Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie (listopad 2016)

  • Dne 5. 10. odpoledne došlo v obchodě ke krádeži kabelky, kterou si poškozená pověsila na madlo kočárku. V oddělení ovoce – zeleniny si vybrala ovoce, které si pak šla zvážit na váhu. Když se od váhy vrátila zpět ke kočárku, kabelka už byla pryč. Spolu s kabelkou přišla oznamovatelka i o finanční hotovost, platební kartu a svazek klíčů od bytu, v celkové hodnotě 8 000 Kč. Dalším šetřením bylo zjištěno, že pachatelkami krádeže byly dvě ženy, po jejichž totožnosti pátráme. Pokud si svou kabelku nebo tašku také odkládáte při nákupu tímto způsobem, musíte počítat s tím, že o ni téměř jistě přijdete.
  • Koncem září jsme přijali oznámení poškozeného, který cestoval ráno tramvají ze stanice Újezd a metrem ze stanice Anděl na Luka a teprve večer doma zjistil, že mu neznámý pachatel ze zadní kapsy kalhot právě během jízdy v MHD odcizil peněženku s osobními doklady a finanční hotovostí a způsobil mu tak škodu ve výši 2 500 Kč. V obchodech jsou oběťmi krádeží nejčastěji senioři a maminky s kočárky, v prostředcích MHD bývají vyhledávanými oběťmi pachatelů kapesních krádeží zejména podnapilí lidé.
  • Dalšími častými poškozenými jsou řidiči, kteří odvážejí své děti auty v ranních hodinách ke školkám a školám a nechají své osobní věci, počítače a další cennosti v prostoru pro cestující nebo v zavazadlovém prostoru. Auto potom před školou otevřou a nabídnou k prohlídce zloději, který je v klidu pozoruje. Někdy svá vozidla dokonce ani nezamknou.
  • Dne 29. září mezi 7.30 a 7.35 vnikl nezjištěný pachatel před budovou základní školy do zaparkovaného a uzamčeného vozidla a ze zavazadlového prostoru odcizil tašku s notebookem, mobilním telefonem, peněženkou s doklady, platebními kartami a finanční hotovostí. Poškozenému tak způsobil škodu ve výši 72 000 Kč. Pokud své auto zamykáte dálkovým ovladačem, vždy před jeho opuštěním zkontrolujte uzamčení vozidla.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra