Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Chcete si rozšířit lodžie?

Jednoho dne pan starosta zaregistroval jeřáb postavený uprostřed sídliště a zděsil se. Vše ale bylo v souladu se stavebním povolením. Plánovali jsme rozšíření lodžií ve vnitrobloku, ale protože chodníky mají malou únosnost, museli jsme postavit jeřáb na základovou desku mimo rondel a celou rekonstrukci provést přes střechu.

Moje manželka jednoho dne asi před 6 lety přišla s otázkou: „Co kdybychom si rozšířili lodžii?“ Nemyslel jsem, že by to šlo. Ona si ale dala tu práci a našla firmu, která měla s rozšiřováním lodžií zkušenosti, i když ne s rozměrem 6 x 1,20 m. Bylo jasné, že nás čeká průkopnická cesta. Bylo nutné přesvědčit členy družstva o účelnosti a výhodách plánovaného řešení. Ukázalo se, že zájem o komfortní bydlení v našem družstvu je opravdový. Díky podpoře kolegů z představenstva družstva a trpělivosti členů se to opravdu vyplatilo. Rozhodující byly argumenty, že nebude méně světla, že se členům nebude navyšovat žádný poplatek a že úvěr na rekonstrukci bude plně hrazen z fondu oprav.

Díky zvětšení a zasklení lodžie se navýšil objem tepelně izolační vzduchové kapsy, kterou lodžie vytváří. Je známo, že vzduch je vlastně jeden z nejlepších tepelných izolantů a v průměru se v zimě udržuje tepelný rozdíl mezi bytem a prostorem lodžie asi 10 °C. A to už je v bytě opravdu znát. Asi největší výhodu cítí majitelé dvougarsonek, kteří získali novou, krásnou, nadstandardní lodžii a konečně mohou vyvětrat byt, aniž by museli otevírat dveře na chodbu. Investice se všem už nyní několikanásobně zhodnotila. Hlavním přínosem je obrovské zvýšení komfortu bydlení. Panelák moc úprav neumožňuje, ale navýšení plochy bytu skoro o 7 m2 je opravdu revoluční.  Zdvojnásobením lodžie získáte terasu, která velmi zpříjemní jinak všední šeď panelového bydlení.

Příprava trvala cca 4 roky a vlastní stavba se protáhla na něco málo přes rok. Za tu dobu jsme narazili snad na všechny existující překážky: přesvědčit úřady, přesvědčit sousední družstva, vyřídit povolení záboru pozemků potřebných k realizaci, sehnat hnízdění pro rorýse a jiřičky, řešit ukradený měděný kabel od jeřábu, zajistit bezpečnost práce (hodně se vyplatilo), aktivně se účastnit na inženýringu i organizace stavby… Díky tomu jsme si vybudovali silné know-how, jak problémy řešit. Tento projekt je opravdu výjimečný, a proto jsme se s manželkou rozhodli nabídnout své zkušenosti dalším zájemcům. Těch je už nyní celá řada a zdá se, že o naše služby bude značný zájem. Rádi přivítáme kohokoli, kdo by chtěl vědět víc.

Daniel Kubeška, Zázvorkova 2002/16, tel. 777 299 221, www.rozsireni.cz.