Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Novoroční předsevzetí

„Dobrý den, jsem dvacet let vdaná. Máme dvě děti, syna a dceru. Můj muž není zlý, ale pořád všechny kontroluje, kritizuje, všechno musí být po jeho, nikdy nikoho nepochválí, je s ním těžký život. Děti už se zlobí, proč jsem je neodvedla někam jinam. Já už dvacet let přemýšlím, že by asi stálo za to se rozejít. Ale bojím se. Doufám, že třeba on odejde. Raději mu vyhovím v jeho přáních, abychom se nehádali, ale takové manželství je smutné.“
„Dobrý den, paní doktorko. Před pěti lety jsem se rozvedla. Manžel pil a měl i jiné ženy. Nedokážu se od té doby pořádně postavit do života. Pořád si vyčítám, že jsem něco udělala špatně, že jsem to měla udělat jinak. Vidím, že ostatní se mají lépe a novoroční předsevzetí, co vše udělám letos nově a lépe, mi lezou na nervy. Stejně se nedokážu pohnout z místa.“

Dobrý den. Většina z nás touží po štěstí, spokojenosti, po lásce, po sdílení, po úspěchu a hezkých vtazích. Vidíme, jak se ostatní kolem nás usmívají, mají dobrou práci, mají peníze, mají hezké vztahy. Možná to porovnávání nás sráží víc a víc na kolena. Ono to není tak horké, jak se navenek může zdát. Nikdo nemá ideální život a vše jen tak zadarmo. Kdo si dokázal vybudovat kvalitní pozici v hezké práci, dlouhodobý spokojený vztah, hezkou rodinu, pocit vlastní hodnoty a další stabilní pozitivní životní hodnoty, musel na tom určitě dost zapracovat. Nic hotového nikomu nespadlo z nebe. Na Nový rok máme tendence dávat si novoroční předsevzetí, co vše se budeme snažit dělat nově a jinak (např.začneme se učit angličtinu, začneme cvičit, začneme zdravě jíst….). Možná bychom pro letošek mohli udělat změnu a snažit se, abychom naopak některé věci nedělaly. Především ty, které nám cestu k vysněnému životu blokují. Když totiž dovolíme, aby nás ovládly pochybnosti, nejistota nebo cestu za vysněným cílem prostě jen vzdáme, zkazíme si všechno sami.
1. Máme-li pocit, že názor druhého má větší váhu než náš vlastní, náš život potom jde jiným směrem než bychom si přáli. Když se na radu ptáme více známých, jsme obvykle ještě víc zmateni, protože každý nám řekne něco jiného. Můžeme se poptat, ale nakonec je potřeba zvolit vlastní postup.
2. Čekáme a doufáme, až nás někdo zvenčí zachrání. Pláčeme a čekáme, že nás někomu bude líto a někdo něco přece udělá. Věříme, že naše rozcestí někdo jiný rozhodne za nás. Něco se přece zvenku musí stát. Nemusí. Můžeme dlouho zůstat v situaci, která nám nevyhovuje. Po delší době k vlastnímu rozhodnutí už ztratíme i energii. Nebo náš život opravdu zvenku někdo nebo něco rozhodne, ale rozhodně my sami potom neurčujeme, kterým směrem se bude ubírat.
3. Snažíme se vyhovět druhým proti našim vlastním zájmům, abychom se zalíbili nebo abychom se vyhnuli konfliktu. Nefunguje to. Úctu a obdiv mají lidé, kteří mají vlastní názor a i za cenu neshod si za ním stojí. V lepším případě nekonfliktně- asertivní nekonfrontující komunikací. Jestliže se snažíme vyhnout konfliktu a stále jen ustupujeme, druzí toho jen využijí. Ale rozhodně nás nevnímají jako rovnocenného partnera, ani si nás neváží. Naopak.
4. Likvidační je také fňukající stále sebe obviňující postoj a opakující se negativní myšlenky. Mnohokrát opakovaná je nejvhodnější terapie TADY A TEĎ. Možná jsme v minulosti udělali nějaké chyby (všichni z nás!). Možná je před námi neznámá budoucnost, které se třeba bojíme. Ale myšlenky na minulost a obavy z budoucnosti by nám neměly likvidovat hezký život NYNÍ. Život není nekonečný a každý den, který hezky prožijeme, se počítá ☺. Jestliže dovolíme sami sebe trestat nekonečným obviňováním a pochybnostmi o sobě samých, náš život se z náročného období nevyhrabe. A pokud naše katastrofické scénáře jsou neodklonitelné, neváhejme vyhledat psychoterapeuta. Je to situace a řešitelná, naučí nás pár technik KBT tak, abychom si uměli poradit příště sami, a bude se nám lépe žít.

Všem čtenářům časopisu STOP přeji v novém roce 2023, aby věřili sami sobě a aby se jim dařilo s úsměvem žít hezký a spokojený život ☺.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog, 602 805 633,
hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz