Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Bitcoin a fenomén kryptoměn. Hazard, nebo smysluplná investice?

Asi každý z nás už slyšel o bitcoinu a kryptoměnách jako takových. Každý týden média informují o tom, jak si bitcoin vede, o kolik desítek procent vzrostla jeho hodnota, nebo jak masivní byl naopak jeho propad. S tím, jak se bitcoin a kryptoměny dostávají do povědomí široké veřejnosti, roste o tuto oblast také zájem. Řada lidí v bitcoinu vidí alternativu k tradičním investičním nástrojům, jako jsou akcie či dluhopisy, a neváhají ho kupovat ve velkém. Nezřídka jsou však taková rozhodnutí založena na emocích, neznalosti či chamtivosti. Z investice do bitcoinu se stává hazard. Lze tedy vůbec do kryptoměn investovat konzervativně a zodpovědně?
Odpověď zní ano. Než se ale podíváme na to, jak takové investování vypadá, řekněme si o bitcoinu, který je mezi kryptoměnami nejstarší a nejrozšířenější, alespoň několik základních faktů.
Tím prvním je skutečnost, že bitcoin není pouze měna. Kromě toho, že se jedná o prostředek směny a první funkční virtuální měnu, která vznikla mimo státní kontrolu, se jedná o technologii a decentralizovanou počítačovou síť. Bitcoin umožňuje převod hodnoty on-line bez nutnosti využívat třetí strany, např. banky či jiné tradiční instituce a to v šifrovaném a necenzurovaném prostředí. Toto prostředí je navíc značně rovnostářské, protože v něm existují pouze dva typy aktérů – těžaři neboli úplní klienti sítě, což je několik tisíc lidí na světě, a miliony běžných uživatelů. Bitcoinová síť je transparentní a otevřená, protože každá transakce se pod specifickým kódem zaznamenává ve sdílené účetní knize, tzv. blockchainu.
Specifikem bitcoinu je, že jeho množství je výrazně omezené, takže se může jednat o poměrně vzácné aktivum, které může sloužit nejen jako platidlo, ale také jako uchovatel hodnoty. V pomyslné DNA bitcoinu je totiž naprogramováno, že může být vytěženo jen 21 milionů jednotek této kryptoměny. A v současnosti už je vytěžených bezmála 19 milionů. Odměna, která náleží těžařům za „objevování“ dalších a dalších jednotek, se navíc každé zhruba čtyři roky o polovinu snižuje, a tím se také snižuje celková inflace bitcoinu. Zatímco tradičních peněz je díky kvalitativnímu uvolňování a úvěrování v oběhu čím dál víc, u bitcoinu taková expanze nemůže nastat. Tím se dostáváme k důvodům, proč investice do této kryptoměny může dávat smysl. Je relativně vzácný, může uchovávat hodnotu, má nízkou korelaci k běžným kapitálovým investičním nástrojům (akciím, dluhopisům), takže při správném nastavení může přispět k větší stabilitě vašeho majetku. Pozitivem bitcoinu je, že slouží jako pojistka pro případ krizí a proti „systému“. Pokud ho vlastníte napřímo, stát vám ho nemůže zdanit ani zabavit – podobně jako zlato. Vzhledem ke globálnímu rozvoji celého kryptoodvětví a alternativních systémů má bitcoin potenciál zajímavého výnosu navzdory jeho aktuálně vysokým cenám.
Pochopitelně ale existuje i možnost, že se tato kryptoměna neprosadí, a její hodnota tak půjde dolů. Mezi další rizikové faktory patří již zmíněná vysoká volatilita, kybernetické hrozby, jako je hackerský útok, ztráta vašich privátních hesel, nevratnost jednotlivých transakcí či možnost státní regulace či perzekuce (obchodování s kryptoměnami bylo letos zakázáno např. v Číně).
Velkou nevýhodou bitcoinu, oproti jiným tradičním typům aktiv je, že z bitcoinu neplynou žádné průběžné příjmy jako jsou u akcií dividendy, u dluhopisů kupony či u nemovitostí nájem. Koupí bitcoinu jen a pouze spekulujete na to, že jej od vás v budoucnu koupí někdo jiný za více peněz.
Má tedy cenu se bitcoinem vůbec zabývat? S velkou dávkou opatrnosti spíše ano. Do tohoto aktiva lze v zásadě investovat konzervativně, pokud nespekulujeme, ale chceme ho držet jako doplněk mnohem širšího investičního portfolia, pokud ho kupujeme alespoň na pět let a netvoří více než 5 % našeho majetku. Kybernetická rizika lze minimalizovat, pokud bitcoin vlastníme napřímo a využíváme k tomu hardwarové peněženky. Zda je bitcoin vhodným nástrojem i pro vás, se dozvíte u svého finančního poradce.

Ondřej Marek, Ladislav Zemánek,
Stone & belter, ondrej.marek@sbelter.cz