Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie (prosinec 2016)

  • Dne 26. 11. těsně před polednem vniknul na parkovišti obchodního domu nezjištěný pachatel do osobního motorového vozidla. Ze zavazadlového prostoru odcizil fotoaparát v hodnotě 18 000 Kč. Ke škodě na vozidlu nedošlo, protože pachatel se do něj dostal, aniž by poškodil zámek. Proto po použití dálkového ovládače vždy zkontrolujte, zda k uzamčení vašeho vozidla skutečně došlo.
  • Téhož dne oznámila poškozená cizinka krádež své peněženky, kterou měla uloženou v kabelce. Tu položila do dětského kočárku, s kterým se v odpoledních hodinách procházela po Staroměstském náměstí. Pachatel odcizil značkovou peněženku s větší finanční hotovostí, doklady a 5 platebními kartami. Majitelce tak způsobil škodu ve výši 55 000 Kč.
  • I další případ je z 26. 11. Stal se při jízdě metrem mezi Prahou 1 a 5. Před 7. hodinou ranní tam okradl neznámý pachatel spící cestující. Odcizil jí sportovní tašku s koženou peněženkou, osobními doklady a platební kartou. Způsobená škoda je 5 000 Kč.
  • Při sjednávání jakékoli opravy v bytě, například rekonstrukce bytového jádra, koupelny, výměny oken nebo při objednávání jakéhokoli zboží, neplaťte peněžní zálohy za objednávanou službu nebo zboží dopředu. Většinou potom už údajného řemeslníka neuvidíte. To samé platí u objednávaného zboží. V ruce vám zůstane bezcenná smlouva nebo objednávka, ale vaše peníze už jsou v nenávratnu.
  • Mezi dny 14.–23. 11. posprejoval v ulici Brdičkova 1921/1 dosud nezjištěný pachatel štítovou stěnu domu. Na ploše zhruba 3x6 metrů vytvořil modré, žluté a zelené neidentifikovatelné nápisy. Bytovému družstvu způsobil škodu ve výši 20 000 Kč.
  • Nezjištěný pachatel se dne 22. 11. v odpoledních hodinách vloupal do bytu v prvním patře domu v Bellušově ulici. Do bytu, z kterého odcizil notebook a šperky v hodnotě 30 000 Kč, vnikl pootevřeným oknem v ložnici. Proto připomínám, při odchodu z bytu a v noci okna pečlivě uzavírejte a před spaním překontrolujte, zda máte zamčené bytové dveře. Jejich pouhé zabouchnutí určitě není bezpečné.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra