Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Splněná přání

S novým rokem přichází každoročně spousta novoročních předsevzetí a přání. Stanovíme si, že od nového roku zhubneme, přestaneme kouřit, změníme práci, budeme chodit pravidelně cvičit, začneme chodit včas, začneme se učit cizí jazyk... a za pár dnů nebo týdnů jsme tam, kde jsme byli. Jen s pocitem selhání a s myšlenkou „nejde to, stejně to nemá cenu“. Psychologické příručky uvádějí, že všechny výše zmíněné změny jsou v hlavě. Ano.

  • Především je třeba mít přání. Říkat sami sobě, nejlépe nahlas, případně si i napsat, co si opravdu přejeme (a nemusí to být jen na Nový rok).
  • Aby se nám naše přání dařilo plnit, je třeba sami sobě věřit. Věřit tomu, že je to možné a že jsme schopni to dokázat. Ano, možná to bude těžké, možná to bude trvat dlouho, ale je to možné.
  • K tomu, aby nám odhodlání vydrželo, si ho potřebujeme rozdělit na malé a postupně splnitelné cíle. Je to moc důležitá podmínka.

Když máme jedno velké přání, je pravděpodobné, že se nám ho hned nepodaří splnit a dostaneme zpětnou negativní informaci – nejde to. Takových zpětných informací, které přihazují na negativní hromádku,  už máme za svůj život asi víc. Bohužel tato selhání, zkušenost, že se nám něco nedaří, nejde z naší hlavy vymazat. Můžeme sami sebe pouze obelstít tím, že na protistranu – na hromádku pozitivní zpětné vazby (tohle se mi povedlo, to jsem zvládnul, dokázal…) přihodíme co největší možné množství kladného hodnocení. Proto je potřeba dávat si splnitelné malé cíle na krátký časový úsek. Například – tento týden zhubnu půl kila, tento týden půjdu jednou cvičit a jednou na půlhodinovou procházku, tento týden vykouřím polovinu cigaret než obvykle ev. každou hodinu vykouřím jen jednu cigaretu, tento týden se zapíšu na kurz cizího jazyka...

Je tak mnohem pravděpodobnější, že se nám dílčí přání podaří splnit a my sami sebe můžeme ocenit, pochválit, mít pocit, že se nám daří. Zvýšíme si sebevědomí pozitivní zkušeností, přihodíme kladnou zkušenost na hromádku pozitivní zpětné vazby. Z minulých dob si  pamatujeme, že se nám nikdy nepodařilo naše přání splnit (zhubnout, přestat kouřit, pravidelně cvičit, včas chodit spát…) a tuto negativní zkušenost nikdy nevymažeme. Ale můžeme získat spoustu malých pozitivních zkušeností, které dohromady naše předchozí špatné výsledky nakonec mnohonásobně předhoní. Jednoduše řečeno – po jedné velké špatné zkušenosti dosažením spousty malých úspěchů získáme zpět svoje sebevědomí, chuť být lepší a dosáhnout změny nebo něčeho nového. Tím získáme dostatečnou motivaci ke splnění svých přání.

Všem čtenářům časopisu STOP přeju příjemné a optimistické vykročení do nového roku, hodně splněných přání a ať se nám v tom roce 2018 všem hezky žije ☺.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog, 602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz