Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Co vlastně každoročně slavíme?

Co všechno víte o Dnu české státnosti, o svátku svatého Václava, který najdeme v kalendáři 28. září? Možná, že si řeknete, že o něm tušíte jen velmi málo. Pokud se však zeptáte dětí ze Základní školy Mohylová, jistě na vás vychrlí spoustu různých informací, jmen a zajímavostí, které se dověděly v rámci celoškolního projektového dne, který proběhl poslední zářijové pondělí hlavně v on-line prostředí.

A také se vám možná pochlubí tím, že na školním plotě jste mohli poslední zářijový týden najít instalaci prací, které s tím souvisí. Díky druhákům jste se u plotu mohli začíst do stránek inspirovaných středověkými rukopisy vyzdobenými motivy květin, listů a zvířat. Výtvarné práce třeťáků připomínaly středověká okna katedrál, ve kterých se barevná sklíčka skládají do výjevů a obrazců prozářených světlem.

Tvořivost čtvrťáků ukázala výstava rotund – historických staveb, které u nás v době svatého Václava vznikaly. Páťáci seznámili zvídavé kolemjdoucí prostřednictvím stručných anglických textů a vlastnoručně malovaných portrétů s nejvýznamnějšími osobnostmi z panovnického rodu Přemyslovců, ze kterého kníže Václav pocházel.

Alena Nikrýnová, Michaela Sinzogan