Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dinosauria museum Prague

Začátkem října bylo v zábavním a outletovém centru POP Airport nedaleko pražského letiště otevřeno největší a zcela unikátní Dinosauria museum Prague, které dospělým i dětem nabízí ucelený pohled do historie vzdálené až 200 milionů let.
Na jeho čtyřech tisících metrech čtverečních uvidíte nejen jednu z největších sbírek dinosaurů na světě, ale budete mít možnost prožít cestu do pravěku plnou dobrodružství i překvapení, navíc doplněnou hrami nebo interaktivními prvky. A právě sem vás pozveme v naší letošní předposlední rubrice Víkendy bez nudy.

„Mezi dnešní příbuzné dinosaurů patří krokodýlové a jejich přímí potomci jsou ptáci. Takže dinosauři vlastně nevymřeli, vidíme je denně kolem nás, jenom v trošku jiné podobě,“ říká hlavní paleontolog muzea Štěpán Pícha a dodává: „Dominantou muzea je nejkompletnější exemplář – Diana. Je to 154 milionů let stará kostra diplodoka, 24 metrů dlouhá a z více než 90 % originální. Stejně úchvatně působí i dvojice velkých mořských plazů mosasaurů Sama a Maxe. Jsou staří 82 – 72 milionů let, jsou z Kansasu, našli se v jedné vrstvě a asi jenom pět metrů od sebe. Toto jsou skutečně ještěři, tak zvaní šupinatí plazi, jsou příbuzní hlavně dnešním hadům a varanům. Impozantně působí i náš triceratops, kterému jsme dali jméno Trik, patří mezi největší a nejzachovalejší exempláře svého druhu. Jeho kostra je kompletní ze 70 %, takže se ze 70 % díváte na originální fosilii. Díky zahojeným zraněním, která jsou rozeznatelná na jeho hlavě, předpokládáme, že přežil útok nejobávanějšího predátora, kterým byl Tyrannosaurus rex.

Trikův boj na život a na smrt jsme se proto návštěvníkům rozhodli přiblížit a doplnili jsme ho o, v současné době nejrealističtější, model T. rexe v životní velikosti. Rekonstrukci boje zažijete i v unikátní rozšířené realitě. Dalším modelem je obří létající ptakoještěr quetzalcoatlus. Ten se díky svému rozpětí křídel přes 11 metrů vznáší nad interaktivním světem fantazie, ve kterém se zabaví mladší návštěvníci. Najdou v něm bludiště či naučné hry.“

Celá expozice je připravena tak, aby své návštěvníky nejen zaujala, ale také zábavnou formou vzdělávala. V muzeu mys lí i na školy, pro které připravili speciální program. Najdete zde také unikátní sbírku více než šesti tisíc zkamenělin a minerálů, galerii našich nejznámějších tvůrců paleoartu Zdeňka Buriana nebo Jana Sováka. Je tady zaznamenána práce Karla Zemana, jak pracoval s perspektivou a se skládáním obrazů. Můžete vstoupit do slavné scény z filmu Cesta do pravěku a vyfotit se na hřbetu stegosaura... To byla jen nepatrná ochutnávka, protože Dinosauria museum Prague toho nabízí o mnoho víc. Určitě se tam zajděte podívat.
Otevřeno je každý den od 10.00 do 20.00. Více informací najdete na www.dinosauria.cz.

Eva Černá