Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

U Karlova mostu straší

Vstupte do světa pražských pověstí a setkejte se tváří v tvář s duchy a přízraky staré Prahy. Kousek od Karlova mostu bylo před více než osmi lety otevřeno Muzeum pražských pověstí a strašidel. Nápad založit toto muzeum ale v Praze nevzniknul. „Splnil jsem si letitý sen. V Českém Krumlově jsem zažil nádhernou vycházku za pověstmi a strašidly Krumlova, tak jsem chtěl něco podobného udělat tady. V Mostecké č. 18 jsme objevili prostory, které svou polohou i velikostí byly naprosto ideální. Pro pověsti a strašidla jako dělané,“ prozradil spolumajitel Filip Jan Zvolský, vypravěč pověstí a vrchní bubák v jedné osobě. V přízemí muzea si můžete ve velkých knihách přečíst pověsti, jsou zde postavy vystupující ze zdí, ale také řada interaktivních exponátů, jejichž prostřednictvím se s pověstmi mohou hravou formou seznámit především děti. Pak už sestoupíte do tajuplné uličky duchů a začne hledání strašidel. Některá jsou vidět hned, jiná objevíte podle mapky na vstupence. Ale žádný strach, nevstoupili jste do žádného zámku hrůzy. Bát se nemusejí ani děti. Na nikoho nic nevybafne ani nevyskočí. „Budujeme tady ale část, která bude určena těm návštěvníkům, kterým se právě toto líbí,“ dodává spolumajitel muzea. „A pak už bude na každém, zda si toto místo prohlédne nebo se mu raději vyhne.

“ Těm, kteří by se raději seznámili se světem pověstí a strašidel někde venku, nabízí muzeum asi 15 druhů vycházek.

Na webových stránkách www.muzeumpovesti.cz si stačí některou vybrat, na mysteriapragensia@gmail.com si zarezervovat termín a můžete vyrazit. Program dvouhodinových vycházek se jmenuje Se strašidlem za strašidly. Vydejte se v doprovodu strašidelného průvodce Malou Stranou na Hrad, Starým Městem a Josefovem, projděte tajuplné průchody Starého Města, ve sváteční dny si užijte vycházku

„Po stopách sv. Václava a sv. Anežky“... Určitě si vyberete. Muzeum je otevřeno denně od 10.00 do 22.00, tel. 257 221 289.

Eva Černá