Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

BUDOUCNOST

Akcie jsou většinou dobrý indikátor budoucích událostí. To že dochází k určitým změnám ve světové ekonomice nám vlastně ukazují již od začátku roku 2022.
Koš 500 akcií největších amerických společností (S&P500) vykazuje pokles k září 2022: -24 %.
Koš téměř 3000 akcií společností z celého světa (MSCI ACWI) je za stejné období: -27 %.
Jste připraveni? Klidně můžeme jít ještě níže.
Jestli je příští akciový krach za rohem samozřejmě nevíme. Každopádně nejistot a negativních zpráv je dnes více než těch pozitivních. Proč je to ale i tak pro dlouhodobého investora dobrá zpráva?
Protože nespornou výhodou takových propadů je, že čím větší pokles nabídne, tím větší bude prostor pro zhodnocení do budoucna. Jinak řečeno, v současné době si můžete koupit akcie těch největších společností světa za výrazně nižší cenu.
Ať bude další vývoj jakýkoliv, tak aktuální pokles téměř 30 % je už teď velmi zajímavý pro nákup dlouhodobé a ideálně pravidelné investice. Proto vidíme už dnes akcie jako příležitost příští dekády. Příležitost, která tady možná bude až za dalších 10 let. A to by bylo škoda nevyužít. Nezapomeňte že k investování do akcií toho moc nepotřebujete. Většinou vám stačí čas a trpělivost.
Investice do akcií (fondů, ETF, dalších instrumentů) nejsou výsadou velkých investorů, ale můžete začít spořit/investovat již s částkou 500 Kč měsíčně.
Akcie mohou být lepší volbou i v době, kdy lze získat pojištěné bankovní vklady se zhodnocením 6,50 % p.a. Ať už si zvolíte jakoukoliv variantu zhodnocení svých volných prostředků, doporučuji se vždy poradit a vybrat pro vás tu nejvhodnější. Svět financí je totiž někdy velká džungle, tak je dobré mít někoho kdo se v ní vyzná.

Ing. Ondřej Marek, Petr Kozelský,
Stone & belter, ondrej.marek@sbelter.cz