Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Pomoc nepotřebují jen lidé

Zoo Praha začala finančně podporovat projekt Pesisir Balikpapan, který pod českým vedením probíhá již od roku 2007 v Balikpapanském zálivu na ostrově Borneo. Jeho cílem je ochránit přírodně velmi cenné území, které obývá mimo jiné populace asi 2 000 kahau nosatých, tzv. pivařů z Bornea. Kvůli nedostatku financí hrozilo tomuto projektu ukončení, proto se vedení Zoo Praha rozhodlo jej po dobu dvanácti měsíců finančně podporovat a na projekt vyčlenilo ze sbírkového konta Pomáháme jim přežít částku 31 800 Kč měsíčně.

„Věřím, že i díky návštěvníkům a příznivcům Zoo Praha, kteří na naše sbírkové konto přispívají, se podaří projekt vedený primatologem Stanislavem Lhotou udržet, a snad také zachránit cenné území, jež obývají kahau nosatí,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Komplexně pojatý projekt zahrnuje výzkumné aktivity, environmentální výchovu ve školách, veřejné kampaně i vyjednávání o vyhlášení Balikpapanského zálivu novou přírodní rezervací. Nejde pouze o záchranu kahau nosatých, ale také o 450 km2 unikátního deštného lesa, který ohrožují plantáže palmy olejné i rozšiřující se průmysl, a navazující pobřeží. Tamní pobřežní mangrovy a lesy jsou domovem celé řady dalších ohrožených živočichů, včetně orangutanů nebo medvědů malajských.

Lenka Pastorčáková