Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2013: Žádné zóny placeného stání

Po mnoha jednáních a urgencích byly počátkem roku 2013 konečně vyměněny nefunkční odvodňovací žlaby a doplněny chybějící či rozbité dlaždice u stanice metra Hůrka. V únoru pak předáním stanoviště fakticky začala i rekonstrukce obchodního centra na Lužinách naplánovaná až do dubna 2014. Supermarket Billa, který měl zůstat v provozu po celou dobu, byl ale už počátkem roku uzavřen. „Rychlé rozhodnutí o dočasném uzavření prodejny si patrně vynutila nedostatečná komunikace mezi provozovatelem Billy a vlastníkem objektu, který nedodal dostatečnou projektovou dokumentaci,“ napsal magazín STOP.
V pondělí 20. května zastavila Rada městské části Praha 13 veškeré přípravy zón placeného stání na území Prahy 13. „Veřejnou diskusi o této možnosti občas provázely emotivní reakce. My jsme však hned v první fázi úvah jasně prohlásili, že budeme přihlížet k názorům obyvatel a v žádném případě nebudeme rozhodovat proti jejich vůli,“ uvedl starosta David Vodrážka.
Stodůlečtí hasiči oslavili v květnu 120. výročí založení sboru. Už o měsíc později pak mohli naplno zúročit své zkušenosti, když se zapojili do likvidace následků červnových povodní v Praze. „Souběžně s čerpáním vody ze zaplavených sklepů hasiči ze SDH Stodůlky a SDH Třebonice pomáhali v centru Prahy a v Bubenči stavět protipovodňové bariéry a účinně se zapojili i do evakuace lidí a likvidace následků povodní v Radotíně a Velké Chuchli,“ informoval zpravodaj.
Rada městské části vyslovila zásadní nesouhlas se záměrem postavit několik výškových budov u právě rekonstruovaného Obchodního centra Lužiny. „Šlo o budovy příliš objemné a vysoké, které by navíc způsobily zvýšení provozu a zhoršení problémů s parkováním,“ zdůvodnil starosta.
V říjnu začala platit novela vyhlášky stanovující místa, na nichž je veřejnosti zakázáno konzumovat alkohol. „Praha 13 do ní doplnila svůj seznam lokalit, zahrnující například Šostakovičovo a Sluneční náměstí, všechna obchodní centra, parky a několik vnitrobloků,“ uvedl STOP.
V pondělí 7. října zahájila provoz nová mateřská škola v Husníkově ulici. „Objekt někdejších jeslí, který poté léta využívala Univerzita Karlova, se městské části podařilo bezúplatně získat od státu v dubnu 2011. Rekonstrukce stála městskou část přibližně 50 milionů korun, z toho šesti miliony přispělo hlavní město,“ informoval zpravodaj.
Ve věku 85 let zemřel 28. října vynikající klarinetista, kapelník a skladatel Ferdinand Havlík, který posledních 15 let prožil v Nových Butovicích. Byl spoluzakladatelem Divadla Semafor, s nímž většinu života úzce spolupracoval a napsal pro něj řadu skladeb. „Jazz mám asi někde v sobě,“ řekl v rozhovoru pro magazín STOP v roce 2008, kdy slavil 80. narozeniny.

Robert Šimek