Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pozor při vánočních nákupech

Měsíc prosinec je obdobím vánočních nákupů. Shon, tlačenice, nervozita, plné peněženky, to jsou věci, které lákají a přitahují také zloděje a podvodníky. Do Prahy se sjíždějí z celé republiky i ze zahraničí. Policie se každoročně snaží omezovat rizika krádeží a podvodů zvýšeným nasazením policistů na riziková místa. Každý z vás může tato rizika snížit svým chováním. Nedávejte zlodějům a podvodníkům šanci. Pomoci vám mohou i následující rady:

  • Používáte-li k platbě platební kartu, nenoste ji nikdy společně s PIN kódem.
     
  • Pokud si berete větší částku peněz, rozdělte ji a uložte na oddělených místech. Měly by to být uzavíratelné kapsy v přední části oblečení, pokud možno ne navrchu. Pokud si ukládáte peníze do kabelky či tašky, musí být uzavíratelná.
     
  • Při cestování hromadnou dopravou dávejte obzvláště pozor. Již při čekání na zastávce či nástupišti zkontrolujte uzavření tašek, kabelek a kapes. Nastupování a vystupování z dopravních prostředků bývá nejčastěji využíváno k okradení. Cestujete-li s batohem, pak si ho před nastoupením sundejte a během jízdy držte v ruce před tělem nebo u těla, zavazadla mějte stále pod dohledem.
     
  • Jedete-li na nákup autem, nenechávejte v něm zbytečně žádné věci. I odložená bunda či taška s novinami mohou způsobit nežádoucí pozornost zloděje. Chcete-li si uložit věci do zavazadlového prostoru, rozhodně to nedělejte až na parkovišti před obchodem. Parkoviště před hypermarkety mnohdy zpovzdálí sledují zloději, aby se dověděli, pro co jít.
     
  • Při samotném nákupu využívejte možnosti úložných uzamykatelných boxů. Rozhodně nedoporučujeme odkládat své osobní věci do nákupních vozíků. Kabelka ukrytá pod kabátem a tvrzení, že si své věci ohlídáte, totiž neobstojí. Dovedným zlodějům stačí okamžik a váš košík je prázdný, nebo zmizí celý a najdete ho ve vedlejší uličce, ovšem bez svých věcí.
     
  • Při zkoušení zboží dávejte dobrý pozor na odložené věci. Taška pověšená ve zkušební kabince či kabelka položená na zem při zkoušení bot se velmi často stávají snadnou kořistí zlodějů.
     
  • Při návštěvě restaurace po nákupu rozhodně neodkládejte zavazadla a svršky na opěradla židlí, zvláště pokud máte v kapsách peněženky a osobní věci. Kabelka či taška z opěradla mizí rukou hbitého zloděje velmi rychle.
     
  • Při vykládání nákupu do vozidla buďte ostražití. Zloději využívají situace a nepozorovaně vniknou do přední části vozidla, pokud ho necháte nezajištěné a odložili jste si tam tašku, kabelku či bundu. Mohou se také snažit o snížení vaší ostražitosti např. tím, že se vás jeden bude vyptávat či něco nabízet a druhý mezitím prohledá váš vůz.

por. Ladislav Beránek, preventivně informační skupina Policie ČR, OŘ Praha II