Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Ohlédnutí za rokem 2021

Přírodovědná zahrada ZŠ Kuncova

Vážení spoluobčané,
při psaní tohoto článku si vždy uvědomím, jak rychle čas plyne. Není to tak dávno, co jsem se na tomto místě zamýšlel nad plány na rok 2021. A teď už se za tímto rokem ohlížíme. Jaký tedy byl rok 2021? Celý se bohužel opět nesl na covidové vlně a všichni jsme se v soukromém i profesním životě potýkali s různými omezeními a opatřeními. Úřad naší městské části své služby klientům a obyvatelům poskytoval v plné míře a podařilo se mnoho skvělých projektů.

Školství

Jednou ze zásadních priorit je podpora a maximální rozvoj školství na území naší Prahy 13. I přes fakt, že školy a školky celý rok čelily různým opatřením a omezením, řešily distanční výuku, karantény a v neposlední řadě i zvýšené nároky na personál, podařilo se mnoho skvělých akcí. V rámci hospodárného přístupu k energiím a s ohledem na zdraví nejen žáků jsme pokračovali v plošné výměně osvětlovacích těles za kvalitnější a úspornější. Kompletní výměna proběhla v Základní škole Klausova a také v pěti mateřských školách. Zahájena byla i kompletní rekonstrukce hřiště a běžecké dráhy při Fakultní základní škole Mezi Školami. V Základní škole Trávníčkova a Základní škole Kuncova jsme zahájili ve 24 učebnách výměnu vnitřního mobiliáře. V plné míře se daří realizovat program Trenéři ve škole a to ve všech 10 základních školách. Profesionální trenéři se věnují dětem v rámci výuky a věříme, že jim tak pomohou nejen jejich cenné rady, ale že si děti především osvojí zdravé pohybové návyky. V době letních prázdnin se uskutečnila série 10 EDU kempů, které se dětem snažily pomoci přes léto dohnat zábavnou formou učivo. Velké poděkování patří Domu dětí a mládeže Stodůlky, který celou akci koordinoval a také všem zaměstnancům škol, kteří se dětem přes léto věnovali. V DDM se navíc podařilo vybudovat nová polytechnická hnízda, tedy dvě specializované učebny zaměřené na rozvoj manuální zručnosti dětí a také na podporu jejich schopnosti programovat moderní stroje. Obě jsou hojně využívány především pro doplnění výuky na druhém stupni základních škol.

Dokončená revitalizace vnitrobloku Fingerova

Veřejný prostor

Péče o veřejný prostor je velmi zásadní činností městské části. Soustředíme se především na revitalizace vnitrobloků, úpravu parků a dětských hřišť. Loni byla dokončena dlouhodobá revitalizace vnitrobloku Fingerova, kde od roku 2018 probíhaly ve třech etapách rozsáhlé úpravy. Zrekonstruováno bylo dětské hřiště a jeho okolí, následovalo nové sportovní hřiště a nakonec prošlo revitalizací okolí Fakultní základní školy prof. Otokara Chlupa. Podobnou revitalizací prochází vnitroblok Blattného. V minulém roce zde bylo kompletně zrekonstruováno dětské hřiště pro nejmenší. Další nové dětské hřiště se nachází na louce mezi ulicemi K Hájům a Za Mototechnou. Rozsáhlou úpravou prošel park u OC Lužiny včetně opravy fontány. Renovace se dočkala také fontána u Základní školy Brdičkova. Jedná se o dominantní umělecké dílo z 80. let 20. století se skleněnou mozaikou, které si vyžádalo náročnou technologickou i restaurační úpravu. Zahájena byla rekonstrukce skateparku Lužiny, první fáze by měla být dokončena na podzim roku 2022. Začaly také práce na úpravě parčíku Tlumačovská „U dvojčat“, který jsme nedávno převzali do správy. Speciální proměnou prochází také alej podél historické cesty z Krtně k Chabům. Díky spolupráci s nadací Jistota byly podél cesty vysazeny ovocné stromy, příští rok budou dokončeny krajinné úpravy, které zahrnují také výsadby keřů, úpravu cesty, mobiliář, informační tabule, fitness prvky a edukativní prvky pro malé návštěvníky. Rozsáhlou opravou prošlo i spojovací schodiště přes tubus metra v blízkosti stanice metra Lužiny. Stav schodiště si vyžádal opravy povrchu i části svislé konstrukce. Nainstalováno bylo nové ocelové zábradlí a po úpravách povrchu získalo originální vzhled – grafitti inspirované zelení.
Intenzivně řešíme i navýšení kapacity parkovacích míst. Koncem roku byla zahájena stavba nového P+R parkovacího domu v Petržílkově ulici, který pomůže Novým Butovicím. Zároveň jsme zahájili přípravné a projektové práce na dalším parkovacím domě, tentokrát na Lukách.

Den zdraví 2021

Sociální oblast

Sociální služby městské části se soustředí především na péči o seniory, rodinnou politiku a péči o děti. Ve všech těchto oblastech se městská část v rámci dotačních projektů aktivně věnuje preventivním a osvětovým činnostem. Denní péči o seniory zajišťuje především Středisko sociálních služeb Prahy 13 a Dům pro seniory Zity Kabátové. Kvůli covidovým opatřením se obě zařízení potýkají s komplikovanými provozními podmínkami, a proto jsme je pravidelně zásobovali ochrannými pomůckami, ať už to byly zásoby dezinfekce nebo tisíce respirátorů pro zjednodušení každodenní rutiny. V areálu Střediska sociálních služeb Prahy 13 kontinuálně probíhá přístavba nového čtyřpodlažního objektu. Vznikne zde nový prostor pro 10 malometrážních bytů určených pro seniory vyžadující pečovatelské a jiné sociální služby. V současné době je dokončena hrubá stavba, termín dokončení je plánován na polovinu roku 2022. Pro širokou veřejnost se opět uskutečnil Den zdraví, velký ohlas si získal také projekt Děti kreslí seniorům. Nedílnou součástí činnosti úřadu je prevence rizikového chování a veřejné solidární projekty. Opět jsme se zapojili do Sbírky potravin, podpořili jsme Den proti rakovině, Den bez aut a mnoho dalších projektů.
Za svou činnost získal Úřad městské části Praha 13 Národní cenu kvality 2020 a také ocenění v soutěži Přívětivý úřad 2021.

David Vodrážka, starosta MČ Praha 13