Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1983: Sídliště se zabydluje

Po reportáži, odvysílané Československou televizí roku 1982, se občanská vybavenost ve Stodůlkách začíná zlepšovat. „U příležitosti 38. výročí osvobození naší vlasti sovětskou armádou byl 11. května roku 1983 zahájen provoz v nové moderní samoobsluze v Lýskově ulici,“ píše kronikář František Vlasák. Hned vedle této samoobsluhy bylo pak v listopadu téhož roku otevřeno nové pohostinství a v jižní části Stodůlek vznikla také provizorní pultová prodejna potravin. „Pro obyvatele sídliště jih je to ulehčení, nemusí pro všechno běhat na sídliště sever nebo jezdit do vnitřní Prahy,“ chválí kronikář. Problémy jsou nadále pouze s masem. Řeznictví zůstává ve Stodůlkách pouze jedno a jeho zásobování vázne. „Stává se, že ve středu přivezou maso a do čtvrtka je pryč. V pátek a sobotu není co prodávat, tak je zavřeno,“ popisuje František Vlasák.

Sídliště rychle roste a postupně se začíná zabydlovat. „Soubor staveb Stodůlky jih a Stodůlky sever má cekem 2 105 nových bytů pro 7 629 obyvatel,“ stojí v kronice. Od středy 15. července začíná stěhování prvních nájemníků na sídliště sever, od 22. srpna pak také na sídliště jih. „Stěhují se sem většinou mladé rodiny se dvěma až třemi dětmi. Nikdy zde nebylo vidět tolik kočárků s dvojčaty, jako dnes,“ píše František Vlasák.

Zlepšuje se i doprava. Na jaře roku 1983 byla do Stodůlek protažena dálnice na Plzeň s nájezdem z Kovářovy ulice. „Otevřením dálnice a vybudováním nájezdu bylo odlehčeno Plzeňské silnici od Bílého beránka,“ uvádí kronikář. Síť městské hromadné dopravy se navíc v červenci rozšířila o linku 184.

V září zahájila činnost také nová základní škola v Kuncově ulici. Dokázala pojmout až 1 200 žáků a patřila mezi největší v Praze 5. „Aby se mohla nová budova uvést do provozu, museli učitelé a pracovníci školy i obvodu přispět zvýšenou pracovní iniciativou. Třídy, kabinety, družiny i společenské místnosti bylo třeba vybavit nábytkem, záclonami a závěsy,“ vyjmenovává František Vlasák. První rok bylo do školy zapsáno celkem 705 dětí, z toho 400 přešlo z bývalé základní školy v ulici Mládí. „Školní budovy z let 1908 a 1960 získalo do užívání učňovské středisko Závodů průmyslové automatizace v Praze 5 – Jinonicích,“ doplňuje kronikář.

Kromě toho byly na sídlišti otevřeny také mateřské školy a jesle. V Hostinského ulici pak zahájily provizorní provoz lékařská ordinace a lékárna. Tím ale budování ještě zdaleka nekončilo. Na východ od Stodůlek totiž začala vyrůstat zcela nová městská čtvrť, označovaná jako Lužiny. „Po dokončení zde bude 22 tisíc bytů pro 80 tisíc obyvatel,“ píše kronikář Vlasák. Domy zde přitom byly poprvé stavěny do polokruhovitého tvaru – takzvaných rondelů, dnes pro Prahu 13 tak typických.

Robert Šimek