Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Tichá cesta zná vítěze

V rámci Evropského týdne mobility proběhla v září jedinečná silniční soutěž elektromobilů a plug-in hybridů – Tichá cesta 2017. Akci pořádala městská část Praha 13 společně s Asociací elektromobilového  průmyslu, hlavním partnerem závodu byla společnost PRE, a.s. Soutěže se mohly zúčastnit jen elektromobily a plug-in hybridní vozidla, která jsou přihlášena k běžnému provozu a svou výbavou odpovídají platným předpisům. Šlo o vozidla poháněná pouze elektricky, u nichž je energie k pohonu uchovávána v bateriích.
 

Samotná soutěž byla rozdělena na dvě části. Ve čtvrtek 21. září v 10 hodin odstartovala na Slunečním náměstí před radnicí Prahy 13 první část pro posádky v elektromobilech a plug-in hybridech. Cílem bylo projet kontrolní body – nabíjecí stanice na území Prahy za daných podmínek, které byly posádkám sděleny před startem. Na tuto část měli soutěžící 2 až 3 hodiny. V některých kontrolních bodech na posádky čekaly navíc jednoduché úkoly. Paralelně pak probíhala druhá část soutěže zaměřená na žáky základních škol Prahy 13. Každé  posádce byl losem přidělen jeden žákovský tým, který správným vyřešením soutěžních úkolů z oblasti elektromobility získával pro svou posádku body do celkového hodnocení. Na prvních třech příčkách se nakonec umístily týmy PRE jedoucí ve vozidlech Volkswagen E-UP! Více info na www.tichacesta.cz.

V průběhu závodu se konala prezentace soutěžních vozidel, firem a organizací působících v oblasti elektromobilního průmyslu. Nechybělo ani občerstvení a hudba.

Eva Libigerová