Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Projekt Erasmus+ pokračuje

ZŠ Mládí se účastní již třetího mezinárodního projektu, tentokrát věnovaného světu uprchlíků a migrace v Evropě Refugees in Europe - Our Future in Motion. Tři žáci spolu s pedagogem odletěli do Whitby High School v přímořském městečku na západě Anglie Ellesmere Port, kde spolu s dalšími 15 žáky z pěti evropských států strávili osm dní.

Dorozumívacím jazykem španělských, francouzských, tureckých, německých, anglických a českých studentů byla angličtina. V rámci workshopů a skupinových aktivit se žáci dozvídali o přistěhovaleckých vlnách do Velké Británie, o postavení uprchlíků v Anglii i o termínech s touto problematikou souvisejících. Setkali se s odbornicí na otázku uprchlictví, navštívili výstavu o otrokářství v Liverpoolu a jeli do Muzea holokaustu v Nottinghamu. Tam je čekal nejhlubší zážitek – setkání s očitým svědkem – paní Malou Tribich původem z Polska. Tato křehká osmdesátnice prošla ghettem a dvěma koncentračními tábory a na konci 2. světové války byla stejně stará jako žáci, kteří hodinu soustředěně poslouchali její svědectví.

Věříme, že zkušenosti a poznatky z tohoto dvacet dva měsíců trvajícího projektu budou přínosem jak pro žáky a jejich rodiče, tak i pro učitele naší školy.

Doubravka Matulová, zástupkyně ředitele pro II. stupeň