Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vliv vitamínů a minerálů na posílení imunity

Nastal čas viróz a pandemií. Jak můžeme snížit riziko napadení organismu viry? Jedním z faktorů snižujících imunitu je stres, který nás dnes doprovází takřka na každém kroku. Dovolím si zde krátké shrnutí potravin, které nám pomohou výrazně snížit stres a následně pomoci v boji s viry.

Zaměřím se na tři základní faktory:

  • Energie pro náš nervový systém
  • Hormon Serotonin (hormon dobré nálady, blokátor stresu a katabolizace)
  • Hormon Melatonin (hormon kvalitního spánku a regenerace)

Základním faktorem snižujícím stres je dostatek energie z celozrnných potravin, rýže, brambor, ovoce. Glykogen získaný z těchto potravin dodá našemu tělu energii nejen na celodenní aktivity, boj s nemocemi. Nezapomínejme, že mozek funguje hlavně na glykogen. Vyčerpaný mozek má ke stresu blízko. Výhodou celozrnných obilovin je dostatek vitamínů B, které chrání nervový systém, zklidňují tělo i mysl, bojují proti úzkosti, podrážděnosti, napětí a nespavosti. Vitamín B5 je nezbytný pro boj s chronických stresem, B6 ovlivňuje nespavost (melatonin) a vitamín B12 je odpovědný za produkci serotoninu (hormonu dobré nálady). Produkci serotoninu a melatoninu reguluje zinek. Jeho nedostatek může způsobit podrážděnost, depresi a následně snížit odolnost imunitního systému. Stres spotřebovává větší množství zinku, jeho příjem můžete doplnit nejen kapslemi, ale i zvýšeným příjmem červeného masa či paraořechů. Dalšími látkami snižujícími stres a zvyšujícími imunitu jsou vitamíny C, E, vápník, hořčík a draslík. Stimulaci serotoninu a melatoninu mohou významně pomoci bylinkové čaje jako je meduňka a třezalka. Více se o zdravé výživě dozvíte na www.vezdravemtelezdravyduch.cz.

Daniel Dvořák
personální trenér a poradce pro správnou výživu