chybět ani výlety do přírody. Děti si vyzkouší celou řadu různých sportů – fotbal, házenou, atletiku, stolní tenis, basketbal, nohejbal, tenis, minigolf... Naším cílem je vzbudit v dětech zájem o sport obecně.

Cena 3 000 Kč/5 dní (denně 2x svačina, oběd, pitný režim, využití sportovišť a pomůcek, sportovní trenéři, zdravotník). Přihlášky a další informace získáte u trenéra Josefa Šindelky, e-mail: josef.sindelka@sokolstodulky.cz, tel. 732 248 449.

Prázdniny s Veselou vědou


Naše příměstské tábory mají dlouholetou tradici. V Praze 13 se tábory Veselé vědy letos uskuteční hned na třech místech:

11. – 15. 7. ve FZŠ Brdičkova, 8. – 12. 8. v ZŠ Parentes a 15. – 19. 8. ve FZŠ Mezi Školami. A co nás letos čeká? Vydáme se po stopách dávných alchymistů. Co asi používali a co nejčastěji vyráběli? Nemineme ani kouzla fyziky a elektřiny. Prozkoumáme zvuk. Můžeme vidět elektřinu? Programy od 8.00 do 16.00 jsou určené dětem ve věku 6 – 10 let. Cena 3 490 Kč zahrnuje oběd, svačinu, pitný režim, program a výlet. Potěšte své děti „vědeckým“ táborem, kde zažijí plno zábavných vnitřních i venkovních pokusů, her, společných okamžiků s novými kamarády a výletů do přírody. Připojte se k řadě mladých badatelů.

Více informací najdete na www.veselaveda.cz, Facebook @VeselaVeda, Instagram veselaveda_official, YouTube Veselá věda nebo je získáte na tel. 725 523 712, tereza.stojankova@veselaveda.cz.

Prázdniny s Harry Potterem 2

Spolek Duha Sedliště i v tomto roce připravuje a organizačně zajišťuje letní tábor na Sázavě, který se uskuteční v termínu 30. 7. – 13. 8. a to za dodržení všech potřebných hygienických požadavků na organizaci a provoz. Celotáborová hra bude pokračováním té loňské, velmi úspěšné, jen s dvojkou na konci. Tedy Prázdniny s Harry Potterem 2

O aktuálním dění se dozvíte na www.sedliste3.cz.


Na všechny se moc těšíme a léto si užijeme, protože „Kdo si hraje, nezlobí!“. Za Spolek Duha Sedliště Hosyro, hlavní vedoucí tábora.

Letní tábory s programováním a robotikou

V době letních prázdnin pořádáme několik příměstských táborů v Praze 13 a letní Letní tábory s programováním a robotikouv Loutí na Slapech. Děti se na nich mohou seznámit s různými roboty a programováním. Také budeme hrát hry a chodit na výlety.


• 2. – 15. 7. Pán prstenů

Letní pobytový tábor v RŠS Loutí, Slapy, je určen pro děti od 8 do 16 let. Kromě běžného táborového programu (sportovní soutěže, koupání, hry…) se děti mohou těšit na výlety, na každodenní výuku na počítači – programování, robotika apod. Čeká je celotáborová hra Pán prstenů.


• 25. – 29. 7. Objevujeme s roboty

Příměstský tábor je určen dětem od 7 do 10 let. Pronikneme do tajů, které obklopují základy robotiky, a ukážeme si, jak se roboti angažují v našich každodenních životech – to všechno formou her a za pomoci robotů, které sami dokážeme zkonstruovat. Vše proložíme venkovními aktivitami a robotickými hrami.

• 25. – 29. 7. Legoroboti na prázdninách

Příměstský tábor je určen dětem od 11 do 15 let, které mají rády lego, počítače a rády rozhýbávají věci. Postavíme mnoho zajímavých robotů, se kterými budeme závodit, kreslit či je povedeme do boje. Zdokonalíme své konstruktérské schopnosti a potrénujeme logické myšlení během programování. Vše proložíme aktivitami venku – výlety a hry.

• 22. – 26. 8. Prázdniny s Baltíkem

Tradiční příměstský tábor pro děti od 7 do 10 let. Ukážeme si programování v různých programovacích jazycích a představíme si roboty, s kterými pracujeme v kroužcích. Vše proložíme venkovními aktivitami – výlety, hry venku.

• 22. – 26. 8. Prázdninová robotika a programování

Příměstský tábor pro děti od 11 do 15 let. Ukážeme si programování, představíme si roboty a rozšíříme tak své znalosti programování a robotiky. Čekají nás i výlety a hry venku.

Více informací na https://tib.cz/tabory.

Nejlepší prázdninové zážitky

Folklorní soubor Lučinka nabídne od 11. do 15. 7. příměstský tábor plný výletů, sportovních a tanečních her. Ve volných chvílích se děti hravou formou dozví zajímavosti o českém folkloru. Předškoláky a mladší školáky zve Lučinka také na týdenní letní tábor ve Vřesníku a to v termínu 12. – 20. 8. Kromě pohybové průpravy v podobě tanečních her na děti čekají vycházky do krásné přírody v okolí kláštera Želiv, celodenní pohádková hra a jízda na ponících. Více informací o letních táborech najdete na mlejn.webooker.eu a www.fslucinka.cz.

Máte doma malého cirkusáka, muzikanta nebo tanečníka? Přihlaste ho na prázdninový tábor. Naši zkušení lektoři připravili na oba letní měsíce zábavný program, který nadchne malé i větší zájemce o netradiční zážitky. Na mlejnském cirkusovém příměšťáku v termínech 25. – 29. 7. a 1. – 5. 8. si děti vyzkouší žonglování, jízdu na jednokolce, akrobacii na šálách a hrazdách nebo klauniádu. Další oblíbený příměstský tábor s názvem Hudba&Cirkus se v týdnu 22. – 26. 8. zaměří na rozvoj hudebního talentu, základy nového cirkusu a jednoduché taneční choreografie.

Vzhůru do skal s oddílem Rondel

PO Rondel nabízí několik posledních míst na letošním letním táboře konaném v termínu 1. – 10. 7. v Tisé (Tiské skály, okr. Ústí n. L.).

Tábor je určen pro děti ve věku 9 – 16 let. Základní cena pro nečlena oddílu je 3 900 Kč. Ubytování je zajištěno v táborové základně Lípa patřící sdružení Pionýr. Letošní celotáborová hra Vzhůru do skal je inspirována blízkostí pískovcových Tiských skal. Během pobytu budou pro starší účastníky organizovány dvou až třídenní výlety v okolí s možným překročením státní hranice do SRN. Mimo to je v programu pamatováno i na koupání, táboráky, hry a další doplňkové aktivity. Ve hře zůstává i možný sjezd řeky Ohře. Účastnický poplatek zahrnuje dopravu, ubytování, stravování a zajištění programu. Všichni účastníci jsou úrazově pojištěni. Více informací o táboře a přihlášky na vyžádání.

Více na tel. 606 725 872 (17 – 20 hod.), webové stránky: www.rondel.pionyr.cz.

Připravila Petra Fořtová