Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Anglie má svůj kanál La Manche, Hawaii nejslavnější triatlonový závod Ironman, Himálaje nejvyšší horu světa Mount Everest, Řecko má Olympii a Česká republika poslední závod v Evropě a možná i na světě (dle časového posunu) v kalendářním roce a zároveň první v roce následujícím – pražský Půlnoční silvestrovsko–novoroční Běh metropole.

Letos se 31. prosince sejdou běžci ze všech koutů republiky na čtyřkilometrové trase běžeckého závodu již pošesté, aby se důstojně rozloučili se starým rokem a v plné sportovní kondici naplnili motto Jak na Nový rok, tak po celý rok. Protože startovní výstřel odstartuje běžeckou silvestrovskou „veselici“ deset minut před půlnocí, aby se první závodníci dostali do cíle pár minut po půlnoci, naplňuje se motto vrchovatě.

Jedinečná atmosféra závodu láká nejen běžce, ale i jejich nejbližší, aby je na trase povzbuzovali nejen svými hlasivkami a různými řehtačkami a hudebními nástroji, ale i plnili roli nosičů vody, v našem případě šampaňského. I když jde o závod, o zábavu není nouze, samozřejmě „střelci“ se nenechají rozptýlit a pádí k cíli, co jim zimní noční počasí a silvestrovské veselí dovolí. Ten, kdo si chce závod užít opravdu plnými doušky, nezapomene se cestou občerstvit od své ho doprovodu. Všichni si pak vychutnávají jedinečnost závodu i bujarou atmosféru silvestrovské noci, kdy se o půlnoci při plném závodním tempu nad jejich hlavami rozsvítí noční obloha tisíci petard a světlic. S nadsázkou lze říci, že takový ohňostroj nezažijete ani na olympiádě, ani na rozličných mistrovstvích světa. Závod má samozřejmě své vítěze, kteří obdrží kovy nejcennější, ale skutečnými vítězi jsou všichni. Těm náleží v cíli originální účastnická medaile a tóny státní hymny na jejich počest. A nechybí ani rekordy – ať již ryze sportovní, kdy doposud nejrychlejší muž Daniel Kučera doběhl v čase 12:06 min, ale i co se týká věku účastníků. Nejmladším účastníkem byl dvouletý Jáchym Horáček, kterého spícího do cíle dovezli v kočárku jeho rodiče v čase 21:28 min.

Pokud se chcete stát účastníky tohoto závodu, připojit se k závěrečné oslavě 100 let vzniku České republiky a zažít jeho jedinečnou atmosféru, můžete se přihlásit 31. 12. u prezence nebo už nyní na www.behmetropole.cz, kde najdete nejen další podrobnosti, ale i videozáznamy z let předchozích. Kapacita závodu je omezena. Přijďte důstojně přivítat rok 2019.

Roman Jaroš, ředitel závodu