Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Festivalové ohlédnutí

Letošní Festival volného času Prahy 13 začal i skončil v Centrálním parku. Odstartoval 30. srpna hudební akcí s doprovodným programem Divokej Event III, kterou připravila Proxima Sociale, hezkou tečku udělalo 4. října cvičení pro maminky s dětmi. Mezi prvním a posledním festivalovým dnem proběhla zhruba osmdesátka akcí s nejrůznějším zaměřením. Všechny ale měly jedno společné – vytvořily pestrou a širokou nabídku volnočasových aktivit nejen pro děti. Některé zmiňujeme na ostatních stránkách tohoto vydání, jiné si v krátkosti připomeneme ve Festivalovém ohlédnutí.

V sobotu 4. září zahájil starosta David Vodrážka již devátý ročník dvoudenního turnaje v hokejbalu O pohár starosty Prahy 13. Velkým překvapením byla návštěva jednoho z nejlepších českých hokejistů Davida Pastrňáka, který zároveň předal ceny nejlepším hráčům posledního sobotního utkání. V neděli, když už bylo známo celkové pořadí, se této role ujal náš starosta a předal medaile a poháry nejlepším týmům. Zlato získal SK Rebel Praha, tým HC Kert Park Praha si odnesl stříbro, na bronzové příčce se umístil SK Pedagog České Budějovice. Řada lidí využila první festivalový víkend i nabídku MTS Akademie a zapojila se do cvičení pro začátečníky a mírně pokročilé. V rámci festivalu byla tato lekce zdarma. Ten, kdo neměl program na večer, mohl zajít na Sluneční náměstí, kam Kinobus – oblíbené kino na čtyřech kolech – přivezl akční komedii Správní chlapi. V dalších dnech se ještě promítaly dobrodružný rodinný film Psí poslání, Psí poslání 2 a krimikomedie Na nože.

Pátek 10. září byl ve znamení už 7. ročníku Pražského medobraní. Prostor před radnicí již tradičně zaplnily stánky s medem. Nabídka od včelařů byla opravdu pestrá. Zájemci si mohli koupit jak med tradiční, tak med s příchutí – třeba podzimní dýně, oříšky v medu, medové svíčky... „Medový“ trh ale nabídl i povídání o medu a včelařství, nechyběla ani ochutnávka medů a medovin. V rámci doprovodného programu pro děti a dospělé proběhly ukázky první pomoci Českého červeného kříže, řemeslná dílna pro děti společnosti Kutil Junior, ukázky výcviku vodících psů, které připravilo Středisko výcviku vodících psů v Jinonicích, lekce jógy, ukázkové cvičení pro maminky s malými dětmi, ale také vystoupení tanečního souboru TS Demo nebo ukázkové cvičení sportovního aerobiku FitStation.cz. A nesmíme zapomenout ani na naše dobrovolné hasiče ze Stodůlek a Třebonic, kteří se svou technikou odpoledne „obsadili“ prostor pod radnicí. Na Slunečním náměstí v Nových Butovicích to zkrátka žilo. Následující den, tedy v sobotu 11. září, se u Nepomuckého rybníka pod tubusem metra v Centrálním parku představily SK Velká Ohrada a Školní sportovní klub při ZŠ Janského. Po celý den se mohli všichni zájemci zapojit do sportování. A stejně jako v loňském roce, i letos se na hrázi Nepomuckého rybníka uskutečnilo Mistrovství ČR ve Flyboardingu, večer pak na diváky čekala skvělá flyboard exhibice doprovázená světelnými efekty. Tento nový a stále ještě netradiční sport plný akrobatických kousků tak získává důležité místo mezi vyhledávanými adrenalinovými zážitky.

Živo bylo také u Kuželkárny v Centrálním parku, kde odstartovaly běžecké závody pro zdraví a pro radost Abebe Bikila Memorial Run. Již počtvrté je na památku dvojnásobného olympijského vítěze pořádala Etiopská komunita v Praze. Odpoledne se na hřišti v Kuncově ulici uskutečnil nábor do oddílu kopané TJ Sokol Stodůlky – největšího klubu naší městské části. Tento den patřil mimo jiné i dobrému jídlu. Výborné makronky, italské sýry z malých rodinných sýráren, špízy z mini klobásek či babiččin špek a dědečkovy boky, vína z malebné vesničky Nechory či výborné bramborové lokše plněné trhaným husím stehnem a dušeným červeným zelím vykouzlily úsměv na tváři nejednomu návštěvníkovi festivalu skvělého jídla a dobré nálady, který každoročně pořádá na Ohradském náměstí restaurace Kastrol – Ohrada Food Fest. Ten se stal již tradičním gurmánským zážitkem, kde můžete ochutnat snad vše. Českými specialitami počínaje a netradičními či mezinárodními dobrotami konče. Menu bylo opravdu pestré. A ani letos nechyběl vynikající hudební doprovod trombonisty Martina Macha.

Akce se konala pod záštitou starosty Davida Vodrážky, který spolu s pořadatelem a majitelem restaurace Kastrol Pierrem Meme letošní ročník oficiálně zahájil. Další akcí Festivalu volného času Prahy 13 byl známý a oblíbený Běh metropole, který je součástí seriálu veřejných běžeckých závodů pořádaných v pražských městských částech. Základní myšlenkou a cílem je podpořit nejen zdravý životní styl Pražanů všech věkových kategorií, ale také podpořit sounáležitost závodníků ke své městské části. Každý účastník závodu bez rozdílu věku reprezentuje podle místa svého trvalého bydliště svou městskou část, které svým startem v závodu přináší bod. Na konci určí součet všech bodů ze všech závodů pořadí městských částí a nejsportovnější pražskou městskou část. Evropský týden mobility vrcholí obvykle Dnem bez aut.

Tento den jsou na místech, která jsou běžně zaplněna auty, pěší zóny. A nesmí chybět ani zajímavý program věnovaný alternativní mobilitě. A přesně tak tomu bylo v neděli 19. září v uzavřené části ulice Seydlerova v Nových Butovicích. Ti, kteří přišli, určitě nelitovali. V podstatě celý den se tady něco dělo. K dispozici byly informace o sdílené dopravě, bezpečnosti i prevenci, radnice představila elektromobily, které používá...

Děti si mohly vyzkoušet slalom na elektrokole, jízdu na segway, ty nejmenší změřily své síly v závodech. A výběr byl poměrně široký. Mohly usednout na odrážedlo, traktor, závodilo se i na koloběžkách nebo dětských motorkách. Ke skvělé atmosféře přispělo také vystoupení Tanečního souboru Demo, ukázky výcviku vodících psů, které připravilo Středisko výcviku vodících psů v Jinonicích... Od nepaměti se říká „Co Čech, to muzikant“. Z tohoto úsloví se postupem času stalo jakési klišé. A co takhle – „Co Čech, to houbař“?

Jednou z mnoha festivalových akcí byla i několikadenní Výstava hub, která do obřadní síně radnice přilákala opravdu velký počet nejen houbařů. Asi víme, že všechny houby jsou jedlé, ale některé bohužel jen jednou. A právě tato výstava nás mohla vyvarovat „osudové chyby“. Jste si opravdu jistí, že dary lesa, které si přinesete domů, jsou vždy to pravé? Proto Česká mykologická společnost ve spolupráci s městskou částí Praha 13 uspořádala každoroční zajímavou výstavu hub, kterou doplnily přednášky na téma Jak na houby ve městě a Otravy houbami. Obřadní síň radnice se tak na konci září zaplnila nepřeberným množstvím hub. Ti, kteří si nebyli jisti svým „lesním úlovkem“, mohli díky zkušeným mykologům zjistit, o jakou houbu se jedná a získat další cenné rady.

Nechyběla ani poznávací soutěž pro děti. V tomto vydání STOPu jsme si samozřejmě připomněli i státní svátek – 28. září. A ve svátečním duchu se nesly také festivalové Svatováclavské slavnosti, které vám například nabídly koncert Jazz Hot Club Hájek, vystoupení skupiny Motovidlo nebo Taneční skupiny Demo, ukázkové cvičení sportovního aerobiku v podání Fit Station, ale také ukázky cvičení u tyče v podání studia Dance Heaven. Zaujal také stánek PROSAZu s výrobky chráněných dílen nebo šperkařské stánky.
Tohle ale byla jen nepatrná ochutnávka z akcí letošního Festivalu volného času Prahy 13. Pakliže jste právě teď nenašli tu správnou inspiraci, jak je možné trávit volný čas, zkuste se podívat na www.praha13.cz.

-red-