Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zastupitelstvo Prahy 13 schválilo rozpočet na rok 2017

Hlavním bodem programu posledního letošního zasedání Zastupitelstva městské části Praha 13, které se konalo 7. prosince, bylo projednání a schválení rozpočtu na rok 2017.

Rozpočet je koncipován jako vyrovnaný a počítá s příjmy a výdaji ve výši 724 milionu korun. Oproti rozpočtu na rok 2016 se celkový objem rozpočtu zvýšil o 1,04 %.

Příjmovou stránku tvoří zejména transfery ze státního rozpočtu, z rozpočtu hl. m. Prahy a z vlastní hospodářské činnosti – součet těchto tří částek činí 669,5 mil. Kč. Stejně jako v loňském roce jsou do rozpočtu zapojeny prostředky z prodejů bytových domů, bytů a nebytových prostor. Tyto prostředky, tentokrát ve výši téměř 377,5 mil. Kč, jsou určeny na krytí investičních akcí, které již zastupitelstvo schválilo.

Další část příjmů tvoří předpokládané daňové a nedaňové příjmy ve výši 54,6 mil. Kč (např. správní poplatky, místní poplatky apod.).

Výdajová stránka rozpočtu na rok 2016 zahrnuje 323,8 mil. Kč neinvestičních výdajů a přibližně 400,3 mil. Kč na investice.

Na oblast školství bude celkem vydáno 78,3 mil. korun (z toho 12,1 mil. na rekonstrukce sociálního zařízení v některých mateřských školách a další rekonstrukční práce a 15,5 mil. na splátku úsporného projektu přeměny topných systémů ve školách). Na životní prostředí je vyčleněno přibližně 49,5 mil. Kč. Z toho 47,5 mil. jde na údržbu zeleně a chodníků, 2 mil. je vyčleněno na modernizaci herních a sportovních prvků, rekonstrukci cyklotras, modernizaci vodohospodářského zařízení a projektovou dokumentaci na dětská hřiště a sportoviště.  Neinvestiční výdaje do sociální oblasti a zdravotnictví jsou ve výši 9 mil. Kč. Přes 6,5 mil. Kč jde do oblasti dopravy, z toho je téměř 5,4 mil. Kč určeno na opravy a údržbu komunikací, kanalizačních vpustí a dopravního značení.

Nejdůležitějším plánovaným investičním výdajem je 285 mil. Kč na pořízení domu pro seniory.

Eva Libigerová