Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Za králem drahých kamenů

Vánoce se nezadržitelně blíží a začínáme přemýšlet, o co napíšeme Ježíškovi. Někoho možná napadl diamantový šperk. Dobrý nápad. Ale dříve by možná bylo dobré zajít do Muzea diamantů a dozvědět se o tomto králi drahých kamenů něco víc.

„Naše muzeum bylo otevřeno v roce 2015 a je první a jediné svého druhu v Česku,“ říká ředitel muzea. „Najdete ho v srdci staré Prahy (Široká 4, Praha 1), kde kdysi byla židovská čtvrť. V místě, kde se soustředili obchodníci, samozřejmě také obchodníci se zlatem a s diaman ty. V tomto domě se kdysi, ještě před válkou, právě se zlatem a s diamanty obchodovalo. Na tvoření expozice jsme spolupracovali s předními českými gemology a geology a z jejich odborných zkušeností budeme čerpat i v budoucnu.

“ Už recepce vás ujistí, že jste na správném místě. Je totiž ve stylu diamantového dolu. Každý návštěvník dostane tablet a nahraný text vás provede jednotlivými sekcemi. Expozice vám o diamantech prozradí opravdu mnohé, od vzniku přes zpracování až do podoby krásných šperků. Dozvíte se například, že diamanty vznikaly za vysokých teplot a tlaků před více než 3 miliardami let. Představu získáte také o tom, jak a kde se diamanty těží, jak se třídí a připravují na broušení. Jak ale brousit nejtvrdší nerost? První broušení, při kterém se vytváří základní tvar diamantu, se provádí tzv. broušením kámen o kámen. Diamant tedy brousí diamant. K vidění jsou také doprovodné drahé kameny, minerály i kameny průmyslově vyráběné, původní dílna i nástroje, které se používaly zhruba před 150 až 200 lety.

„Na závěr si můžete prohlédnout originální diamanty v různých velikostech, barvách a také kvalitě,“ dodává ředitel. „Její základní kritéria po vybroušení jsou čtyři – váha, čistota, barva a brus. Nejvyšší a nejhorší kvalitu je schopen rozeznat pouhým okem i laik. Ale stupnice kvality je poměrně vysoká, takže pak už je lepší nechat posouzení na odborníkovi. Všechny naše exponáty jsou prodejné, za pozornost určitě stojí i obchod se solitérními kameny i hotovými šperky.“ Až budete odcházet, budete vědět o hodně víc než to, že diamant je nejtvrdší nerost.

Muzeum diamantů můžete navštívit denně od 10.00 do 19.00, v létě do 20.00. Více informací získáte na www.diamondmuseum.cz, tel. 222 313 754, info@diamondmuseum.cz.

Eva Černá