Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jaký byl loňský rok a co nás čeká letos?

Na tomto místě v lednovém STOPu se každoročně zamýšlím nad uplynulým rokem a představuji hlavní plány městské části na rok následující. V loňském roce jsme pokračovali v zateplování budov v našem vlastnictví. Tyto investice považuji za velmi důležité, protože nám dlouhodobě ušetří prostředky za vytápění. Tentokrát byly zatepleny dva objekty – Spolkový dům v ulici K Vidouli ve Stodůlkách a tělocvična na rohu ulic Kovářova a Kuncova. Obě stavby byly zkolaudovány začátkem prosince. Do oblasti úspor energie patří také pokračování projektu Odpovědné školy Prahy 13, který uspoří v průběhu 10 let 240 milionů korun a je průběžně doplňován o další úsporná opatření. Zajistili jsme rekonstrukci vzduchotechniky v 6 školních objektech, modernizaci osvětlení v ZŠ Kuncova, zvýšení účinnosti kotelen v dalších 11 školách, ale především nový kvalitní kotel v ZŠ Mládí, který byl uveden do provozu na podzim. Významným krokem byla komplexní rekonstrukce sítí v budově Polikliniky Hostinského ve Stodůlkách, kde bylo nutno vyměnit rozvody vody, elektřiny, topení a kanalizace. Senioři jistě ocení zásadní rekonstrukci kuchyně a jídelny v Domě sociálních služeb Lukáš, které byly slavnostně uvedeny do provozu 16. prosince.

Největší loňskou investicí v oblasti životního prostředí byla revitalizace čtyř veřejných prostranství na sídlištích Lužiny a Nové Butovice za celkem 18,5 milionů korun. Projekty považuji za velmi úspěšné i proto, že celých 16 milionů korun pokryla dotace z evropských fondů – z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost. Díky revitalizaci se výrazně zlepšila kvalita prostoru před FZŠ Trávníčkova, vnitrobloků Neustupného a Trávníčkova-Fantova. Vznikla také nová venkovní posilovna ve vnitrobloku Fingerova, hojně využívaná především dětmi ze sousední školy, ale i okolními obyvateli. Jsem moc rád, že byla konečně dokončena revitalizace Třebonického rybníku. První fáze, při které se upravovala hráz a měnilo zničené odtokové potrubí, proběhla již v roce 2014. V jejím průběhu se ukázalo, jak velké množství sedimentů leží na dně. Protože rybník byl vypuštěn, bylo logické přistoupit k další fázi – odstranění bahna. Na tuhle finančně náročnou operaci se nám podařilo získat dotaci ve výši přes 1,3 milionu korun z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost. Vzhledem ke složité administraci žádosti o dotace došlo k časovému posunu, ale odbahnění nakonec proběhlo úspěšně a v říjnu loňského roku mohl být rybník konečně napuštěn, k velké radosti obyvatel Třebonic i okolí. Oblíbené Třebonické letní hry se mohou po dvou letech vrátit do svého tradičního prostředí. Obnoveno bylo i přilehlé dětské hřiště.

Odbor životního prostředí dále provedl kompletní rekonstrukci hřiště pro nejmenší děti v Petržílkově ulici a opravy a doplnění několika dalších hřišť. Pokračovali jsme v podpoře aktivit pro volný čas dětí a mládeže, ale i dospělých. Především jsme finančně podpořili sportovní kluby, které pracují s dětmi z naší městské části – přes 1,5 mil. korun obdržel Sokol Stodůlky, 1 milion korun SK Motorlet, téměř půl milionu SK Hala Lužiny, dotaci dostalo také Judo Štěchovice, SK Aktis a PVK Olymp Praha. Uspořádali jsme již třetí Festival volného času, na kterém se  představily mnohé místní zájmové organizace, dále prezentaci bezpečnostních složek Bezpečná třináctka, jedenáctidílnou Senior akademii – sérii školení z oblasti prevence kriminality pro seniory, výstavu sociálních služeb a řadu dalších osvětových a kulturních akcí pro vás, obyvatele třináctky.

Mnohé z našich investičních akcí prošly veřejným projednáváním, na kterém mohli občané uplatnit své připomínky. V rámci aktivit Místní Agendy 21 se tak jednalo např. o revitalizaci vnitrobloku Petržílkova, úpravě části Šostakovičova náměstí a v poslední době také o dopravním řešení náměstí Na Lužinách. Proběhlo také 4. veřejné fórum občanů, které navrhlo deset priorit k řešení. Spolupráci s veřejností jsme rozšířili i v dalších oblastech. Už začátkem roku se rozjel projekt MMS – hlášení problémů, díky kterému můžete pomocí zprávy s obrázkem z mobilního zařízení upozorňovat na nepořádek nebo závady a přispět tak k jejich odstranění. Odbor kontroly, který tuto novou službu spravuje, vyřešil během roku více než 200 těchto oznámení. V létě byla spuštěna nová významná služba pro občany i návštěvníky městské části – aplikace Praha 13 v mobilu, která nabízí množství praktických informací i služeb a bude dále rozšiřována. Projekt za necelých 950 tisíc korun byl z 92,5 % financován z fondů EU. Aplikaci najdete ke stažení na titulní stránce našeho webu. Dalším důležitým počinem byla digitalizace archivu stavebního úřadu.

Úřad městské části držel i v loňském roce vysoký standard poskytovaných služeb pro občany, i když počet obsloužených klientů stále roste. V roce 2015 bylo např. na naší radnici vyřízeno přes 5 500 žádostí o cestovní pasy a téměř 11 000 žádostí o občanské průkazy. Kvůli novelizaci legislativy budou tyto počty letos dále narůstat. Také díky kvalitním službám občanům obdržela v listopadu městská část již třetí velké ocenění za kvalitu v řadě za sebou a právo užívat titul „Perspektivní organizace“.

Jaký bude ten rok příští? Poslední měsíce roku 2015 byly poznamenány politickou krizí v zastupitelstvu hlavního města. Kvůli tomu jsme nemohli schválit rozpočet, který máme připravený a začínáme rok s rozpočtovým provizoriem. To nám způsobí určité problémy, ale ty zvládneme. Prosincové jednání Zastupitelstva MČ Praha 13 mě opravňuje k optimistickému výhledu, že úspěšně zrealizujeme dvě významné investiční akce. Zastupitelstvo především schválilo pořízení Domu pro seniory, které jsem měl mezi prioritami už minulý rok a letos se konečně uskuteční. Současně ale budeme nadále jednat také s hlavním městem o možnosti „oprášit“ stále odkládaný projekt výstavby Domu seniorů na točně ve Stodůlkách. Druhým velkým projektem, kterému dalo naše zastupitelstvo zelenou, je přestavba bývalého sportovní centra v Nových Butovicích na novou mateřskou školu. Přistavovat se bude také několik učeben ve FZŠ prof. Otokara Chlupa (více v Přímé lince na str. 3). O všech těchto aktivitách vás budeme ve STOPu průběžně informovat.

Dovolte, abych závěrem poděkoval za spolupráci pracovníkům úřadu a kolegům ze samosprávy a vám všem popřál do roku 2016 hodně zdraví, úspěchů a spokojenosti.

David Vodrážka, starosta Prahy 13