Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kouzelný svět světel a Vánoc

Nejkrásnější svátky roku se nezadržitelně blíží a většina z nás už s určitou nervozitou pokukuje po kalendáři a přemýšlí, zda stihne udělat všechno, aby ten letošní adventní čas a Vánoce byly naprosto dokonalé. My vám malinko pomůžeme. Pozveme vás do Vánočního dvora v Dobrovízi, kouzelného světa světel a Vánoc, na místo, kde se můžete inspirovat, koupit nějaký ten dárek, strávit s dětmi příjemný čas ve tvořivé dílně, poslechnout si koncert a hlavně se v klidu ponořit do vánoční atmosféry, která tam dýchá z každého místečka.

„Myslím, že každý z návštěvníků u nás objeví něco zajímavého,“ říká ředitelka Eva Poláčková. „Dospělí určitě ocení nejrůznější dekorace, a nejen světelné. Módní trendy postihly i vánoční výzdobu. Už nějakou dobu zažíváme určitý návrat k retro stylu, přirozenosti, k přírodě. My, jako Češi, přece jen více lpíme na tradičním pojetí. Stále jsou v oblibě něžné a křehké dekorace, které napodobují krajky, sníh, zmrzlou vodu, ojíněná okna… V trendech zůstává bílá, klasické světlé tóny s nějakým pastelem a pořád má prostor zlato-červená. Tyto kombinace stále ctíme. Zvolíme-li jednoduchost a jemné ladění barev, určitě nic nepokazíme. Oblibu získávají i LED osvětlení na baterie nebo 3D dekorace. Jako výrobci osvětlení jsme do adventu zaměstnáni rozsvěcováním měst a obcí. Od první adventní neděle dáváme prostor i něčemu jinému, například vánočním tvořivým dílnám. Návštěvníci si tak mohou u nás nějaký originální dárek i vyrobit nebo něco namalovat na ozdoby, což ocení hlavně ti nejmenší. Prosincová data konání těchto dílen jsou 3. – 4. 12., 10. – 11. 12. a 17. – 18. 12. Druhou a třetí prosincovou neděli vždy od 16.00 vám návštěvu zpříjemní hudební program – Zličínské kvarteto (11. 12.) a Vánoční koncert s přáteli Vánočního dvora (18. 12.). Řadu akcí pro širokou veřejnost ale pořádáme i v průběhu roku. Nejlepší je průběžně sledovat naše webové stránky.“

Vánoční dvůr (Kladenská 37, Dobrovíz) můžete navštívit denně od 10.00 do 19.00. Autem vám cesta ze Stodůlek potrvá zhruba 20 minut, autobusem 306 ze Zličína půlhodinku. Více na www.vanocnidvur.cz, tel. 251 564 600, 721 221 122, 728 428 428.

Eva Černá