Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Doučování v knihovně zábavně a zdarma

Městská knihovna v Praze ve spolupráci s organizací Nová škola, o.p.s., pořádá ve svých vybraných pobočkách otevřená doučování.
Jsou určená všem dětem, které potřebují jakoukoli pomoc spojenou s výukou. Můžou zde třeba jen zkonzultovat domácí úkol, probrat běžnou školní látku, nebo si nechat pomoci s přípravou na přijímací zkoušky. Jednou z poboček, kde doučování probíhá je i knihovna na Lužinách. Veškerou studijní pomoc zajišťují dobrovolníci z řad studentů středních a vysokých škol. V pravidelný určený čas jednou týdně čekají v knihovně a jsou připraveni poskytnout každému dítěti takovou podporu, jakou potřebuje. Požádat o pomoc se nemusí stydět ani děti s odlišným mateřským jazykem.
To, že dobrovolníci často dopředu nevědí, koho a co budou doučovat a nemohou se tak připravit, jim umožňuje hledat s dětmi cestu k informacím a pochopení společně. Děti tak získávají důležité kompetence pro spokojený život, jako je schopnost se učit, říkat si o pomoc, nebát se chyb a nevzdávat se při prvním nezdaru. Školní metodik programu Michal Kryl poukazuje na to, že v tomto případě nejde o běžné intenzivní doučování, ale spíše o prevenci toho, aby dítě ve škole nespadlo do hlubších obtížích. Navíc v knihovně děti nacházejí inspirativní a podpůrné prostředí pro vlastní samostatnou práci a vytváří si tak do budoucna studijní návyky.
Více o programu Společně v knihovně a přesné časy doučování na pobočkách najdete na webových stránkách www.novaskolaops.cz/ spolecne-v-knihovne-o-co-jde.

Nová škola, o.p.s.