Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Odstartoval největší světový turnaj v minigolfu

Minigolf je sportem, kde se mohou poměřovat hráči rozdílných věkových kategorií. A tak prezidenta Českého minigolfového svazu a provozovatele indoorového hřiště Minigolf Butovice Tomáše Navrátila napadlo zorganizovat pro žáky prvního i druhého stupně základních škol Prahy 13 turnaj, jehož druhý ročník odstartoval v září. Záštitu nad ním opět převzala zástupkyně starosty Marcela Plesníková. A protože zmíněný turnaj je zcela unikátní záležitostí, zašli jsme pana Navrátila trochu vyzpovídat.
 

Letos se koná druhý ročník největšího turnaje základních škol v minigolfu v České republice.

On to není jen největší český turnaj, je to dokonce největší turnaj na světě. Tolik lidí pohromadě vlastně ještě nikdy nikde nehrálo. Vloni to bylo 1 780 žáků, letos čekáme účast ještě vyšší. Přihlášeny jsou i školy, které se prvního ročníku nezúčastnily. Počet žáků by podle mého odhadu mohl přesáhnout dva tisíce, což je neskutečné číslo.

Prozraďte nám něco málo k průběhu.

Turnaj bude v zásadě probíhat stejně jako vloni, protože se jeho koncept osvědčil. Děti přijdou, třída se nahlásí a stráví tady jednu hodinu. Během ní si všechny děti odehrají na minigolfovém hřišti jedno kolo. My potom dáme výsledek každého jednotlivce a třídy do výsledkových listin. Všichni se pak mohou podívat, jak hráli.

Jak zvládáte tak obrovský počet dětí?

My nemusíme mít v danou chvíli všechny děti na jednom místě, jako je to třeba v kolektivních sportech. To je výhoda, kterou minigolf umožňuje. Tady je to tak, že hřiště je připraveno a všichni odehrají na stejném hřišti a za stejných podmínek svoje výsledky. Ty nejlepší pak pozveme na finále. O stupně vítězů se utkají kluci, děvčata i družstva.

Je možné se ještě do letošního ročníku přihlásit?

Určitě. Základní část bude trvat až do ledna, možná do začátku února. Finále bude až během února. Takže je ještě čas. Jsme rádi, že přichází i třídy, které tu byly už vloni. Je vidět, že se děti zlepšují a pronikají do tajů sportovního minigolfu.

S jakým záměrem jste tento turnaj připravoval?

Jednak jsme dětem chtěli nabídnout zajímavou aktivitu a možnost vyzkoušet si něco nového. Dalším záměrem bylo seznámit je s minigolfem jako takovým. Tedy se sportem, který hráče kultivuje, učí je schopnosti koncentrace, bez které není možné dosáhnout kvalitních  výsledků. A právě s koncentrací mají dnes děti dost problém. Útočí na ně mobily, tablety, televize, počítače... Já kdybych se narodil v téhle době, tak jsem na tom asi úplně stejně. Tohle jim může hodně pomoci třeba i ve škole, protože se musí naučit zastavit se a věnovat se jen jedné věci. Minigolf formuje i nakládání s emocemi. Hráč musí zvládnout úspěch, aniž by „usnul na vavřínech“ a neúspěch, aniž by se nepoučil nebo to dokonce vzdal. A navíc, když děti minigolf chytí, mohou to dotáhnou dost daleko. Dalším záměrem bylo seznámit děti se sportovní aktivitou, ve které máme jako Česká republika velice dobré výsledky.

Výsledky našich minigolfistů nejsou tak medializované, takže povídejte.

Velmi úspěšní jsme byli například na letošním mistrovství světa v Chorvatsku. Eva Molnárová, která k nám chodí trénovat, se stala první českou mistryní světa v minigolfu. Skvělých umístění bylo ale víc. A právě sem do Butovic chodí hrát jedni z nejlepších hráčů minigolfu v České republice. Děti tady mají možnost své vzory nejen zahlédnout, ale také je vidět při tréninku.

Vzbudit v dětech zájem o minigolf je jedna věc. Co ale dál?

Od letošního roku máme konečně regulérní minigolfový sportovní oddíl, do kterého se mohou děti přihlásit. V České republice je unikátní vysokým podílem právě dětí a juniorů. A tady bych navázal na loňský ročník. Nejen že se ty nejlepší děti zlepšovaly, některé dokonce začaly navštěvovat kroužek a pár se jich stalo i členy oddílu.

A jak si vedou?

Možná, že budete překvapená. Uspořádali jsme turnaj, který se jmenuje Junior profi, to je nejvyšší turnaj v České republice pro juniory pod hlavičkou Českého minigolfového svazu. Skutečně regulérní turnaj, na který se dostaly i ty děti, které k minigolfu „přičichly“ až na turnaji škol. V žákovských a juniorských družstvech dokonce skončily na druhém místě. Až tak rychlé to bylo. Přišly, chytlo je to, my jsme se jim věnovali po trenérské stránce a výsledek se dostavil. Tady je výhoda, že máme špičkové hřiště, které splňuje všechna kritéria pro konání i regulérních turnajů, navíc je pod střechou. Díky tomu je tady minigolf celoroční aktivitou, nikoli pouze sezonní záležitostí. Když jsme připravovali první turnaj, tak jsme si s paní místostarostkou říkali, že i kdybychom ke sportovnímu minigolfu přivedli jedno dítě, bylo by to skvělé. A my jsme ke sportovnímu minigolfu přivedli děti tři, všechny se zúčastnili zmíněného vrcholného turnaje Junior profi a vedly si skvěle. A z toho mám velkou radost.

Jak je to s dětmi, jejichž školy se nepřihlásily a ony by se rády do turnaje zapojily?

To je reálné. Zapojit se můžou pořád, pokud se nám do ledna nahlásí, tak je možné se zaregistrovat. Kdyby se našla skupinka aspoň 15 dětí, které by se dokázaly domluvit, bylo by to možné, aniž by to jejich škola nějak korigovala. Máme ambici, aby se příští rok do turnaje zapojily i jiné městské části, abychom měli takovou celopražskou soutěž.

Teď už můžete nepatrně srovnávat. Myslíte si, že děti, které se loni zúčastnily, si něco zapamatovaly?

Je to velmi individuální, ale u téhle třídy, kterou tady právě máme, to vidět je. Ti už přece jen mají větší schopnost koncentrace a nemusím toho tolik vysvětlovat. To první seznámení už mají z loňska za sebou a je to znát. Navíc spousta dětí sem zašla i po skončení turnaje. S  kamarády, rodiči nebo sourozenci. Je třeba říct, že minigolf je aktivita opravdu pro všechny. V podstatě se nám nestalo, že by někdo přišel a nehrál.

Eva Černá