Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

První robotická vinárna v Praze 13

U budovy Czech Photo Centra blízko stanice metra Nové Butovice se ve čtvrtek 29. listopadu otevřelo nové technologicko-informační centrum Cyberdog. Centrum, jehož součástí je vinárna, kde vás obslouží robotická ruka, je určeno široké veřejnosti. Autory návrhu dvoupatrové futuristické budovy jsou vedoucí studia Black N´ Arch David Černý a Tomáš Císař. Studio je součástí společnosti Trigema, investora celého projektu, který Cyberdog postavil a zároveň jej provozuje.

„Projekty jako Cyberdog jsou pro naši městskou část určitě oživením. Robotika je věda, která jde neustále kupředu. Pořád polemizujeme nad tím, jestli stroje jednou nepřevezmou spoustu funkcí, které v současnosti vykonávají lidé, a tady jsme svědky toho, že to jde. Strach, že by v budoucnu lidský potenciál nebyl vůbec potřeba, ale nemám,“ řekl při otevření projektu starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Dvoupatrový Cyberdog svým tvarem připomíná hlavu a tělo psa a materiálem vesmírnou loď z budoucnosti. Celá přední část druhého patra je prosklená. Uvnitř tvoří Cyberdog veřejný prostor vinárny, včetně robotického pracoviště a vozíkové dráhy. Prostřednictvím aplikace ve smartphonu nebo zapůjčených tabletů si může návštěvník objednat víno, další nápoje, ale i třeba teplou kuchyni. Platby probíhají elektronicky prostřednictvím platebních bran. Vedle toho je samozřejmě možné platit i hotově u obsluhy vinárny.

Více informací o projektu Cyberdog naleznete na internetové adrese www.cyber-dog.cz.

Radek Polák, tiskový mluvčí společnosti Trigema