Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Prvňáčci v pohybu

Vedení radnice Prahy 13 opět pro prvňáčky zajistilo ve všech deseti základních školách Prahy 13 profesionální trenéry, kteří dětem v hodinách tělesné výchovy spolu s pedagogy představují jednotlivé sporty. Program Trenéři ve škole radnice spolufinancuje již třetím rokem.
„Program je založen na profesionálním představení různých druhů sportů všem prvňáčkům, aby se seznámili se širším spektrem. V rámci tělocviku se v hodinách střídají profesionální trenéři deseti disciplín a děti tak vyzkouší míčové hry, bojové sporty, tanec nebo gymnastiku. Tento program nejen seznamuje děti s jednotlivými sporty, ale zároveň i zpestří pohybovou činnost během vyučování. Rodiče tak nemusí s dětmi zkoušet různé kroužky, protože si vše mohou natrénovat ve škole a pak se rozhodnout, kterému sportu se budou věnovat pravidelně“, řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.
„Cílem je především to, abychom u dětí posílili emoční vazbu ke sportu, zlepšovali jejich pohybovou gramotnost a také pomohli paním učitelkám s organizací hodin TV. Paní učitelky budou v hodinách aktivně zapojeny, což umožní dělit děti do více skupin a využít tak efektivněji časový prostor určený k pohybu a sportování. Jednotlivé sporty se budou na školách střídat po měsíčních blocích,“ dodala místostarostka Marcela Plesníková.
Základními principy programu je především zákaz náborů. V hodinách tělesné výchovy je cílem rozpohybovat všechny děti, nikoliv vybírat několik talentovaných. Zároveň je kladen důraz na snahu co nejvíce spolupracovat s učitelkami a zapojit je do samotných cvičení a her.

Lucie Steinerová