Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Festivalové ohlédnutí

V neděli 7. října skončil v pořadí už šestý ročník Festivalu volného času Prahy 13. A byl to skutečný maraton akcí zaměřených na možnosti naplnění volného času dětí i dospělých. V průběhu čtyřiadvaceti festivalových dnů se vám se svou nabídkou představila široká škála organizací, klubů, spolků i sdružení a proběhla i řada celodenních akcí. O některých z nich jsme se zmiňovali již v říjnovém STOPu, další, především ty větší, v krátkosti zmíníme nyní. Po hokejbalovém víkendu, který tradičně festival odstartoval, přišel na řadu badminton. Přesněji dny otevřených dveří klubu Aktiv Lužiny. V hale v Zázvorkově ulici jste si mohli nezávazně a zdarma badminton vyzkoušet i zahrát a pro ty, kteří měli chuť si v tomto sportovním odvětví změřit své síly s ostatními, připravili organizátoři dva turnaje pro rodiče a děti. Oddíl kopané TJ Sokol Stodůlky zase uspořádal pro všechny malé a nejmenší zájemce zábavné odpoledne. Své první kroky za fotbalovou kariérou přišlo udělat rekordních šedesát dětí, takže už teď je jasné, že kopaná ještě dlouho zůstane naším národním sportem. A kdyby nezaujala kopaná, mohly se děti zúčastnit běžeckých závodů pořádaných lehkoatletickým sportovním klubem Aktis Praha, nebo orientačního běhu pro děti a rodiče. Ten spolu s ukázkami cvičení žáků a různých sportovních her připravil Sportovní klub Hala Lužiny. V sobotu 22. září si všichni, kdo přišli k Nepomuckému rybníku v Centrálním parku, mohli užít Sportovní den SK Velká Ohrada a také se do sportování zapojit.

Nabídka byla opravdu pestrá – disciplíny ryze sportovní, jako je plnění Odznaku všestrannosti olympijských vítězů, ale i sportovně – zábavné. Aktivně se zapojilo zhruba 300 lidí. Děti si zajezdily na koloběžkách, vyzkoušely powerboard... Letošní novinkou byla účast florbalistů. Co ale za novinku určitě považovat nemůžeme, byla ukázka flyboardingu. Tento adrenalinový sport je tradičně velkým lákadlem. Na exhibici se podílelo dvanáct profi letců – deset z Česka a dva z Polska. Také letos se divákům představil s dech beroucími kousky Petr Civín, který patří ve flyboardingu mezi světovou špičku. A protože program byl celodenní, všichni ocenili i odpočinkovou zónu. Na své si přišli také milovníci vycházek. Namátkou můžeme zmínit Pražské věže s Prahou 13. Ten, kdo se do této celopražské hry zapojil, dnes už zná věže nejen v Praze 13, ale i v jejím okolí.

Zná jejich jména, historii, zajímavosti a ještě si zasportoval. Vždyť tisíc schodů nezdoláváme každý den. Tradičně velký zájem byl o bohatý program Svatováclavského odpoledne na Slunečním náměstí – řemeslné dílničky, výroba šperků nebo svíček, ale především oblíbená soutěž pejsků bez rodokmenu Voříškiáda. Na té se představilo Centrum výcviku psů pro postižené Helppes, zabývající se výchovou, výcvikem a předáváním vodících i asistenčních psů osobám se zdravotním postižením. A mohli bychom pokračovat – letní kino, nohejbal, skautské odpoledne v Centrálním parku, bojová umění, divadlo, kulturně zábavný program Muser Show, taneční a pěvecká vystoupení, výpočetní technika, kutilství, hasičské odpoledne, masáže, basketbal, turnaj v kuželkách, akce určené seniorům..., ale také první diplomy, medaile a někdy i slzičky, když se všechno nepodařilo, jak mělo. Tak takový byl letošní festival, který opět dokázal, že tady žijí neobyčejně aktivní a šikovní lidé. Všichni, kteří se jakkoli podíleli na jeho zdárném průběhu, zaslouží velké poděkování.

Záštitu nad letošním Festivalem volného času Prahy 13 převzali místostarosta Petr Zeman a předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Vít Bobysud.

Eva Černá