Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zápach na Velké Ohradě

Dobrý den, obracím se na časopis STOP s podle mě závažným a stále neřešeným problémem, zda by se touto cestou dalo zjistit, co se dá dělat. Bydlím na Velké Ohradě více než dva roky a vždy v topné sezoně ve večerních hodinách se zde začne šířit silný zápach podobný zápachu při pálení plastů. Důležité je, že přes den cítit není. Je to tak kolem 20. hodiny. Zápach je tak silný, že i jen po pětiminutové procházce venku zůstávají načichlé vlasy i oblečení. Není možné v bytě ani vyvětrat. Po delší době v tomto ovzduší se mi začíná točit hlava, vloni i předloni na konci zimy mi několikrát tekla krev z nosu, což přisuzuji také tomu toxickému ovzduší.

Hned na podzim roku 2016 jsem se obracela s žádostí o pomoc na Odbor životního prostředí Prahy 13, konkrétně jsem mluvila s paní Váňovou, která mi sdělila, že už tam několik stížností od obyvatel Velké Ohrady zaznamenali, ale není v kompetencích jejich úřadu zjistit, o co se jedná... Odkázala mě na Českou inspekci životního prostředí, kam jsem zaslala písemný dotaz, a dostalo se mi odpovědi od paní Ing. Káškové, že ČIŽP nezjistil příčinu zápachu, ale bude to dále šetřit. To bylo v květnu 2017. )

Nyní je podzim 2018, otravný a zdraví nebezpečný zápach nás zde obtěžuje stále a nikoho to, zdá se, nezajímá. Jsem už bezradná, nevím, na koho se obrátit, kdo by měl nějaký zájem to vyšetřit. To by mimo jiné znamenalo přijet na inkriminované místo večer nebo dokonce v noci, ne přes den, kdy tu zápach cítit není. Píši tedy vám, třeba by měl někdo z čtenářů nějaký nápad? Děkuji, s pozdravem

Eliška Dvořáková