Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí listopad 2021

Úterý 2. 11. • 14.00 – 16.00

Retrokavárna

Kulturní dům Mlejn, Kovářova 1615/4
Zájemci z řad seniorů se mohou těšit na další setkání v Retrokavárně. Tentokrát je připraveno povídání Jitky Chejnové na téma Poutní stezka z Teplé do Skoků u Žlutic. Vzhledem k omezenému počtu míst je nutné si vytvořit rezervaci na telefonním čísle 235 011 625 nebo 235 011 451. Další Retrokavárna bude v úterý 7. prosince. Podmínky pro její konání se budou řídit aktuálními opatřeními vyhlášenými Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

Středa 3. 11. • 16.30

Veřejné projednání – parčík U Dobráků

Obřadní síň radnice Prahy 13, Sluneční nám. 13
Místní Agenda 21 a Odbor životního prostředí Úřadu městské části Praha 13 vás srdečně zvou na veřejné projednání týkající se parčíku v ulici  U Dobráků. Přijďte diskutovat a vyjádřit se k možným úpravám parku. Tématem bude vznik pěší komunikace, odpočinkové zóny s lavičkami,  pískovištěm a houpačkou a také výsadba rostlin a dřevin. Kapacita je z důvodu vládních nařízení omezena. Proto si rezervujte místo na  e-mailu: marsalovaa@praha13.cz nebo na telefonním čísle 235 011 631.

Sobota 6. 11. • 10.00 – 16.00

Setkání Baltíků v Praze

FZŠ Trávníčkova 1744
TIB, z.s., pořádá další ročník soutěže v programování Setkání Baltíků v Praze. V sobotu se koná finále soutěže o nejhezčí program naprogramovaný v dětském programovacím jazyku Baltík nebo Scratch. Uzávěrka přihlášek je 1. 11. 2021. Prezentace jsou přístupné veřejnosti.

Více na http://souteze.tib.cz.

Středy 10. 11. a 24. 11. • 17.00 – 19.00

Aromaterapie nejen pro nevidomé – vůně proti smutku

Klubovna SONS, Vrchlického 887/74, Praha 5
Tvoření s Magdalénou Dobromilou podle jejích dvou knih o bylinkách. Středa 10. 11. – Vůně pro uklidnění a proti smutku, jak souvisí prožívání emocí s plícemi. Výroba osobní inhalační tyčinky do kabelky + korálkování pro radost. Středa 24. 11. – Vůně jehličnanů pro lepší dýchání – výroba koupelové soli a zdobení skleničky. Program ve spolupráci s KC Vrchlická – SONS ČR (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, www.sons.cz) je vhodný i pro nevidomé a slabozraké. Vstupné je 150 Kč pro členy SONS, pro ostatní 250 Kč s výrobky a nápoji v ceně. Prosíme o potvrzení účasti formou SMS na tel. 775 690 806 nebo na majdas@volny.cz.

Čtvrtek 11. 11. • 16.00

Svatomartinské setkání

Školní pozemek FZŠ Trávníčkova
K hlavní programové části, kdy na školní pozemek přijede rytíř Martin na bílém koni, patří i pečení svatomartinských jablek, pití svatomartinského nealkoholického vína, dětské hry a další. V České republice je tento svátek spojen především s příchodem zimy a prvního sněhu. K 11. listopadu se vztahují také zajímavé pranostiky a rčení. Nejznámější martinské přísloví uvádí, že v tento den obvykle napadne první sníh sezony, protože přijíždí Martin na bílém koni. Akci pořádají FZŠ Trávníčkova a ZŠ Mohylová.

Sobota 13. 11. • 10.00

Pohádkové dopoledne

Divadelní sál FZŠ prof. Otokara Chlupa, Fingerova 2186, Nové Butovice
Zveme vás na pohádku Za kůzlátky do pohádky, hraje soubor Divadla Glans. Jednotné vstupné je 90 Kč (pokladna je otevřena hodinu před začátkem představení). Při vstupu do sálu se diváci musí řídit aktuálně platnými hygienickými předpisy.
Bližší informace najdete na www.divadloglans.cz.

Sobota 13. 11. • 15.00 – 18.00

Martinská cesta za světlem

Třebonický pivovar
Přijďte si vyrobit lampion a tmou projít cestu vyznačenou kouzelnými lucernami za Martinem na bílém koni. Občerstvení v restauraci pivovaru a prodej originálních dárků a knih. Jako host přijede spisovatelka a ilustrátorka dětských knih Andrea Popprová se svými knížkami pro děti.Prosíme o nahlášení počtu dětí předem – SMS zašlete na tel. 775 690 806. Vstupné je 50 Kč pro každého účastníka programu a děti od 2 let.

Neděle 21. 11 • 10.00 – 17.00

Řebříčková neděle

Harmonizační studio Osm, Praha 6
Celodenní prožitkový seminář pro ženy s bylinářkami Magdalénou Dobromilou a Aromalenkou. Zveme vás na nedělní setkání s léčivým řebříčkem – králem ženských léčivek. Dozvíte se, jak s živými rostlinami komunikovat, jaké je poselství řebříčku a jeho bílé barvy. Jaké jsou možnosti jeho léčivého působení nejen na ženské orgány, ale i ledviny a močové cesty. Objevíte další možnosti užívání řebříčku od čajů, koupelí, přes aromamasáže, hydrolát... Vytvoříte si vlastní bylinnou směs a vonný masážní olej. Přihlášení nejpozději do 15. 11. u Aromalenky, tel. 606 702 546. Více na www.dona-meduna.webnode.cz, www.studioosm.cz.

Čtvrtek 25. 11. • 15.00

Mezigenerační deskové hry

Knihovna Stodůlky, Kovářova 1615/4
Máte rádi deskové hry? Přijďte se pobavit do naší pobočky v KD Mlejn. Je jedno, zda hru znáte nebo ne. Určitě si z naší pestré palety her vyberete. Akce, která bude probíhat dle platných hygienických nařízení, je pro všechny věkové kategorie. Vstup zdarma.

Sobota 27. 11. • 9.00 – 13.00

Adventní výtvarná dílna

ZŠ Mohylová, Lužiny
Přijďte se naladit vánoční atmosférou do naší školy, kde si můžete vyrobit adventní věnce, svícny, dekorace a děti si mohou připravit originální dárečky pod stromeček. Přineste si jen ostrý nůž nebo nůžky, další výrobní materiál bude k dispozici na místě. Pro hladové či upracované bude připravena kavárna s cukrovím, chlebíčky a s výborným gulášem.
Těšíme se na vás.

Sobota 27. 11. • 9.00 – 13.00

Dvě šance v Trávě

FZŠ Trávníčkova
Tradiční akce Dvě Šance je opět tady a to letos už po osmé! Jedná se o zábavný program pro všechny zvídavé děti, které se nebojí proniknout do tajů práce s počítačem a to prostřednictvím různých zajímavých programů. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se vytváří počítačové hry, o programování jako takovém nebo o tom, jak to všechno v tom počítači vlastně vzniká? Tak je tento program právě pro vás. Letos se ho můžete zúčastnit přímo u nás ve FZŠ Trávníčkova nebo i on-line z pohodlí domova! Stačí se přihlásit na workshopy přes stránky www.tib.cz a vybrat si jakýkoli z nabízených programů a pak už se jen 27. listopadu připojit a nechat se vším provést zkušenými lektory.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja
Venkovní expozice je otevřena denně 9.00–16.00, skleník Fata Morgana út–ne a ve státní svátky 9.00–16.00,  vinotéka sv. Kláry po–pá 13.00–17.00, so–ne a svátky 11.00–17.00.

Do neděle 31. 10.

Ďáblova zahrádka v Ornamentální zahradě

Objevte rozdíl mezi jedem a lékem. V Ďáblově zahrádce můžete obdivovat řadu rostlin, které jsou významnými zdroji léčiv a zároveň se při nevhodném dávkování nebo způsobu použití mohou stát nebezpečným jedem.

Do neděle 31. 10.

Tajuplný dýňový podzim

Vstupte do tajuplného světa roztodivných tvarů a kouzel dýňového podzimu. Ale pozor, musíte být ostražití! Ukrytá tajemství často střeží strašidelní tvorové, kteří se vás budou snažit vlákat do svých nebezpečných pastí. Dovolte své představivosti rozehrát příběh u tajemných dýňových dekorací, které pro nás připraví Česká zahradnická akademie Mělník, a nechte se unést barevnými kombinacemi podzimu. Užijte si nejbarevnější období roku plné zábavy a výstav pro malé i velké. Nejen na děti čekají i hravá zastavení s dýňovou dámou a piškvorky.  Seznámíte se i s různými druhy dýní – od těch nejmenších, jako je Baby Boo, až po ty největší, českou odrůdu Goliáš nebo gigantické dýně
Atlantic Giant.

Neděle 31. 10. • 13.00 – 19.00

Halloween

Horní zahrada (změna oproti letem minulým) Nedělní halloweenské odpoledne je věnováno především dětem a rodinám s dětmi. Strašidelná atmosféra, příšerky, duchové a dýně, kam se podíváte. Malí i velcí návštěvníci si budou moci vyzkoušet dlabání a tvoření z dýní, nechat strašidelně pomalovat obličej, užít si hudební vystoupení nebo si vyzkoušet lukostřelbu. Dýně bude možné zakoupit přímo na místě. Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a záludné úkoly. Vyvrcholením akce bude lampionový průvod podvečerní botanickou zahradou. S  rozsvícenými dýněmi se bude vyrážet v 18.00. Hrůzostrašné masky jsou vítány. Na tvoření si vezměte raději oblečení, které je možné si umazat, lžíci a nůž na dlabání. Občerstvení je zajištěno.

Do neděle 19. 12.

Nedělní sklep

Komentované prohlídky vinice a sklepa s malou degustací na závěr. Nakoukněte, kde zpracováváme naše hrozny a ochutnejte vína kompletně vyrobená v botanické zahradě. Botanická zahrada spravuje vinici od roku 1995 a navazuje na její 800 let dlouhou tradici.

Pátek 5. 11. – pátek 17. 12.

Džungle, která nespí

Víte, jak vypadá prales, když se setmí? Zažijte tropický skleník Fata Morgana jinak. Zaposlouchejte se do zvuků džungle, která nikdy nespí.  Zveme vás na dobrodružnou cestu kolem světa tropických rostlin, ryb a žab. Naši průvodci pro vás připravili zajímavé putování horami i  nížinami, při kterém se vám bude tajit dech. Některé druhy rostlin rozkvétají v noci a omamně voní. Magicky nasvícený vodopád šumí a  skleníkem se nese koncertování tropických žabek... Každá netradiční večerní prohlídka trvá přibližně jednu hodinu. Večerní skleník můžete  navštívit v listopadu vždy v pátek od 17.30 a 18.30 hodin, v prosinci vždy v pátek od 17.00 a 18.00 hodin. Večerní provázení skleníkem Fata Morgana je třeba rezervovat.

Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Středa 8. 9. – neděle 5. 12.

Výstava Jen tak jsem šel kolem – Petr Brukner

V galerii Czech Photo Centre si můžete prohlédnout fotografie umělce, který je především  známý jako herec Divadla Járy Cimrmana. Petr Brukner je však všestranný. Jedním z jeho koníčků je fotografování, kterému se věnuje od  dětství. Výstavou Jen tak jsem šel kolem autor tak trochu bilancuje svoji celoživotní fotografickou zálibu. Najdeme zde snímky z cyklů Ulice,  Dílo člověka, Dílo přírody a Kamarádi ze zákulisí slavného divadla. „Ulice je divadlo, kde se odehrávají tisíce scén, které se nebudou nikdy  opakovat. Je jen na mně, jak je zachytím, někdy to mohou být jedinečné okamžiky, jindy naprosto banální,“ vysvětluje Petr Brukner, proč fotí  zejména všední život. Součástí výstavy je promítání dokumentárního filmu Život hledáčkem Petra Bruknera od Pavla Bartovského. Výstavu  můžete navštívit: út–pá od 11.00 do 18.00, so–ne od 10.00 do 18.00. V pondělí je zavřeno.

Čtvrtek 14. 10. – neděle 14. 11.

Sean Gallup – reportážní fotografie

Tato výstava zahajuje nový ročník soutěže Czech Press Photo. Zasedání zahraniční poroty soutěže Czech Press Photo je pravidelně  doprovázeno výstavou jednoho z porotců. Letos v galerii Czech Photo Centre představí své reportážní snímky Sean Gallup z Getty Images,  který žije a pracuje v Německu, kde s týmem nezávislých fotografů zajišťuje zpravodajství a obrazové pokrytí pro Getty Images v Německu,  Švýcarsku a v Rakousku. Výstava nabídne průřez jeho kariérou. Jeho fotografie se pravidelně objevují v médiích po celém světě a vycházejí na  titulních stránkách deníků a magazínů jako jsou například: Time, The New York Times, The Washington Post, Der Spiegel, Vanity Fair, The Guardian, The Independent a mnoha dalších.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Pátek 5. 11.

Cesta světel 2021 (DDM Stodůlky a Stodůlecký rybník)

Od 16 hodin výroba, cesta světel od 17 hodin. Přijďte si k nám vyrobit svoje světýlko a potom se vydat společně k rybníku, kde nás čeká  světelná flotila kroužku Klubu lodních modelářů. Cestou se k nám přidají další světýlka a vytvoříme dlouhý osvětlený pruh. Rodina v akci Pro  každého se u nás něco najde! Jedenkrát v měsíci si můžete vyzkoušet nové aktivity, přijít si zasportovat, zatančit nebo se něco nového naučit. Aktivity jsou vhodné pro děti i dospělé.

Sobota 6. 11.

• Bodystyling – dospělí • 11.00 – 12.30

Čeká nás důkladné zahřátí, posilování a příjemné závěrečné protažení.

• Jóga – dospělí • 8.00 – 9.30

Tentokrát se budeme věnovat ásanám podporujícím činnost čakry solar plexu.

• Keramická sobota

Sobotní keramická tvoření pro děti a rodiče. Jednorázová sobotní akce. Poznáte základní techniky při práci s keramickou hlínou. Budete tvořit  podle návrhů nebo si zvolíte téma k danému období – podzim.

Sobota 13. 11.

• Věda Z – Legorobotika • 8.30 – 12.30

Tentokrát se s Vědou Z vydáme do stanice techniků, kde si vyzkoušíme stavbu a programování robotů ze stavebnice Lego Mindstorms. Budeme se zabývat obecnou algoritmizací a řešením nejrůznějších technických a konstrukčních problémů. Workshop je určen pro děti 1. stupně ZŠ. Workshopy budou probíhat v domě dětí, více na našem webu.

Neděle 14. 11. • 17.00

Koncert k 10. výročí dětského pěveckého sboru Stodůláček

Sál Pražské konzervatoře, Na Rejdišti 1, Praha 1 Dům dětí a mládeže Stodůlky zve všechny hudební nadšence na koncert dětského pěveckého  sboru Stodůláček, který slaví 10 let od svého založení. Během večera vystoupí přípravné a koncertní oddělení DPS Stodůláček, mužský sbor CH-TDŽ a vokální skupina Skandál! Vstupenky možno zakoupit od 18. 10. v recepci domu dětí, cena 150 Kč.

Pátek 26. 11. • 16.00 – 19.00

Zimní dílna

Zveme vás na Zimní dílnu, kde se můžete těšit na kouzelné putování prosincovými zvyky a obyčeji. Na této cestě potkáte sv. Barboru, sv.  Ambrože, sv. Lucii, sv. Mikuláše, anděly a jiné. Zažijete tvoření, vyrábění, zpívání, čtení...

Pondělí 29. 11. • 18.00

Koncert hudebního oddělení

Emauzský klášter, Vyšehradská 49/320, Nové Město
Hudební oddělní Domu dětí a mládeže Stodůlky zve všechny milovníky hudby na koncert hudebního oddělení.

Pátek 3. 12.

Čertovské odpoledne

Mikuláš se na vás těší, s čerty vaše hříchy řeší, andělíček přizvukuje, dárky pro vás opatruje. Nebojte se, milé děti, přijďte s námi dováděti! Těšit se můžete na výtvarnou dílničku, pro odvážnější návštěvu pekla, ale především na nadílku od Mikuláše a andílka. Pro děti od cca 2 do 9 let.

Více informací na www.ddmstodulky.cz.

RODINNÉ CENTRUM RYBIČKY

Třináctka – křesťanské centrum Luka, Mukařovského 1986
Herna je otevřena po – čt od 9.00 do 12.00. Běžné vstupné je 80 Kč pro rodinu na dopoledne.

Pondělí 8. 11.

Lampionový průvod

Sraz v 17.30 hod. před vchodem do RC Rybičky (s vlastním lampionkem). Společná cesta se světélky směrem do Centrálního parku, kde nás bude čekat malé překvapení.

Sobota 27. 11. • 13.00 – 16.00

Adventní dílna pro dospělé v prostorách RC Rybičky

Nutné se přihlásit na rybicky.13ka@volny.cz. Materiál zajištěn. Více informací na našem webu.

Pondělky a úterky

tématem měsíce jsou zvířátka – říkanky, vyrábění, zpívání, tanečky, divadélka..

Středy

9.30 – cvičení pro děti (s doprovodem dospělého), 10.30 – výtvarné tvoření pro děti.

Čtvrtky

9.30 angličtina pro děti, 10.30 konverzační angličtina pro dospělé, 10.30 výtvarné tvoření pro děti.

Více o nás a programu se dozvíte na webu rybicky.13ka.cz.

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST U KOSTELA SV. JAKUBA ST. VE STODŮLKÁCH

Kovářova 21, Stodůlky

Středa 3. 11.

Přednáška o posmrtném životě

Od 19.30 v Komunitním centru sv. Prokopa. Přednášku můžete sledovat i on-line (možnost připojení bude na www.farnoststodulky.cz)  Příležitost pro ty, kteří chodí pravidelně do kostela i pro ty, kteří se zas až tak často do kostela nedostanou, zamyslet se nad životem po smrti z pohledu katolické církve. Přednášejícím bude P. Václav Šustr.

Sobota 6. 11.

Bazar dětského oblečení

Letošní podzimní bazar dětského zimního oblečení se bude konat od 9.00 do 14.00 v Komunitním centru sv. Prokopa na Slunečním náměstí.

Sobota 6. 11.

Mše sv. na stodůleckém hřbitově

V rámci týdne modliteb za zesnulé bude v 16.00 sloužena mše svatá u kaple na hřbitově ve Stodůlkách. Večerní mše v 18.00 s nedělní platností zůstává beze změny.

Neděle 7. 11.

Mozartovo Requiem

Koncert Mozartova Requiem provede komorní soubor Piccola orchestra a komorní smíšený sbor Piccola cora pod taktovkou Marka Valáška – 16.00 v kostele sv. Prokopa.

Čtvrtek 18. 11.

Vernisáž výstavy Věra Kubík – Kdolská a hosté

Ve dnech 18. 11. až 31. 12. můžete přijmout naše srdečné pozvání na prodejní výstavu obrazů Věry Kubík – Kdolské a jejích hostů Karla Adama a Petra Parláska. Zahájení výstavy se bude konat ve čtvrtek 18. 11. v 18.00 v sále Komunitního centra sv. Prokopa, V Hůrkách 8, Nové  Butovice. Úvodní slovo pronese Dušan Sedláček. Výstava bude přístupná v pondělí, úterý a ve středu od 9.00 do 17.00, v neděli před a po bohoslužbách.

Úterý 23. 11.

Tvůrčí dílna pro seniory – adventní floristika

V 11.00 začíná v Komunitním centru sv. Prokopa tvůrčí dílna pro všechny šikovné seniorky. Budou mít možnost uvázat si adventní věnec. Veškeré potřeby budou připraveny. Akci pořádáme ve spolupráci s městskou částí Prahy 13. Počet míst je omezený, svoji účast nahlaste na tel. 235 011 625 u paní Bohuslavy Bernertové nebo na tel. 235 011 451 u paní Zuzany Kraljové.

Středa 24. 11.

Červená středa

Na připomínku pronásledování křesťanů bude červeně nasvícen kostel sv. Jakuba St. i kostel sv. Prokopa. Je možné přijít ve večerních hodinách k individuální modlitbě a zapálit svíčku. Bližší informace na našem webu.

Neděle 28. 11.

Požehnání adventních věnců

Žehnání věnců proběhne 1. adventní neděli při všech bohoslužbách v kostele sv. Jakuba St. i v kostele sv. Prokopa.

Více informací a další akce na www.farnoststodulky.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

V listopadu je otevírací doba od 9.00 do 16.00. Pokladny zavírají půl hodiny před koncem otevírací doby.

Komentovaná krmení a setkání

probíhají o víkendech. Navštivte zvířata tehdy, kdy jsou nejaktivnější a odhalte zajímavosti z jejich života. Setkání s oblíbenými zvířaty doplněná poutavým vyprávěním se konají po celý den – stačí si jen vybrat! Venkovní program probíhá jen za hezkého počasí.

Výstavy

  • Galerie Gočárovy domy – Zoo pro hlavní město
  • Terasa před Vzdělávacím centrem – Milníky z historie Zoo Praha
  • Jurta – Koně Převalského na Dívčích hradech

Sobota 6. 11.

Diwali – svátek světel

Oblíbený večerní lampionový průvod připomene indický hinduistický svátek světel Diwali. 16.30 – 16.55 Sraz účastníků průvodu u  Vzdělávacího centra. Vstup pro návštěvníky s lampionem za 1 Kč (od 16.00).

Čtvrtek 11. 11. • 17.00

Minulost a budoucnost chovu nosorožců v Zoo Praha Ve Vzdělávacím centru bude kurátor savců hovořit o historii chovu nosorožců a plánu jejich chovu v Zoo Praha. Cena přednášky je 50 Kč/osoba (děti do 3 let zdarma).

Sobota 13. 11.

Velké oslavy u lidoopů

Slavný gorilí samec Richard oslaví jubilejní 30. narozeniny a na mladého samečka orangutana Pustakawana čeká jeho první oslava. Přijďte s námi oslavit jejich životní milníky! Vytvořte jejich narozeninové portréty a soutěžte o hodnotné ceny.

Sobota 20. a neděle 28. 11. • 11.00 – 14.00

Tradiční adventní dílna v Zoo Praha

Dílny jsou zaměřené na výrobu vlastních adventních věnců a vánočních dekorací. Z kapacitních důvodů je nutné se předem objednat na kontakt@zoopraha.cz. Poplatek za dílny 180 Kč (nezahrnuje vstupné do zoologické zahrady).

Neděle 21. 11. • 10.00 do 16.00

Den chovatelů želv

Tradiční cyklus přednášek a chovatelská poradna – ve Vzdělávacím centru. Program dne bude doplněn v návaznosti na aktuální situaci.

Neděle 28. 11.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu

  • 10.30 – 16.30 Ukázky výroby skleněných ozdobiček od firmy Urbanglass
  • 16.30 Průvod ke stromečku vánočně nasvícenou cestou. Vyrážíme  od Vzdělávacího centra.
  • 16.50 Začínáme u vánočního stromečku hudebním vystoupen Dětského pěveckého sboru Osmikvítek, následovat bude proslov ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka a rozsvícení vánočního stromečku. Od 15.30 bude vstup pro návštěvníky za symbolickou 1 Kč.


Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá