Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Rozdíly mezi muži a ženami – jak najít spokojenější společnou cestu?

„Dobrý den, paní doktorko. Nemůžeme se s mužem shodnout už skoro na ničem. Ani společnou dovolenou nemůžeme naplánovat. On pořád sportuje, mně už na sport nestačí síly. Ráda bych si odpočinula u moře, to on ale nesnáší. Děti nám odrůstají, společných aktivit nám ubývá… Bojím se o naše manželství. Mám pocit, že už ho ani moc nezajímám. Co můžu udělat, aby nám bylo spolu zase lépe?“

Vztahy muže a ženy jsou nesmírně křehká, komplikovaná a nestálá věc. O rozdílech mezi mužem a ženou byly sepsány už stohy papírů. Přes všechny rozdíly se oba navzájem potřebují a stále vzájemně hledají. Jak se tedy ve vztahu k oboustranné spokojenosti k sobě navzájem více blížit než vzdalovat? 

  • Je důležité spolu mluvit o svých pocitech a přáních. Obvykle míváme při nespokojenosti tendenci mlčet nebo kritizovat druhého, co vše nedělá nebo dělá špatně. Nikdo z nás ale není věštec. Je třeba druhému sdělit svůj pocit, postoj, přání, aby vůbec, pokud má zájem a chuť, spolupracovat mohl (přál/a bych si, potěšilo by mě, cítil/a bych se lépe, kdybys...). 
  • Pro vytváření něčeho hezkého musíme oba dva chtít – být spoluhráči. Jeden druhého pro hezký společný vztah potřebujeme. Když jeden nabízí, snaží se, vychází vstříc, bez chuti ke spolupráci ze strany druhého nic nezmůže. Ve vztahu jsme zodpovědní za tu svoji polovinu komunikace vůči druhému (co mu říkáme, jak mu to říkáme, jestli mu vůbec něco říkáme…), ne za jeho reakci. 
  • Respektovat rozdíly mezi mužem a ženou a nabízet to, co našeho partnera potěší. Většina lidí, kteří mají chuť druhého potěšit, nabízí druhému v nejlepší dobré víře to, co by si přáli sami.

Muži ale mívají ve vztahu jiná přání a očekávání než ženy. Většina mužů ocení jídlo, sex a volnost. Často to proto s dobrým úmyslem nabízejí ženám. Ženy se mohou cítit přehlížené, mívají totiž obecně jiná očekávání. Naplňuje je více emoční rovina vztahu – potřebují zájem, pozornost a lásku. Svou pozornost, zájem a emoce se obvykle snaží dát svým mužům a ti to mohou zase vnímat jako kontrolu a omezování. Přitom je to jen očekávání, že druhého potěší nejvíce to, co nás samotné.

Život v páru je z historického hlediska základem života. Moderní doba má spoustu inovací, usnadnění života, elektronických pomůcek a moderních postupů. Přesto spokojený vztah muže a ženy žádné elektronické novinky nenahradí. I moderní muž rád žije spokojeně se ženou a také moderní žena potřebuje pro svůj spokojený život naplňující soužití s mužem. Muži nejsou grázlové a lenoši a ženy nejsou poběhlice a fúrie. Stojí za to každý den poskytnout svému partnerovi důvod k tomu, aby se mu s námi žilo hezky a nabízet mu to, co od vztahu potřebuje.

Přeji všem čtenářům časopisu STOP, aby našli, vytvářeli a udržovali hezký spokojený vztah ☺.

PhDr. Hana Jenčová, klinický psycholog
602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz