Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Duha se opět rozzářila

Při výstupu z OC Lužiny se mohou obyvatelé zase po letech pokochat místní uměleckou dominantou, fontánou Duha. Toto dílo, dnes již zesnulých autorů Luďka Buriánka a Josefa Němce, je součástí opěrné zdi na prostranství před FZŠ Brdičkova již od roku 1989. Zub času a bohužel i vandalové způsobili, že některé díly mozaiky ze štípaných skleněných kostek zcela chyběly a dílo tak bylo značně poničeno. Bylo zapotřebí mozaiku vyčistit, vyrobit chybějící díly a přesně doladit jejich tvary a barvy. Díky skvělé práci restaurátora Jana Lhotáka z VŠCHT se podařilo vzácnou mozaiku zachránit. Také technologie samotné fontány byla značně zastaralá a bylo nutné ji demontovat a nahradit novou strojovnou.
Důležitým atributem je samotná vana fontány. Ta původní byla nahrazena novou, nerezovou, a hlavně s přesahem, aby se zabránilo přímému stékání vody po mozaice a tím jejímu ničení. Při slavnostním zprovoznění starosta David Vodrážka mimo jiné zdůraznil význam vodních kašen a fontán. Nejenže zdobí, ale v parných letních dnech osvěžují a zlepšují klimatické podmínky městského prostředí. Aby se staronová krasavice cítila na svém místě dobře, proběhla současně obnova veřejného parku, na který fontána shlíží.
Místostarostka Marcela Plesníková vysvětlila, že při návrhu obnovy prostoru se vycházelo z původní osvědčené koncepce, kdy zelené plochy střídají místa pokrytá oblázky. Bylo však třeba nejdříve místo vyčistit od odpadků a některé dřeviny, stejně jako suché a nemocné rostliny, odstranit. Namísto nich byly vysazeny mladé dřeviny a vytvořeny trvalkové záhony. Prostor před obchodním centrem se opět stal místem, kterým je radost procházet, nebo se chvilku zastavit a potěšit se pohledem.

Andrea Říčková