Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Odpady nejsou jenom černé skládky

Jak jsme již několikrát psali, problém správného nakládání s odpady v naší městské části bereme vážně a snažíme se k němu přistupovat co nejzodpovědněji. V září proběhla celosvětová dobrovolnická akce Ukliďme Česko, ke které jsme se opět připojili. Dobrovolníkům jsme poskytli rukavice a pytle na vysbíraný odpad. Velký úklid v okolí škol již tradičně pořádali učitelé a děti ze ZŠ Klausova, Bronzová a Brdičkova, haldu Makču Pikču uklízela skupina okolo pana Petříčka, pracovníci firmy Johnson&Johnson zase vysbírali odpadky v lokalitě Pod Hranicí, skupinka paní Mašínové uklízela okolí zastávky Archeologická, velký úklid proběhl také okolo cesty od OC Galerie Butovice. Tradičně se připojily také skupinky z Trash Hero Praha nebo z Komerční banky. Celkem bylo odvezeno asi 90 pytlů se směsným odpadem a asi 6 m3 velkoobjemového odpadu. Dobrovolnické úklidy pokračují i dále. V říjnu bude například společnost Biodiverzita uklízet v okolí Ovčího hájku. Tímto děkujeme každému, kdo se do akce zapojil, jejich dobrovolnické iniciativy si velice vážíme.

Důmyslný systém nakládání s odpady

Mnohokrát jsme zmínili, že černé skládky vznikat nemusejí, protože je vypracován důmyslný systém nakládání s odpady. O svoz komunálního odpadu do malešické spalovny ZEVO (Zařízení pro energetické využití odpadu) se stará společnost Pražské služby. Po spálení odpadů zde vznikne škvára, kterou lze využít při stavbě silnic. Úklid nepořádku v okolí kontejnerů nemají popeláři v popisu práce. Za pořádek je zodpovědný správce nebo majitel daného objektu (společenství vlastníků nebo bytové družstvo). Ti musejí nepořádek uklízet na své náklady a uvědomit nájemce a vlastníky bytů, aby odpady okolo kontejnerů nepohazovali. Nedostačuje-li kapacita odpadních nádob na směsný odpad, je potřeba požádat o navýšení počtu či objemu přistavených nádob. Více na https://www.psas.cz/nova-smlouva-popelnice.
Vytříděné odpady z barevných kontejnerů ve spalovně nekončí, ale jsou cennou druhotnou surovinou sloužící k recyklaci. Sběr papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů probíhá ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. Je potřeba vždy zmenšit objem odpadu, nařezat jej či sešlápnout, aby se lépe vešel do kontejneru. Svezený, vytříděný odpad putuje na třídicí linky a k dalšímu zpracování.
Do žlutých nádob patří stlačené PET lahve, obaly od jogurtů, sáčky, fólie, polystyren, plastové obaly od pracích prášků a kosmetiky. Nepatří sem láhve od olejů, od nebezpečných látek, podlahové krytiny, mastné obaly od potravin.
Do zelených kontejnerů patří nevratné lahve, sklenice, skleněné střepy, tabulové sklo z oken. Nepatří sem keramika, porcelán, zrcátka, televizní obrazovky, autosklo, pozlacené a pokovené sklo.
V modrých kontejnerech by měly skončit noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, krabice, kartony, čisté papírové tašky. Nikoliv však pleny, hygienické potřeby, laminované obaly knih, mokrý, znečištěný nebo mastný papír, mastné obaly od jídla. Víckrát recyklovaný obal od vajíček patří do kompostu!
Červený kontejner na kovy je na plechovky, alobal, kovové obaly, kovové výrobky a součástky, ale nepatří do něho tuby od krémů a zubních past, sáčky od kávy ani kovové obaly kombinované s jiným materiálem.
Hl. m. Praha zajišťuje sběr bioodpadu pomocí velkoobjemových kontejnerů (BIOVOK). Občané zde mohou zdarma odkládat velkoobjemový bioodpad ze zahrad. V Praze také funguje svoz bioodpadu podobně, jako svoz směsného odpadu. Pokud jste Pražanem, zástupcem bytového družstva nebo společenství vlastníků, pak stačí kontaktovat callcentrum Pražských služeb na https://www.psas.cz/kontakt, tel. 284 091 888 a nádobu i svoz lze vyřídit na dálku. Cena svozu bioodpadu je velmi výhodná. Bioodpadem se rozumí zbytky ovoce a zeleniny, kávové a čajové zbytky, papírové krabice od vajec, zemina z květináčů, zbytky zelených rostlin a dřeva, vychladlý popel ze dřeva.

Použité jedlé oleje a tuky

V současné době se v naší městské části chystá nová služba – oddělený sběr jedlých tuků, který je důležitý z hlediska ochrany kanalizační sítě před zanášením. Je připravena nová síť sběrných míst, kde budou umístěny kontejnery na sběr tuků a olejů. Vysbíraný olej je dále zpracováván a využíván zejména jako složka pro výrobu ekopaliv.
Nebezpečné odpady a potravinářské oleje mohou Pražané odevzdávat také zdarma při mobilním sběru na základě prokázání se občanským průkazem. Patří sem rozpouštědla, kyseliny, zásady, fotochemikálie, pesticidy, zářivky a jiný odpad s obsahem rtuti, olej a tuk, barvy, lepidla, pryskyřice, čisticí prostředky, léčiva, baterie a akumulátory. Kapalné nebezpečné odpady musí být v pevně uzavřených nádobách, jedlý olej a tuk v uzavřených PET lahvích.
Společnost ASEKOL připravila pro obyvatele Prahy červené kontejnery pro odkládání drobných elektrozařízení a drobných baterií. V rámci zpětného odběru lze odevzdat elektroodpad s maximálními rozměry 51x36x40 cm. Jsou to kalkulačky, rádia, přehrávače, sluchátka, fotoaparáty, videokamery, mobily, hobby nářadí, domácí spotřebiče, elektro hračky a hudební nástroje. Do kontejnerů nepatří žárovky a zářivky, autobaterie, nebezpečný odpad, zdravotnický materiál.

Objemný odpad

Velkoobjemové kontejnery (VOK) jsou určeny pro starý nábytek, koberce a linolea, lyže, snowboardy, kola, velká zrcadla, umyvadla, WC mísy apod. Do VOK se nesmí odkládat lednice, televizory, monitory, zářivky a výbojky, autobaterie, jiné nebezpečné odpady nebo ostatní využitelné složky komunálního odpadu. Harmonogramy svozu jsou zveřejňovány na webu městské části a ve zpravodaji STOP.
V Praze 13 jsou rozmístěny také kontejnery na textil od několika firem. Sebrané oděvy jsou dále tříděny. Část je předána potřebným v různých domovech, část jde k recyklaci pro výrobu nových výrobků. Odpad – tedy oděvy znečištěné, mokré a kontaminované patří do popelnice, nikoliv do kontejneru.
Použité úsporné žárovky lze odevzdat například v budově radnice. Další místa najdete na www.ekolamp.cz/cz/mapa-sbernych-mist.
Prošlé léky lze odevzdat v každé lékárně.

Sběrné dvory

Pražané zde mohou zdarma odkládat objemný odpad, zeleň, dřevo, stavební odpad do 1 m3 měsíčně na osobu, kovový odpad, papír, sklo, plasty, nápojové kartony, nebezpečné odpady a elektrozařízení, obnošený textil i použité potravinářské oleje a tuky. Nejbližší sběrný dvůr je v ulici Puchmajerova, tel. 731 142 348. Otevřeno je po – pá 8.30 – 18.00 hod. (v zimě do 17.00 hod.), so 8.30 – 15.00 hod.
Více na https://www.psas.cz/sberne-dvory.

Dana Céová