Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Betlémy a vánoční ozdoby, které obdivuje celý svět

Na dvoustraně 24–25 nacházíte už řadu let rozhovory, které mají jedno společné téma – Vánoce. Tuto „stopáckou tradici“ odstartovalo povídání se známým cestovatelem a fotografem Jiřím Kolbabou. I když titulek článku Kouřové signály z Kikoislandu moc vánočně nevypadal, obsah nám poodhalil, jak tento sváteční čas prožíval na nejrůznějších místech naší planety. To bylo už v roce 2007. Od té doby jsme zmínili snad všechno, co s Vánoci souvisí. Od výroby zvonků a zvonů přes vánoční kolekce až po betlémy a vánoční ozdoby. Letos to vypadalo, že že už jsme snad všechna témata vyčerpali. Viděli jste někdy vánoční ozdoby, ve kterých je betlém? My donedávna také ne, a tak jsme se vypravili do Nové Paky. Tam jsme trošku vyzpo- zvídali paní Markétu Albrechtovou ze společnosti Ornatis. Zastavili jsme se ale také v Jičíně. Proč? Dočtete se i to.


Historie společnosti Ornatis není nijak dlouhá. Začali jsme zhruba před čtyřmi roky. Původně jsme chtěli prodávat dřevěné sochy, betlémy, vánoční tématiku. To nám ale nestačilo. Postupně jsme se dohodli s našimi italskými řezbáři, se kterými spolupracujeme, a začali jsme tady dřevěné betlémy malovat. I to se nám ale zdálo málo a tak nás napadla kombinace skla a dřeva. Takže jsme začali s naším partnerem, který vánoční ozdoby vyrábí, vymýšlet, jak náš nápad zrealizovat. A kvůli výsledku jste vlastně přijeli. Pro letošní rok jsme udělali kolekci skleněných ozdob s betlémem. Zvolili jsme přírodní formu, takže figurky nejsou malované.

Italští řezbáři? Nebylo by jednoduší navázat kontakt s českým výrobcem?

Možná ano, ale u nás se tyto sošky nevyrábí – tenhle produkt je diametrálně odlišný.

Jak se zrodí takováto ozdoba?

První fáze je o tom, jak vlastně bude ozdoba vypadat, jaký bude mít tvar – a co bude obsahovat. Budeme-li hovořit konkrétně – potřebujeme skleněné ozdoby a dřevěné figurky, které se vsazují dovnitř.

Je to tak jednoduché, jak to zní? Asi ne.

Záleží na tom. Každá soška je nahrubo vyřezaná a je potřeba ji zkontrolovat a dokončit. Dotvarovat, což je někdy „hodinářská“ práce. Některé mají třeba jen jeden centimetr. Proto, kromě jiného, používáme i pilníčky na nehty, které vás v naší dílně zarazily. Ručně se musí udělat každý detail. Pak se figurky leští, upravují tak, aby se na ně dalo malovat olejovými barvami, a znovu se povrchově upravují. Pokud figurky nejsou malované, je to o něco jednodušší. Budeme- li hovořit o vánočních ozdobách – tady usazujeme sošky do výdutí, dáváme-li tam svatou rodinu, je potřeba tam dát ještě seno. To nasušíme, nastříháme a vlepujeme do ozdob. V tomto případě nepoužíváme slámu, protože figurky jsou přírodní a ve slámě by zanikly. Tvary ozdob, ve kterých musí být výduť na figurky, máme tři – koule, zvonky, slzy, v nabídce je také špice na stromeček. Protože nemáme technologie na malování skla, tak vánoční ozdoby, které pro nás vyrábí v Jičíně společnost HAN, s.r.o., dostáváme vlastně hotové. Naše práce spočívá v tom, že „vyplníme“ výduť.

Z jakého dřeva sošky jsou?

Sošky do 40 cm jsou většinou vyřezány z javoru, vyšší jsou z lipového dřeva. Dřevo je před samotnou řezbou přírodní formou sušené, a to sedm až devět let, takže už nijak nepracuje.

Pojďme si teď něco říci o betlémech, kolik měří nejmenší a naopak?

Nejmenší měří 4 centimetry, největší je v životní velikosti. Tak vysoké figury u nás ale kvůli vysokým přepravním nákladům nemalujeme. Portfolio výrobků našeho zákazníka jsou dva až tři tisíce druhů figur. Největší betlém, který nabízíme, má 124 figur. Zájem o sošky má celá Evropa, Amerika, Austrálie a také asijské státy.


To se ani nedivím. Bez ohledu na velikost jsou propracované do nejmenšího detailu a působí velmi přirozeně. Je přesně dané, jak bude každá soška barevně vypadat?

Ano přesně tak. Naše malířky, které pracují doma, dostanou vzorek a barvy se musí dodržet, aby sošky vypadaly všechny stejně.

Na tuhle práci snad musí mít umělecky zaměřenou vysokou školu ☺?

Když to budí takový dojem, znamená to, že odvádějí opravdu perfektní práci. Ale žádnou uměleckou školu nepotřebují. Co je ale nezbytné, je pečlivost, nutnost se na tu práci soustředit a přemýšlet u ní. Postup a techniku tady každou malířku naučíme. Horší je malování obličejů, na to máme jen dva lidi, kteří obličeje namalují tak, aby to bylo přirozené a soška měla výraz, který má mít. Na klasickou malbu těla nebo zvířat, tam extra zkušenost potřeba není.

A prozradíte postup i nám?

Pracnost závisí na tom, kterou sošku děláme. Nejdříve probíhá malba celého těla, následuje malba obličeje, potom se celá soška upraví, dodělají se ještě drobné zlaté detaily jako například náušnice a prsteny – ty se dělají jako poslední – na závěr přijde patina. Betlémové postavy, když vezmeme třeba sošky Tří králů, tak ty se ještě zlatí plátkovým kovem. Ale abych byla trochu konkrétnější – figurka se, jak už jsem zmínila, nejprve celá namaluje všemi barvami, které na ní jsou. Používá se technika lehkým štětcem, soška musí působit celistvým dojmem a tahy štětce nesmí být znát. Postupným stíráním a vytíráním pak docílíme různých tónů jedné barvy. Následně se musí ještě znovu upravovat speciálním přípravkem a patinovat tak, aby působila, že je starší, že má zkrátka už nějaká ta léta za sebou. U některých sošek ještě používáme plátkový kov, pro zákazníky, kteří chtějí něco výjimečnějšího plátkové zlato – potřebná část, například plášť, se natře podkladovým přípravkem pro zlacení, který se při schnutí stává lepivým a v této fázi nanášíme na sošky plátkový kov. Necháme ho zaschnout a pak sošku uhladíme, aby na ní nebyly žádné nerovnosti, a štětcem odstraníme všechno, co je tam navíc. Dokonale vyhlazený plátkový kov zůstane jen na místech, která byla natřená. To znamená, že nanášení přípravku musí být provedeno naprosto přesně. Potom se ještě nanáší patina.

Jakou odezvu mají vaše výrobky na českém trhu. Akceptují zákazníci cenu za kvalitní ruční práci?

Český zákazník reaguje na tyto výrobky velmi dobře, prodáváme je po celý rok, nejen před Vánoci. Lidé české výrobě věří a mají k ní i jiný přístup. Myslím, že už kvalitu výrobku dokážeme ohodnotit.


Liší se nějak preference českých a zahraničních zákazníků?

V zahraničí zatím nepreferují kombinaci sklo – dřevo. Buď jedno, nebo druhé. Sochy svatých nebo betlémy, tak tam se dá říct, že se prodávají stejné druhy ve všech zemích. Zákazníci se spíše liší tím, že někteří se přiklání k modernějšímu typu betlému, jiní upřednostňují klasiku.

Musí zájemci o vaše zboží sem nebo máte prodejnu i jinde?

V téhle chvíli musí přímo k nám (Ornatis, Šlejharova 36, Nová Paka) nebo si mohou zboží objednat na www.ornatis.cz. V budoucnu bych chtěla krámek v Praze, takže se možná brzy opět uvidíme.

Pojedete-li někdy do Jičína, určitě se zajděte podívat do prodejny jednoho z předních výrobců skleněných vánočních ozdob u nás – společnosti HAN (dodavatel skleněných ozdob pro Ornatis). Do výroby se teď podíváme společně s designérkou skleněných vánočních ozdob Martinou Němcovou.

Firma HAN vznikla v roce 1991. Založil ji můj otec společně se svým společníkem a název vznikl ze zkratek příjmení. Zde se jedná o tradiční postup výroby skleněných vánočních ozdob, který se používá v Čechách dlouhá léta. Jsou to ústy vyfukované vánoční ozdoby, kdy základem výroby je skleněná trubice o příslušné tloušťce skla. Postup je zcela tradiční – na odtažkovém stroji se vytváří polotovar tzv. odtažek. Ten se potom nahřívá nad plynovým kahanem a podle barvy plamene foukač pozná, jestli už je správně nahřátý a může už do něj fouknout. Tak vznikne buď volný tvar – kuličky, zvonky, špice, olivy... nebo formový tvar, kdy nahřáté tělo odtažku vkládáme do keramické formy, kde se příslušný tvar obtiskne. Například ptáček, domeček, zvířátka atd. Některé ozdoby se dekorují čiré a některé se smáčí do barev. U ozdob pro Ornatis, protože se do nich vlepují figurky, se ještě musí vyfouknout tzv. výduť, kdy foukač sklo jakoby vtáhne dovnitř a vytvoří se jamka. Velikost ozdoby se tady řídí velikostí figurek, které do ní přijdou. Dodáváme jim dva typy výrobků, malované na čirém skle, další barvené a dekorované. Zde používáme teplé barvy v přírodních odstínech. Jinak je ale náš sortiment samozřejmě o hodně širší. V registraci máme přes 4 500 dekorů a ty mají ještě různé variace, je toho opravdu moc.

Tak to máte pravdu. A vybrat nejhezčí ozdobu? To je zcela nemožné. Už máte hotovou vánoční kolekci?

Nejen to, máme vyexpedováno a na světe je už i kolekce pro rok 2019.

Existuje ve vaší výrobě něco, na co jste opravdu pyšní?

Naší pýchou jsou lidé, kteří tu pracují. Jak ti, kteří dokáží vyfouknout věci, které dokáže málokdo, tak ti, kteří malují. Za vším zkrátka stojí naši lidi, na ty jsme opravdu pyšní. Ještě jsme hrdí na kolekce, které připravujeme se společností Noël collection, s.r.o. Jsou to autorské kolekce, na kterých spolupracujeme s paní Jarmilou Mucha Plockovou (vnučka Alfonse Muchy) a paní Miladou Myslbekovou (pravnučka Josefa Václava Myslbeka). Ty jsou naší chloubou. Jsou to kolekce běžně dostupné, dají se koupit i v Praze. Je to například kolekce ke 100. výročí České republiky navržená přímo paní Jarmilou Mucha Plockovou. Každá ozdoba má její logo a na krčku své výrobní číslo. Abychom zabezpečili, že je to opravdu originál, tak má ještě uvnitř neviditelný ochranný prvek. Každá ozdoba má i svůj vlastní certifikát, protože se jedná opravdu o umělecké dílo. V tuto chvíli je už vyrobená kolekce na rok 2019, která „navazuje“ na Slovanskou epopej.


Škoda, že na vašich webových stránkách je jenom zlomek vaší nabídky.

Na www.han-cz.com máme kvůli konkurenci jen základní informace o firmě a o prodejně. Ale každý, kdo se k nám přijde podívat (Markova 119, Jičín), bude vítaný. Provádíme exkurze do výroby vánočních ozdob, děláme workshopy a samozřejmě je tady možnost zakoupení těch nejkrásnějších ozdob přímo v prostorách naší společnosti.

Eva Černá