Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Úhel pohledu

„Dobrý den, paní doktorko. Léto skončilo, večer se brzy stmívá a mně je jako každý podzim smutno. Mám pocit, že se mi nic nedaří. Nic zvláštního jsem v životě nedokázal. Myslím, že ostatní lidé mají zajímavější život. Mám slušnou práci, ale nedaří se mi najít partnerku. Koupil jsem si nový byt, který jsem už skoro celý zaplatil. Chodím sportovat a byl jsem asi i na zajímavé dovolené, ale stejně jsem si ji neužil. Celou dobu jsem přemýšlel, proč zrovna já mám na ženy smůlu.“

„Dobrý den. Mnohokrát děkuji za Vaši pomoc. Dlouhé roky jsem žila v manželství s mužem, který mne a naše děti pořád jenom deptal a trápil, i vydíral, občas i bil. Děti byly také nešťastné. I mne prosily, ať od táty odejdeme. Hrozně jsem se bála. Otevřela jste mi oči. Život je krásný. Dokázala jsem to. Žiju teď se svými dětmi sama. Sice jen v podnájmu, ale je nám hezky. Nemáme moc peněz, ale radujeme se z maličkostí. Užíváme si výlety a každý nový den. Konečně můžu říct: Žije se nám hezky.“

Ano, nastává podzim, dny se krátí, sluníčka a světla ubývá a to všechno skutečně může mít vliv na naši náladu. Světelnou terapií se doplňuje i léčba některých forem depresí. I my si můžeme koupit domů terapeutickou světelnou lampu. Ta může pomoci, ale sama nás nespasí.

Všichni víme, že život dokáže být komplikovaný a je třeba aktivně pracovat na tom, abychom měli kvalitní vztahy, práci, zázemí, koníčky atd. Nikdo ale nemá všechno. Naším úhlem pohledu se může zdát, že ostatním se daří lépe. Vnější pohled zrcadlí jen naše představy. Kdybychom mohli vidět do životů a duší lidí kolem nás, zjistili bychom, že rozdíly jsou především v tom, jak optimisticky nebo negativisticky svůj život vnímáme. Je to pověstná poloplná nebo poloprázdná sklenice.

Jsou lidé, kteří mají skoro všechno a šťastní a spokojení být nedokážou. Chtějí pořád víc a jinak. Život marní fňukáním, touhou po něčem, co nemají. Úplně tím zapomínají, že také spoustu věcí, vztahů, zážitků mají. Naproti tomu jsou lidé, kteří si toho, co patří do jejich života, váží. Vědí, že i když mají jen něco a jen trošku, tak že se jim v tom hezky žije. Ne vždy můžeme změnit materiální, pracovní nebo vztahové uspořádání v životě. Ale úhel pohledu, kterým svůj život hodnotíme, můžeme změnit my sami a teď hned. Pocit pozitivního ohodnocení toho, co ve svém životě máme, nám dodá spokojenost a vlastně najednou se nám může hezky žít, i když nemáme a ani nikdy nemůžeme mít všechno. Jako nikdo na světě.

Pro příjemněji prožitý podzim nám může pomoci barevnější oblečení, prohřátí v sauně, terapeutická světelná lampa, exotická dovolená a spousta dalšího. Ale nic tak spolehlivě nenastartuje naši spokojenost jako ten správný úhel pohledu.

Všem čtenářům časopisu STOP přeji, ať se jim hezky žije, nejenom na podzim ☺.

Hana Jenčová, klinický psycholog
602 805 633, hanajencova@seznam.cz, www.jencova.cz