Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak se zahušťuje na Praze 13 aneb „kultivace“ po starostensku

Na území MČ Praha 13 začíná další rozsáhlá výstavba. Na místě bývalé budovy Paprsku, na Šostakovičově náměstí, v rámci „kultivace části lokality“ má vyrůst projekt s více než 270 byty a 330 parkovacími místy. Nad přízemní částí má být postaveno šest bytových věží o výšce 6 až 13 pater.
Velkou částí Prahy 13 jsou sídliště, pan architekt Ivo Oberstein se svým týmem zamýšlel vytvořit zdejší výstavbou místo sice pro velké množství lidí, ale příjemné k žití (nejen k přespávání). Místo se spoustou zeleně, kde jsou obytné bloky doplňovány nižšími objekty občanské vybavenosti.
Na Šostakovičově náměstí to byla budova Paprsku, obklopena osmipatrovými paneláky, ze kterých byl výhled na kostel Sv. Jakuba Staršího a starou zástavbu Stodůlek. Paprsek pomalu dožíval, ale i tak zde měli občané možnost si nakoupit. Teď zde není nic.
Developer plánuje postavit výškové objekty, které nekorespondují se stabilizovaným územím, nejsou v souladu s okolní zástavbou a ani v ničem nenavazují na starou část Stodůlek (stará náves, kostel Sv. Jakuba Staršího, statky). Staré Stodůlky jsou přitom balzám na nervy!
Okolní SVJ se proti výstavbě spojila a na finanční zátěži spojené se žalobou se podílí i Pirátská strana.
Bohužel nemá žaloba odkladný účinek. To znamená, že developer může začít původní stavbu bourat. A to už se stalo. Nyní už zabírá pozemky, na kterých bude stanoviště k výstavbě, cestou k metru jsme obklíčeni zátarasy a hlukem.
V současné době v mnoha městech České republiky platí nové zásady pro spolupráci s developery, a je tak vidět posun v rámci rozumného architektonického rozvoje a ve snaze nezatížit městskou infrastrukturu. Každý developerský projekt přináší městům významnou částku do jejich rozpočtu. Z toho se pak financuje veřejná infrastruktura.
To ale pro Prahu 13 neplatí. Současné ani předešlé vedení radnice se současným, ale i minulým a předminulým starostou (protože stále stejným), to nepodpoří.
A takhle se budou developeři na Praze 13 chovat i nadále, nebudou brát ohledy na stávající zástavbu, nebudou respektovat stabilizované území, nebudou se muset podílet na vybudování navazující infrastruktury, protože je k tomu nikdo z radnice nebude tlačit. Pokud bude na Praze 13 „podle ODS“, nikdy se nic nezmění k lepšímu.

Jana Horká