Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Sudety objektivem Jaroslava Kučery

V říjnu bylo v Seydlerově ulici v Nových Butovicích slavnostně otevřeno nové centrum fotografie a fotografů Czech Photo Centre. Do 15. ledna si můžete v multižánrových prostorech centra prohlédnout výstavu fotografa Jaroslava Kučery s názvem Sudety.

„Když se člověk podívá na tyto fotografie, může být název Sudety trochu zavádějící,“ řekl při vernisáži výstavy, která se konala 6. pro- Sudety objektivem Jaroslava Kučery sin ce, autor fotografií Jaroslav Kučera. „Možná, že by pojmenování I takové jsou Sudety nebo I takoví jsou někteří lidé v Sudetech, byly výstižnější. Tento název jsme zvolili na začátku devadesátých let, když jsme tam jeli na reportáž pro Reflex. Chtěl jsem vypovídajícím způsobem zachytit devastaci Sudet, respektive oblasti pohraničí, která se tak jmenovala. Teď mi samozřejmě spousta lidí vyčítá, že takové Sudety, takové pohraničí prostě není. Výstava je ale o mých fotografiích, které jsou opatřeny popisky, a tak doufám, že návštěvníci budou k názvu výstavy shovívaví. Začátkem února bude v Leica Gallery Prague vernisáž výstavy „Kde nebude živáček“, to je nový projekt, na kterém jsem pracoval v posledních dvou letech. Jinak mám spoustu cyklů, které jsou už uzavřené, jediný otevřený je cyklus „Taková je Praha“. Prahu miluju a za jiné město nebo místo bych ji nevyměnil.“

Jaroslav Kučera se několikrát umístil na nejvyšších příčkách soutěže Czech Press Photo, dvakrát obdržel cenu v soutěži Fujifilm Euro Press Photo Awards a je nositelem Stříbrné jehlice Českého svazu fotografů. Vydal jedenáct autorských fotografických publikací, je zastoupen ve sbírkách českých i zahraničních muzeí a galerií. Jeho díla byla od roku 1969 prezentována na více než padesáti autorských výstavách v České republice i v zahraničí.

Výstava je otevřena ve všední den od 11.00 do 18.00, o víkendu od 10.00 do 18.00. Základní vstupné je 50, snížené 25 korun.

Eva Černá