Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vánočky jako od profíků

Jako každým rokem pořádala i letos Městská část Praha 13 společně s Fakultní ZŠ Mezi Školami soutěž Starostova vánočka. A protože předvánoční čas přímo vybízí ke společnému setkávání, přijala pozvání také primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová, která se přidala ke starostovi Davidu Vodrážkovi a předvedla, jak umí plést vánočku ona.

Soutěž se traduje již poměrně dlouhou dobu. Její první ročník proběhl v roce 2005, kdy pedagogové přemýšleli, jakým způsobem přivést děti k tradičním zvykům českých Vánoc. Pletení vánoček se stalo brzy velmi populární. Žáci všech tříd 2. stupně soutěží o nejkrásněji zapletenou vánočku. Všechny výrobky jsou poté samozřejmě upečeny a tradičně prodávány v rámci předvánočního setkání rodičů a dětí FZŠ Mezi Školami. „Tato soutěž mi vždy připomene, že se blíží Vánoce. Už dlouho dopředu se mě doma děti ptají, kdy zase přinesu vánočku,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Překvapuje mě, jak jsou děti ze základní školy šikovné. Všechny vánočky nakonec vypadaly jako od pravých pekařů,“ dodává starosta.

"Pozvání na soutěž jsem moc ráda přijala. Je hezké, že se pedagogové starají o to, aby děti nezapomínaly na předvánoční zvyky. Určitě pak svou znalost mohou využít, až budou mít sami své rodiny,“ shrnula primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová. Vánočky, které upletli starosta a primátorka, doručily děti přímo do jejich úřadů. Mohly si tak prohlédnout prostory magistrátu a radnice, kam se občané běžně nedostanou.

Eva Libigerová